Zene

Roby Lakatos: Nincs borzasztóbb az unalmas zenénél

Szentgyörgyi Rita | 2022.05.12. 14:50

Olvasási idő kb. 11 perc

A magyar hegedűvirtuózként ünnepelt világzenész színes egyéniségét, egyedi öltözékét, improvizációit a Carnegie Halltól a Vatikánon át a londoni Albert Hallig élvezheti a közönség. Szinte minden hangszeren és minden műfajban otthon van a dobtól a zongoráig, a nagybőgőtől a cimbalomig, a fúvósoktól a vonósokig. Roby Lakatos, a legendás cigányprímás, ­­verbunkos szerző, Bihari János leszármazottja, a klasszikus, a jazz, a gipsy zene legkülönfélébb válfajait ötvözi unortodox cigány fúziós zenéjében. Harmincnégy, Brüsszelben töltött év után részben a pandémia, részben családi okok miatt költözött vissza Magyarországra. Legközelebb június 4-én, a Zsidó Művészeti Napok közönsége előtt lép fel zenekarával, a MomKultban.

A 2000-es években különleges zenei csemegének szántad a gipsy stílust, a jiddis kultúrát és a klezmer világát szintézisbe hozó Klezmer Karma lemezedet. Miben kellett újragondolni a régi anyagot a Zsidó Művészeti Napok felkérésére?

A Klezmer Karma az egyik olyan lemezem, amit a legjobban szeretek. A Liszt Ferenc Kamarazenekarral vettük fel annak idején, fantasztikus siker lett. Tizenvalahány év után más felállásban, a saját zenekarommal, a Roby Lakatos ­Ensemble-lal játsszuk el a lemez anyagát, természetesen új elemeket is belecsempészve. A klezmeren belül ázsiai, arab, flamenco, balkáni motívumok vegyülnek orosz, román, magyar cigányzenével. A koncert vendégeként a csodálatos hangú Radics Gigire esett a választásunk, aki először fog énekelni ilyesfajta zenét. Michel Legrand ­filmzenéjét a Yentlből, a Hegedűs a háztetőn szvitjét is beletettem a programba.

Zenei világpolgárként járod a világot, sorra tüntetnek ki a legrangosabb zenei, művészeti díjakkal Svájctól Olaszországon át Spanyolországig. Ehhez képest kevés visszhangja van itthon a külföldi elismeréseidnek.

Valóban, elmondhatom magamról, hogy minden évben más országtól kapok rangos elismerést. Tavalyelőtt Svájcban, a Meiringeni Zenei Fesztiválon kaptam meg a hegedűművészeknek járó Aranyvonó díjat. Tavaly Cremonában a Mondo Musica Awards kitüntetésben részesültem. Idén pedig a Spanyol Kulturális Minisztérium nemzetközi zeneművészeti díját hoztam haza Madridból, a Reina Sofía Múzeumban rendezett gálakoncertről. Ez az elismerés annál is értékesebb, mivel a spanyoloknál nem igazán van különösebb kultúrája a vonós hangszereknek. Sokat muzsikálok Spanyolországban, ősszel egy nagyobb turnéra is készülök a Madrid Solist zenekarral.

A nemzetközi zenevilág krémje a 80-as években a csodájára járt a virtuóz hegedűjátékodnak ­Brüsszel első romkocsmájában, a Les Ateliers de la Grande Ile-ben. Hogyan lett Yehudi Menuhin az első mentorod?

Menuhin a nyolcvanadik születésnapját egy nagy koncerttel ünnepelte Brüsszelben. Zenész körökben hallott a Les Ateliers-ről, a koncert után meglátogatott minket, hajnali négyig maradt. Aztán minden hónapban visszajárt, a belga királyi család vacsorameghívásai után. Vodkázgatott, megevett még egy borscs levest. Egyszer felvetette: „Figyelj, Roby, rengeteget utazom, a világ minden részén ismernek téged muzsikus körökben. Találjunk ki valamit, hogy végre a nagyközönség is megismerjen! Három koncertet szervezett nekem, Brüsszelben, Párizsban, Londonban. Ennek hatására szerződtetett a Columbia Artists Management New Yorkból, majd a Deutsche Grammophon. ­Menuhinnak köszönhetem tehát azt, hogy elindult a karrierem. A mai napig a Menuhin Alapítvány nagykövete vagyok, a saját alapítványommal ­karöltve fiatal cigány zenei tehetségek felkutatását végezzük Kelet-Európában.

Az unortodox cigány fúziós zene szülőatyjaként világsikerré emelted a mulatós zene szintjén megrekedt cigányzenét. Azt a hajdani fiatalembert mi motiválta abban, hogy radikálisan újragondolja a hagyományt?

Éppen akkoriban, a 80-as évek közepén lealkonyulóban volt a kávéházi cigányzene. Abból az ötletből indultam ki, hogyan lehet színpadra vinni az addig kávézás, teázás, süteményezés közben, valahonnan hátulról hallgatott zenét. Ahhoz, hogy két órán keresztül végighallgassanak egy ­koncertet, reformálni kellett mind a stílust, mind a hangszerek összetételét. Különféle zenei stílusokat vontam be a tradicionális kávéházi cigány zenébe a jazztől a flamencóig, a manouche-tól a Django Reinhardt-i stílusig bezárólag, megfordítottam a ritmust, s amit addig hagyományosan gyors tempóban játszottak, azt lelassítottam, és fordítva. Manapság már jegyzett stílus a világ minden részén a Lakatoszene, sokan muzsikálják Ázsiától Nyugat-Európáig.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés