Mozgósítással lehet csak trolltalanítani az előválasztáson

László Róbert: Aki állva maradt, lesz szíves kampányolni

| 2021.08.13. 06:32

Olvasási idő kb. 15 perc

Játsszunk el a gondolattal, hogy Kubatov Gábor teljes gőzzel szervezi a fideszes aktivistákat azért, hogy részt vegyenek az ellenzéki előválasztáson, és leadják a szavazatukat Dobrev Klárára. A Fidesznek van olyan aktivistabázisa, amely bármikor és szinte bármire bevethető. Ehhez nem kell százezres tömeget mozgatni, tízezres, de akár már néhány ezres fideszes aktivistatömeg is jelentősen befolyásolhatja a miniszterelnök-jelölti választás kimenetelét. És miért Dobrev? Mert ő „Gyurcsányné”. Ha beindulna egy ilyen fideszes akció az előválasztáson, lehet-e ellene védekezni?

Már hosszú évekkel ezelőtt is, akkor, amikor az előválasztás ötlete először merült fel, az volt a legfőbb aggály, hogy a fideszes trollokat hogyan lehet kiszűrni. A rövid válasz az, hogy sehogy. Ez a probléma létezik. Valószínűleg korábban ez volt az egyik oka, hogy senki nem akart ebbe érdemben belevágni.

Ez volt a fő oka?

Ez volt az egyik ok. 2018 előtt ez csak az ötlet szintjén merült fel, de a pártok nem álltak bele. Még a nulladik feltétel sem teljesült, történetesen az, hogy a komolyan vehető ellenzéki pártok hajlandók lettek volna kooperálni. Enélkül felesleges is lett volna az előválasztás kivitelezésének problémáiról beszélni. De értelmiségi diskurzus volt, és az egyik legfőbb aggály a fideszes trollokkal függött össze. Sok más probléma megoldódott. Például a már említett együttműködési hajlandóság, amibe azóta majdnem az összes komolyan vehető ellenzéki párt beleállt. A fideszes aktivisták beavatkozását megelőzni képes megoldás azonban nem született, nem is születhetett meg. Igaz, erre találták ki az értéknyilatkozatot, amit a szavazás előtt a résztvevőknek alá kell írni.

Ez a trollokat nem zavarja. Szerintem még az ötös számú párttagkönyv tulajdonosa is aláírná, ha ezzel Orbán 2022-es újabb győzelméhez járulhat hozzá.

Igen, legfeljebb néhány embert foghat ez vissza, az elkötelezett híveket aligha.

Sokan mondják, hogy az értéknyilatkozat erős szűrő. Nem írja alá akárki. Ráadásul a kisebb városokban, településeken ismerik az emberek a Fidesz-aktivistákat, azonnal kiderülne, ha tömegesen jelennének meg az ellenzéki előválasztáson. A trollok sem szívesen kockáztatnák meg, hogy kvázi lebukjanak. Én meg azt kérdezem: miért ne?

Én sem érzem, hogy ez komoly visszatartó erővel bírna; sok az olyan elkötelezett Fidesz-szavazó, akinek, ha felülről azt mondják, hogy „így tudsz segíteni”, akkor semmiféle lelkiismereti problémát nem okoz aláírni egy ilyen nyilatkozatot. A nagyobb cél ugyanis az, hogy Orbán Viktor hatalomban maradjon. Miért is ne támogatnák valamelyik ellenzéki miniszterelnök-jelöltet egy előválasztásban, ha azzal hozzásegítik Orbánt egy könnyebben legyőzhető kihívóhoz? Felmerült még az is, hogy a szavazók járuljanak hozzá egy kisebb összeggel ahhoz, hogy ez az előválasztás megvalósuljon. Ezt az ötletet végül elvetették, nem véletlenül: a trollokat nem riasztotta volna el, vélhetően kifizették volna helyettük, rengeteg ellenzéki érzelmű szavazó viszont emiatt maradt volna távol. Az érdemi válasz a problémára nem technikai, hanem politikai: minél nagyobb a részvétel, minél több az ellenzéki szavazó, annál nehezebb kívülről megzavarni a folyamatot.

Nem könnyű feladvány ez. A közvélemény-kutatások szerint elég szoros küzdelem várható, ami azt jelenti, hogy még nagy részvétel esetén is jelentős befolyást érhetnek el az előválasztásba bekapcsolódó fideszes aktivisták.

Ne felejtsük el, hogy kétfordulós a rendszer, legalábbis a miniszterelnök-jelölti küzdelemben. A friss kutatások szerint most többé-kevésbé fej-fej mellett halad Jakab Péter, Karácsony Gergely és Dobrev Klára. Ez persze szeptember közepéig még változhat. Meg hát abban is alig van még tapasztalat, hogy egy előválasztáson – ami nagyon más, mint egy választás – ténylegesen részt vesz-e és úgy szavaz-e a válaszadó, ahogy a kutatónak mondta. A kérdésre visszatérve: a kétfordulós rendszer valamelyest alkalmas arra, hogy kifejezésre juttassa a másodlagos preferenciákat. Azért fontos ez, mert ha csak egyetlen forduló lenne, hat jelölt esetén akár 20-30 százalékos eredménnyel is az első helyen végezhet a győztes, és ez felerősítheti a rosszhiszeműen leadott szavazatok súlyát. A második fordulóban viszont csak hárman maradnak, sőt jó esély van rá, hogy egyikük majd visszalép, így 3-4 kiesett jelölt szavazói dönthetik majd el, hogy az állva maradt kettő közül kit látnának szívesebben. Ha nem fej-fej melletti küzdelem alakul ki, ebbe már jóval nehezebb kívülről bezavarni.

Van-olyan veszély, hogy ha az egyik jelölt csak kis különbséggel győz, akkor az esetleges fideszes trollkodás gyanúja megbontja az ellenzéki egységet? Vagy a pártok már eléggé elkötelezettek, és akárki jön is ki győztesként, beállnak mögé?

Bárhol, bármilyen helyzetben alakul ki szoros eredmény, nincs az a vesztes fél, amelyik ne találna érvet arra, hogy vitassa a végeredményt. Fél Amerika nem fogadta el például sem George W. Bush 2000-es, sem Donald Trump 2016-os győzelmét. Mégis, ha nem lesz nyilvánvaló a rosszhiszemű beavatkozás, nem hiszem, hogy bármely szereplő erre hivatkozva kérdőjelezné meg a végeredményt. Most úgy tűnik, minden nehézség ellenére a pártok elkötelezettek az előválasztás eredményes lebonyolításában. Közös érdekük, hogy kiálljanak az előválasztás szervezői, informatikai rendszere és a teljes procedúra mögött, és egységes erővel induljanak neki a kampánynak. Ha lesznek is kisebb-nagyobb értelmezési viták, súrlódások, azokat az azt követő hónapokban el fogjuk felejteni, a jövő évi kampányban nem lesz jelentőségük.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés