Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán | 2023.03.18. 19:42

Címkék:

jazz zene

Olvasási idő kb. 10 perc

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

A legendák szerint ötéves korodban kezdtél ütőzni.

Nincs ebben semmi különös. Ötéves korában mindenki ütőzni kezd, csak aztán van, aki úgy marad.

És te tulajdonképpen mikor figyeltél fel arra, hogy úgy maradtál?

Talán tízéves koromban. A bátyám, aki szinte már felnőtt volt, komolyabban játszott ugyanis ütőhangszereken, és ez engem akkor nagyon inspirált.

A nyolcvanas években valójában honnan lehetett ilyeneket beszerezni?

Apukánk a kecskeméti Alföld Áruházban dolgozott, és annak volt egy hangszerosztálya, ahol az akkoriban erős kubai-magyar szocialista barátság miatt sokféle kubai ütőhangszert lehetett kapni, miközben a Leskowszky hangszermúzeumban is csodálatos hangszerek voltak. Egyébként nála próbáltunk később, s ezzel mintha valamiféle kincseskamrába szabadultunk volna be. Sokat köszönhetek neki, nagyon sok időt töltöttünk ott.

Gondolom, az ütőhangszerekért adtunk cserébe trolibuszt. Szerintem a kubaiak egyébként elég jó üzletet csináltak.

Lehet, de én hálás vagyok, hogy hozzájuthattunk ilyen különleges hangszerekhez. A bátyám az egyik nyáron fogta a batáit, elment a Balatonhoz zenélni, „kalapozni”, és amikor hazajött egy csomó pénzzel, adott nekem egy kalap aprót, én meg, emlékszem, nagyon elcsodálkoztam, hogy nahát, nahát, a zenéléssel még pénzt is lehet keresni! Ő kezdett tanítgatni, és mindig azzal biztatott, hogy ha ezt meg azt a ritmust megtanulom, akkor király leszek. Én pedig mindig megtanultam, és neki elhittem, hogy tényleg király vagyok. Pláne, mikor tizenkét éves koromban egy fellépésemért már gázsit is kaptam.  Ez még jobban inspirált, hogy többet gyakoroljak.

Iskola mellett vagy helyett?

A gimnázium idején az iskola már egyre kevésbé érdekelt. Volt, hogy elindultam tömött hátizsákkal a suliba, de a hátizsákom valójában nem tankönyvekkel meg füzetekkel volt tele, hanem bongóval. Aztán egyre több igazolatlan órám volt, az igazgató be is hívta a szüleimet. Harmadikban pedig megbuktam, örülök, hogy nem rúgtak ki az iskolából.

Hogyan úsztad meg?
Úgy, hogy az új osztályfőnököm sokkal megértőbb volt velem. Zenerajongó volt. Biztatott, hogy járjam a saját utamat. A gimnázium után aztán jelentkeztem hangszerkészítőnek, de később otthagytam a hangszerész iskolát, és inkább a Kőbányai Zeneiskolába jelentkeztem. Ott lehetett, vagyis pontosabban, csak lehetett volna ütőhangszert tanulni. Csakhogy az volt a baj, hogy rajtam kívül senki sem jelentkezett, így aztán nem is indult ütő szak. Egyetlen lehetőség maradt: a dobszak. Viszont nem tudtam dobolni, így két hónap alatt kellett megtanulnom annyira, hogy egyáltalán tudjak felvételizni. Felvettek. Majd aztán három hónap múlva ezt az iskolát is otthagytam. Valahogy soha nem találtam a helyem a különféle iskolarendszerekben.

Amikor az ember fiatalon beleszeret az ütőhangszerekbe, akkor milyen zenét hallgat?

Az első lemez, ami nagyon megütött tíz-tizenkét éves korom körül, Billy Cobham Spektrum című anyaga volt és a Shakti Natural elements című lemeze. Aztán jött a Weather Report, a kubai Irakere, Babatunde Olatunji afrikai őrületei, Allan Holdsworth, Béla Fleck, de hallgattam én mindent: Michael Jacksont, Kalyi Jagot, Sirtost, még török popzenét is.

Honnan voltak ütőhangszereid?

Játszottam a bátyám batáin, kölcsönhangszereken, seprűnyél-tikfán, sörösdoboz shakeren, aztán tizenhat éves koromban apukám meglepett egy pár kongával. Hisztérikus rohamot kaptam, annyira örültem. Ettől kezdve a hátközépig érő hajamhoz afrikai ruhákat vettem fel, afrikai kalapban jártam, kegyetlenül néztem ki.

Első zenekar?

Szimultán. Voltam talán tizenhat. Játszottunk „petróleumlámpásat” meg jazz rockot is. Egy idő után aztán dönteni kellett, hogy ez vagy az. Néhányan az utóbbi mellett maradtunk, ebből lett az Electric Jazz Force, amivel Magyarországon és külföldön is koncerteztünk. Erdei Péter, Zana Zoltán, Tornóczky Ferenc, Kaszás Péter, Papesch Péter volt a zenekar tagja. Még egy lemezünk is megjelent Opposite Forces (2000) címmel.

A szüleid egyébként hogyan viselték a kamaszos furcsaságaidat?

A szüleim szigorúak ugyan, de nagyon jó fejek. Sokáig nálunk is az volt a mondás, hogy ne zenéljek, inkább válasszak valami rendes foglalkozást. Amikor aztán huszonnégy évesen 2001-ben európai turnén vehettem részt a European Jazz Youth Orchestra-val, amit Európa legjobb fiatal zenészeiből állítanak össze, és közben Presser Gábor zenekarába is bekerültem, anyukám azt mondta, lehet, hogy ennek mégiscsak van valami értelme.

Játszottál, játszol is mindenféle zenekarban.

Mert engem csak a zene minősége érdekel. Szinte minden műfajban kipróbáltam már magam, a jazztől a metálig, beleértve a kortárs zenét, vagy akár a technot. Játszottam magyar, afrikai, indiai, cigány népzenészekkel, kolumbiai, spanyol zenekarral, a Veronaki (sokkal több, mint) gyerekzenekar ütőse, zenekarvezetője, producere vagyok, valamint zenészként vagy zeneszerzőként színházi produkciókban is részt vettem, és írtam például flamenco betétdalt is egy filmbe. Magam sem értem mindig, hogyan működik nálam ez a sokféleség, de úgy néz ki, hogy működik. Legújabb produkcióm Petőfi Sándor János Vitézének újraértelmezése Orosz Ákos színművésszel és Tarján Veronika énekesnővel. Most azon dolgozunk, hogy minél több helyen bemutassuk, továbbá most vesszük fel Papesch Péterrel a duó lemezünket.

A sokszínűséged nem gyanús a különböző zenekarokban?

Ezt még nem hallottam, de igazad van, egyáltalán nem tagadom, hogy én egy zenei kaméleon vagyok. Volt hét olyan év, hogy évente több mint háromszáz koncerten léptem fel, szinte minden nap más stílusú előadóval, eközben tanítottam, s évi nyolc-tíz lemezen játszottam is. Nekem mindez érdekes, izgalmas is volt, de nem tagadom, hogy nagyon megterhelő. Aztán kicsit én is széthullottam meg az életem is, úgyhogy az utolsó tíz évemet már igyekszem sokkal tudatosabban és koncentráltabban élni. Már nem vállalok el mindent, egyre inkább a saját produkcióimba fektetem az energiát.

A jazznek milyen szerepe van az életedben?

Fontos, mindig is fontos volt. Mikor jazzt játszom, improvizálhatok, amit nagyon szeretek, mondhatom, hogy ez a lételemem. A közös improvizáció akciókból és reakciókból áll. Megy a zene, játszol. Adsz, de közben kapsz is egy zenei ajánlatot a zenésztársadtól, ami lehet akár teljesen meglepő is. Vajon merre tovább?  Egy pillanatod sincs dönteni, de látnod kell előre a láthatatlant, hallani a hallhatatlant. Ha szükséges, akár el kell engedned a saját gondolatodat, és azonnal kapcsolódni a másikéhoz. Mindezt a ZENE érdekében.

Mostanában a zene mellett a Jazzfest Budapest kurátoraként is dolgozol.

Igen, Mózes Tamarával közösen állítjuk össze a Mixát Stage programját. Szokatlan hangszerösszeállításokat hívunk fellépni, nagyon izgalmas lesz a Mixát műsora! Úgy tudom, a többi színpadon is komoly felhozatal lesz, a kurátorok igencsak kitettek magukért, szerintem a Jazzfest Budapest a jazz igazi ünnepe lesz.

Egyszer egy újságírónak ezt mondtad a munkádról: „Mikor zenélés közben teljesen eggyé tudsz válni a hangszereddel és a zenésztársaiddal, az olyan, mintha egy kis időre a bejárást kapnál a Nirvánába. Minden megszűnik körülötted, megszűnik a tudatod. Már nem vagy ember, nem vagy hangszer, hang vagy. Zene vagy. Ez Isten ajándéka a bolondoknak.”

Ezt most is így gondolom. Olyan pillanatok ezek, amikor megáll az idő. Egyszer például Belgiumban játszottam, arra emlékszem, hogy egy szóló közben a homlokom közepéről elindult egy izzadtságcsepp, és láttam, ahogy lassan leesik onnan. Mintha ezerszeres lassított felvételt néztem volna. Fogalmam sincs, hogy mit játszottam közben, de arra emlékszem, hogy őrült taps volt utána.  Tulajdonképpen számomra egy koncerten nem is az a fontos, hogy a zenész milyen gyorsan, hangosan vagy hogy milyen technikával játszik, hanem az, hogy be tud-e vonni a pillanatba, fel tudja-e emelni a saját maga és a nézők lelkét a koncert idejére úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljünk Istenhez. Ez nem technika vagy hangerő kérdése. Ezt egyetlen hanggal, egyetlen akkorddal is meg lehet csinálni. Hatalmas képesség az emberek érzelmeit a muzsika segítségével jó irányba segíteni. Valahogy úgy, mint egy idegenvezető.

Mogyoró Kornél is fellép a Jazzfest Budapesten!

A Jazzfest Budapest a legnagyobbakat hozza el Budapestre. Április 26. és május 17. között a hazai helyszínek széleskörű együttműködésével egymásnak adják majd a színpadokat a műfaj nemzetközi sztárjai. Idén először szakmai kurátorok bevonásával, az ő döntéseik alapján állították össze a pontos programot. Olyan világsztárok érkeznek Budapestre, mint Lizz Wright, Nico Morelli, Bugge Wesseltoft, Anouar Brahem, Stanley Clarke, Simon Phillips, Enzo Favata, Stefano Bollani, Paal Nilssen, vagy Avishai Cohen. A műfaj hazai kiválóságai is színpadra lépnek, mint Dés László, Oláh Kálmán, Tóth Viktor, Balogh Kálmán, Pozsár Eszter, Borbély Mihály, Mogyoró Kornél, hogy csak néhányat említünk a rangos névsorból. A szervezői csapat nem titkolt célja, hogy olyan nemzetközi rangú fesztivál hozzon létre, amely a műfaj további jelentős eseményeinek is teret adhat majd a jövőben.

 

Nyitókép: Mogyoró Kornél, fotó: Attila Kleb

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés