Molnár Piroska: Zsupsz, fejest ugrottam

Egy amerikai kisváros, Red Cherry történelmi múltjára vonatkozó legendát lelepleznek le Tracy Letts darabjában, A jegyzőkönyvben. A történet kulcsfigurája Carp képviselő, aki a hithű demokratát, az igazság bajnokát testesíti meg a kisstílű, korrupt testületben. Az Átrium Alföldi Róbert rendezte előadásában Molnár Piroska Fodor Tamással kettőzve játssza a szerepet. 

Carpnak lényegében egy hosszú monológja van a darabban, amelyben felfedi az igazságot a városalapítók cseppet sem hősies tetteiről. Milyen típusnak látod őt?

Carp komolyan veszi azt, amire vállalkozott, vagyis azt, hogy képviselő. Ha olyan dolog kerül a szeme elé, amit meg kell osztani a képviselőtársaival, akkor legyen az akármilyen szomorú vagy leleplező, kötelességből megteszi, és felvállalja a felelősséget. Nem hajlandó semmit a szőnyeg alá söpörni, eltitkolni, amit a hivatalánál fogva elvállalt a közösség érdekében.

Színészileg letisztultan, eszköztelenül ábrázolod ezt a velejéig tisztességes embert.

Egy idős hölgynek, pont olyannak, amilyen én vagyok. Az életkoromnak megfelelően játszom el. Carp megszokta, hogy mindig nyílt és őszinte, ha feltár valami visszásságot. Nem megy bele semmilyen sumákolásba, maszatolásba. A tárgyaláson egy másik képviselő azt ajánlja neki, hogy ne kezdjük kiborítani a bilit, először csak óvatosan tapogatózzunk, próbáljuk meg eltussolni az ügyet.

Carp tántoríthatatlanul kitart amellett, hogy napvilágra kell hozni az igazságot, felvállalni a kollektív bűnösséget, bocsánatot kérni. Ezért aztán kiközösítik.

Mindig könnyebb eltávolítani valakit, mint felvállalni a nagy ügyeket, pláne egy ilyen léptékű történelmi tévedést, amit évtizedek óta nagy nemzeti ünnepükként tartanak számon. És egyszer csak kiderül, hogy valami egészen más történt. Carp nem a kisujjából szopta mindezt, hanem komoly kutatómunkát végzett, dokumentált iratokkal tudja alátámasztani az állításait.

Akár az itthoni, akár a külföldi példákat nézve: kivételnek számítanak az ilyen típusú, az igazsághoz minden áron ragaszkodó politikusok, tisztségviselők.

Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy pont azok, akik vállalták, hogy az adott közösség, vagyis a köz ügyeivel foglalkoznak és azért küzdenek, hogy minden jobb legyen az adott közösség életében, szeretik eltussolni a dolgokat. Rossz hangulatot kelt az emberben, ha hasonló eseteket lát.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!