Tóth Bea Nem ördögtől való a liszt

5 perc szünet Szatmári Ferivel

Aligha lehet találni még egy főzőembert, aki ennyit játszik a zöldségekkel: fűszerezi, megfőzi, színezi, pürésíti, visszaforgatja, megírja, bemutatja, fotózza. Főzelékes Feriként ismertük meg, és még mindig ontja magából a recepteket.

Tobzódsz tavasszal?

Hogy tobzódnék, az erős kifejezés, mert az április átmeneti időszak. A hónap elején szinte karalábét lehet még kapni a piacon idei termésként. Épp ezért ma reggel sem vásároltam egy szekérnyi zöldséget. Nálam a húsvéti menü is tradicionális. Fonott kalács, sonka, torma, újhagyma, talán az olívabogyóval, mandulával készült lilahagymás krumplisaláta joghurtos-majonézes alapon számított bátrabb vállalkozásnak.

Hányféle főzelékrecepten vagy túl?

Kétszáz-kétszázötven felé jár. Az alapfőzelékeink jól variálhatók és jól működnek az izraeli, közel-keleti, indiai és észak-afrikai országok intenzív fűszereivel. Szerencsés vagyok, mert India kivételével ezen országok ízeit helyben is megtapasztalhattam. De az se aggódjon, aki ódzkodik ezektől az ízektől, mert egy nagy adag petrezselyem, egy citrom reszelt héja is teljesen más irányba viszi egy főzelék ízvilágát, ami már nem is annyira extrém összetevő, vagy például a paprikás rántást sült paprikakrémmel is helyettesíthetem.

Egy főzelék mikortól számít főzeléknek? Ha rántással készül?

Azt gondolhatnánk, a rántás hungarikum, pedig nem. Nem csak mi sűrítjük az ételeinket így. A franciák is ezt teszik vagy az olasz besamel is egy rántás alapú mártásnak számít. Ellenben azt gondolom, hogy egy Feri féle főzelék onnan főzelék, amikor én azt mondom rá. Attól, hogy én olyan sűrítést használok, amelyhez liszt nem szükséges, még nevezhetem főzeléknek. Én a rántást vagy a habarást a zöldségpüré visszaforgatásával helyettesítem. De ez nem jelenti azt, hogy a liszt és a rántás ördögtől való lenne. Szerintem könnyebb úgy elkészíteni egy színes zöldségételt, hogy nem kell a rántással bíbelődni. De ha habarok, akkor is inkább étkezési keményítővel teszem. Tuti, hogy nem válik csomóssá a főzelék. A kezdetek kezdetén volt bennem egy nagy adag félelem, hogy majd megkérdőjelezik az újhullámos receptjeim létjogosultságát, de szerencsére a nagyérdemű jól fogadta őket. A gluténérzékenyek, vegetáriánusok, kismamák sorra találtak rám.

De nem volt kijelölt célcsoportod.

Ösztönszerűen csináltam, bíztam abban, hogy egyre többen nyitottak az újszerű ötletekre. Az első könyvem megjelenésénél felvetődött, hogy kaphatna egy plecsnit, ami garantálja, hogy gluténmentes recepteket tartalmaz. Egyeztettünk olyan élelmezési szervezetekkel, amelyek kiállították volna a hivatalos határozatot, de ez már az elején elbukott. Egyrészt brutális összegbe került volna, másrészt rájöttünk, hogy ezzel csak egy szűkebb csoportot szólítottunk volna meg.

Dolgoztál étteremben, szerkesztőségben, TV-műsorban, írsz, blogolsz és még sorolhatnám.

Élelmiszeripari mérnökként végeztem, ami óriási előny volt a gasztronómiai karrierem elején. Sok éve egy ismerősöm révén elhívtak egy nagy multihoz egészséges kajákat főzni. Hamar kiderült, hogy van előadói készségem. Innen már nem volt megállás, sorra jöttek az ajánlatok, egyéb felkérések. Mivel elég exhibicionista vagyok, egyszer csak azt vettem észre, hogy ott állok a kamera előtt, egy TV-műsorban szerepelek.

A szüleid eleinte nem díjazták, hogy pályaelhagyó lettél.

23 éves koromig taníttattak, diplomát szereztem, elkezdtem felépíteni az egzisztenciámat, majd mindent eldobva, elkezdtem a szakácsiskolát. Próbáltam meggyőzni a szüleimet, hogy ne aggódjanak emiatt. Amikor látták, hogy valamiből csak eltartom magam, akkor édesapám már úgy mesélt rólam másoknak, hogy igen, a fiam szakács, na de milyen helyen!

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!