Eötvös Péter: Nekem a zeneszerzés az alapállás

Olyan szakács vagyok, aki a saját főztjét is megeszi

Szentgyörgyi Rita | 2022.03.07. 10:53

Olvasási idő kb. 10 perc

A kékszakállú herceg vára tartotta vissza attól, hogy magyar nyelvű zenés színpadi művet komponáljon. Egészen mostanáig. Műfaji újításba vágta a fejszéjét a nemzetközi szinten egyik legelismertebb és legtöbbet játszott operaszerző, karmester: groteszk operát készít Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című műve nyomán, Valuska címmel, amelynek jövőre lesz az ősbemutatója az Operaház Eiffel Műhelyházában. Tomboló siker övezi ugyanakkor Berlinben és Genfben a berlini Staatsoper felkérésére írt Sleepless című opera-balladáját, amit Mundruczó Kornél rendezett. Áprilisban a Müpában lesz látható-hallható, koncertszínházi változatban. Egyén és társadalom konfliktusáról, háborúban hegedülő nagyapáról, sólymokról is szót ejtettünk Eötvös Péterrel.

Akció

Nem titok, hogy aznap beszélgetünk, amikor Putyin katonai inváziót indított Ukrajna ellen. Mik voltak az első gondolatai, reakciói a háborúról?

Ez egy nagyon komplex helyzet, történelmi esemény. Ahhoz, hogy megértsük, mi vezetett idáig, mi maradt el, ki milyen megállapodást nem tartott be, vissza kell olvasni legalább egy évtized orosz és ukrán történelmét. Ma egy olyan konfliktus kezdődött el, amelyben mi is benne vagyunk. Ez már nem az apám, a nagyapám története, akik megéltek két világháborút. Az első világháborúban nagyapám hegedűs volt. Fogta a hegedűjét, a tokot meg egy koffert, kis ködmönt vett magára. Elbúcsúzott a nagyanyámtól, és ment a frontra a barátainak hegedülni.

Került már olyan helyzetbe, amikor zenei reflektálásra kérték a 2015-ös európai menekültválság kapcsán, illetve Esterházy Péterrel közös világi oratóriuma, az Oratorium Balbulum is utal a kerítésre, a migránsok elleni politikai közhangulatra.

Valóban, négy olasz zenekar, a római Santa Cecilia, a milánói Scala, a firenzei Maggio Musicale és a torinói RAI felkérésére írtam egy zenekari művet Alle vittime senza nome, A névtelen áldozatok emlékére címmel. Az olaszoknak a menekültek partraszállása okozta a legfőbb problémát, az én interpretálásomban viszont nem a partra szállottakról van szó, hanem azokról, akik belefulladtak a vízbe. Az érzelmi kapcsolódás részemről a menekültek felé csak azokra irányult, akik nem érték el a vágyukat. Egy szebb világba készültek, és belehaltak. Ilyen értelemben van politikai motivációm, amikor egy zenemű születését politikai esemény váltja ki. Az Oratorium Balbulum nagyon erősen Esterházy alkotása, kimondottan a bécsi Filharmonikusoktól kapott felkérésemre írta. Gyönyörű munka volt, amiben szinte előre megjósolta a kerítést. Szomorú, hogy ami akkoriban felháborodást keltett, pár évvel később mindenütt szükségessé válik. A lengyelek is kerítést emeltek a fehérorosz határon.

A zeneszerző és a karmester énje között folyamatos konfliktus feszül. A legegyszerűbb megoldás erre, hogy saját maga vezényli a műveit?

Kizárólag akkor vagyok gondban, ha olyan koncertprogramot dirigálok, amelyik nagyon beleissza magát a zenei emlékezetembe. Ez ugyanis zavar a komponálásban, elveszi a figyelmemet attól, amin éppen dolgozom. A dzsessz amúgy az egyetlen zene, amelyik jólesően kitisztítja, rendbe rakja a belső zenei elképzelésemet a zeneszerzésre. Igyekszem úgy beosztani a feladataimat, hogy egy-egy fontosabb dirigálási periódus után kellő időm maradjon arra, hogy visszaálljak a zeneszerzésre. Nekem tulajdonképpen a zeneszerzés az alapállás. A saját műveim tekintetében a vezénylés ugyanannak az éremnek a másik oldala. Később jött az életembe, mint a komponálás. Hasonlattal élve, olyan szakács vagyok, aki a saját főztjét is megeszi.

A Jon Fosse Trilógia első része alapján készült operaballadája, a ­Sleepless zanzásítva egy modern kori Szent család-sztori egy gyermeket váró tizenéves párról, akiket kivet magából a társadalom, ezért a fiú elégtételt vesz a környezetén. A muszájból szabad-e ölni erkölcsi dilemmáját hordozza?

A bibliai hasonlatból jöttem rá, hogy ez egy időtlen, példaértékű ballada, amely mindenkihez szólhat. A zenei anyaga is egy norvég tánc hegedűszólója és egy bölcsődal alapmotívumára épül. A gyermeket váró fiatal párt a társadalom kiközösíti, mert még nem érték el azt a kort, amelyben a törvény szerint engedélyezett a gyermekvállalás. A naiv, önkontroll nélküli fiú a gyilkosságokban talál megoldást, hogy elvegye azt, amire a kis családnak szüksége van, hajót, pénzt, ételt, lakást. A bűnéért felakasztják, de a falu népe ugyanúgy felelős a segítség elmulasztása miatt. A ballada alapkérdése: mennyiben felelős a környezet, a társadalom a kényszerűségből elkövetett bűnökért.

Mundruczó Kornélt a berlini Staatsoper választotta az ősbemutató rendezőjének. Mennyire volt képben az ő eddigi színházi munkáiról?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés