Molnár Piroska: Zsupsz, fejest ugrottam

Egy amerikai kisváros, Red Cherry történelmi múltjára vonatkozó legendát lelepleznek le Tracy Letts darabjában, A jegyzőkönyvben. A történet kulcsfigurája Carp képviselő, aki a hithű demokratát, az igazság bajnokát testesíti meg a kisstílű, korrupt testületben. Az Átrium Alföldi Róbert rendezte előadásában Molnár Piroska Fodor Tamással kettőzve játssza a szerepet. 

Carpnak lényegében egy hosszú monológja van a darabban, amelyben felfedi az igazságot a városalapítók cseppet sem hősies tetteiről. Milyen típusnak látod őt?

Carp komolyan veszi azt, amire vállalkozott, vagyis azt, hogy képviselő. Ha olyan dolog kerül a szeme elé, amit meg kell osztani a képviselőtársaival, akkor legyen az akármilyen szomorú vagy leleplező, kötelességből megteszi, és felvállalja a felelősséget. Nem hajlandó semmit a szőnyeg alá söpörni, eltitkolni, amit a hivatalánál fogva elvállalt a közösség érdekében.

Színészileg letisztultan, eszköztelenül ábrázolod ezt a velejéig tisztességes embert.

Egy idős hölgynek, pont olyannak, amilyen én vagyok. Az életkoromnak megfelelően játszom el. Carp megszokta, hogy mindig nyílt és őszinte, ha feltár valami visszásságot. Nem megy bele semmilyen sumákolásba, maszatolásba. A tárgyaláson egy másik képviselő azt ajánlja neki, hogy ne kezdjük kiborítani a bilit, először csak óvatosan tapogatózzunk, próbáljuk meg eltussolni az ügyet.

Carp tántoríthatatlanul kitart amellett, hogy napvilágra kell hozni az igazságot, felvállalni a kollektív bűnösséget, bocsánatot kérni. Ezért aztán kiközösítik.

Mindig könnyebb eltávolítani valakit, mint felvállalni a nagy ügyeket, pláne egy ilyen léptékű történelmi tévedést, amit évtizedek óta nagy nemzeti ünnepükként tartanak számon. És egyszer csak kiderül, hogy valami egészen más történt. Carp nem a kisujjából szopta mindezt, hanem komoly kutatómunkát végzett, dokumentált iratokkal tudja alátámasztani az állításait.

Akár az itthoni, akár a külföldi példákat nézve: kivételnek számítanak az ilyen típusú, az igazsághoz minden áron ragaszkodó politikusok, tisztségviselők.

Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy pont azok, akik vállalták, hogy az adott közösség, vagyis a köz ügyeivel foglalkoznak és azért küzdenek, hogy minden jobb legyen az adott közösség életében, szeretik eltussolni a dolgokat. Rossz hangulatot kelt az emberben, ha hasonló eseteket lát.

Milyen konkrét párhuzamokat, áthallásokat érzékelsz a darabbeli játszmák és a hazai közélet között?

Ennek a kommentálása nem a színész dolga, hanem a közönségé. Nekem el kell játszanom a szerepet úgy, ahogy azt a rendező kéri, és ahogy én látom. Nyilvánvalóan nem fogják majd a hasukat a nézők a nevetéstől, de keserűen nevethetnek a számukra is ismerős élethelyzeteken.

Sok helyen nyilatkoztad, hogy ezentúl csak olyan új feladatokat vállalsz, amelyekhez nincs szükség a fizikumodra, csak az agyadra. A jegyzőkönyvben mi fogott meg?

Több összetevője van annak, ha elvállalok egy szerepet. Először is, Alföldi Robi személye miatt döntöttem így. Nagyon régen dolgoztunk együtt, utoljára még a Nemzetiben, a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című előadásban. Szeretem vele a közös munkát. És persze elolvastam a darabot: jónak tartottam. Aztán amikor meghallottam, hogy kikkel játszhatom együtt, zsupsz, fejest ugrottam. Örülök, hogy Fodor Tamással újra összekerültünk, így is, hogy nem találkozunk, hiszen ugyanazt a szerepet játsszuk. Őt is nagyon kedvelem. 

Névjegy

Molnár Piroska
színésznő

  • 1945-ben született, Ózdon
  • a Nemzet Színésze 
  • Kossuth-díjas
  • Jászai Mari-díjas
  • érdemes és kiváló művész
  • a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.