Nyirati Klára: A módszerek ugyanazok, amiket a Fidesz alkalmaz, el fogjuk veszíteni a választók bizalmát

Tóth Ákos | 2021.07.08. 06:30

Olvasási idő kb. 12 perc

Hogyan állt elő ez a helyzet?

A bajai képviselőtestület 15 fős, ebből hatot ad a Fidesz, kilenc tagot pedig a várost irányító Sikeres Bajáért Egyesület: egy képviselő DK-s, egy MSZP-s, egy Jobbikos, egy a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagja és kettő Momentumos, a többiek pedig függetlenek. A most tőlünk elszakadók vezéregyénisége a DK helyi elnöke, aki a 2019-es önkormányzati választások után az alpolgármestereim egyike volt. Az ő sértettsége miatt kerültünk ebbe az áldatlan helyzetbe.

A múlt időt, ha jól emlékszem az akkor történtekre, az indokolja, hogy ön tavaly bizalomvesztésre hivatkozva lemondásra szólította föl őt.

Így igaz. A történtek előzménye az, hogy ez az alpolgármester még a pandémia első hullámának kezdetén arra kért, hogy emeljem föl a fizetését a korábban a testület által megszavazott polgármesteri fizetés 70 százalékáról 90 százalékra. Én erre nemet mondtam. Azt válaszoltam, hogy ezt nem tehetem meg, nem vagyok hajlandó pénzügyi kérdésekben egyedül, mindenféle testületi felhatalmazás nélkül dönteni. Ekkor lépett érvénybe ugyanis a polgármesterek teljhatalmát lehetővé tevő kormányzati rendelkezés. A fizetésemelés megtagadásával kezdődött tehát az alpolgármester ámokfutása.

De ez nem ok a bizalomvesztésre.

Innentől kezdve elkezdett ellenem dolgozni, ami odáig fajult, hogy bő egy hónappal később egy közismert bajai lakos, akit csak Lángosos Ricsiként emlegetnek, a munkámat egy élő videóban becsmérelte. Nem értettem, hogy ezt vajon minek köszönhetem, úgyhogy megkérdeztem tőle. Kiderült, hogy a szóban forgó DK-s alpolgármester közölt vele egyébként könnyen cáfolható és teljesen megalapozatlan vádakat, amiket ő először elhitt és a videóban el is mondott, majd egy későbbi videóban, bocsánatot kérve tőlem, visszavont. Lángosos Ricsi ugyanakkor azt is közölte, hogy hangfelvétele van arról, ahogy az alpolgármester ellenem lázít. Ilyen előzmények után közöltem az alpolgármesterrel, László Károllyal, hogy én így bizonyosan nem tudok vele együtt dolgozni a jövőben. A párt vezetése részéről Varju László alelnök és Vadai Ágnes frakcióvezető-helyettes tudomásul vették a történteket, s László Károly valóban lemondott.

Viszont mégis lett egy a DK által jelölt alpolgármestere.

Igen, hiszen a DK kinyilvánította, hogy mindenképp ragaszkodnak az alpolgármesteri pozícióhoz. Kaptak is egy társadalmi alpolgármesteri tisztséget. Varju László megírta nekem, hogy kit ajánlanak figyelmembe erre a posztra, és én az ő jelöltjét ki is neveztem. Jelenleg is ő az alpolgármester, csakhogy ezt az embert, egy ügyvédet, a bajai DK-s vezetés nem fogadja el. Azóta a volt alpolgármester folyamatosan rombolja az összefogást, nyíltan támadja a városvezetés döntéseit. Legutóbb, a pandémia utáni első rendes testületi ülésen pedig a vele tartókkal és a Fidesszel együtt leszavazta az egyértelműen a város érdekeit szolgáló előterjesztéseinket, amelyek romos ingatlanok értékesítéséről szóltak annak érdekében, hogy fejleszthessük a város bérlakásállományát, illetve az ivóvíz minőségének javítására szolgáló programra vonatkozó javaslatunkat. Egyébként a pandémia hét hónapja alatt is kéthetente tartottam online testületi fórumot. Ezek előtt kiküldtem az előterjesztéseket, amelyeket lehetett véleményezni, tehát alapvetően demokratikusan működtünk, noha László Károly tagadja ezt, s maga mellé állította a jobbikos képviselőt, valamint két függetlent. De ez nem igaz, egyetlen olyan döntést sem hoztam, amely a testületi akarattal szembe ment volna. Az online fórumokról hangfelvétel, jegyzőkönyv is készült, amelyek mind-mind ezt igazolják. Varju Lászlóhoz fordultam segítségért annak érdekében, hogy megelőzzük a helyi együttműködés fölbomlását. Azt javasolta, hogy alkossunk egy frakciószabályzatot, hiszen a Sikeres Bajáért Egyesület színeiben a testületbe került képviselők addig nem alkottak önálló frakciót. Az új alpolgármester egy budapesti, a DK által vezetett kerülettől kért egy frakciószabályzatot, ezt próbáltuk elfogadtatni, de mindhiába, addigra ez a négy képviselő már szembefordult ötünkkel.

A történet számomra kezd kissé kuszává válni. Hiszen azzal, hogy a volt alpolgármester, László Károly nem fogadja el az új helyzetet, valójában szembekerült a pártjával, a DK-val is.

Érdekes módon ez nem így van, épp ellenkezőleg, a DK inkább támogatja és védi őt annak ellenére, hogy nyíltan támadja a városvezetést.

 

Továbbra sem értem a helyzetet, hiszen ön kinevezett egy általuk javasolt alpolgármestert.

Ennek ellenére is így van. Valószínűleg azért, mert az új alpolgármester, bár a DK jelölte, nem tagja a pártnak. Akkor ugyanis, amikor alpolgármestercsere volt, azt kértem, hogy a DK olyan személyt jelöljön, akinek jó szakmája van, a tudása a város hasznát szolgálja, de ilyet nem találtak a saját soraikban, ezért kértek föl egy külsőst, aki valóban jól dolgozik.

De azt azért nehéz lehet a volt alpolgármesternek, László Károlynak elmagyaráznia „odafenn”, hogy miért szavaz együtt a Fidesszel.

Nem olyan nehéz. Azt hiszem, ő most mindent azért tesz, hogy az előválasztás során a DK legyen a legerősebb ellenzéki párt a városban. A DK vezetői pedig csak annyit látnak ebből, hogy a helyi képviselőjük mennyire erőteljesen tör előre. Nem véletlen, hogy ő lett a képviselőjelölt-jelöltjük is.

És kik lesznek az ellenfelei?

Egy momentumos jelölt, egy 34 éves agrármérnök, aki mögé beállt az MSZP és Karácsony Gergely is, valamint egy a Jobbik által jelölt hölgy. De a DK és a Jobbik itt Baján, ahogy az országban is, eléggé összeforrtak. Nekem úgy tűnik, hogy a személyes konfliktus valójában az országos pártérdekeket szolgálja, hiszen a DK-Jobbik összeölelkezés célja egyértelműen az, hogy gyengítse az MSZP-t és a Momentumot. Azt gondolják, a Jobbik lefedi a vidéket, a DK pedig a nagyvárosokat, semmi szükség nincs itt tehát sem a Momentumra, sem az MSZP-re. Ez azért valamiféle tudathasadásos állapot, mert itt helyben most úgy tűnik, mintha a Fidesz nem is létezne, ez a négy ember csak a városvezetést, a Momentumot és az MSZP-t támadja.

De ennek ellentmond, hogy a DK-s jelölttel szemben egy Jobbikos is elindul.

Ó, ők nagyon jó kapcsolatban vannak egymással, biztos vagyok abban, hogy valamelyikük visszalép a másik javára.

Mi lehet ennek a helyzetnek a feloldása?

Én folyamatosan békejobbot kínálok mindenkinek. Nemrégiben itt, Baján járt például Dobrev Klára, s utcafórumot tartott. És bár nem kaptam az eseményre személyes meghívást, odamentem, köszöntöttem őt, s az alpolgármester úrral átadtunk még egy kis ajándékot is. Meghívtam utána Dobrev Klárát a Városházára egy kávéra, és nemcsak őt, hanem a kalocsai és a halasi körzet DK-s jelöltjét is, hiszen mindkettővel kifejezetten jó viszonyban vagyok, valamint még az ellenünk áskálódó László Károlyt is. Kifejeztem azt, hogy szerintem 2022-re kell készülnünk, és hogy a választók az összefogásban hisznek, ám ha most azt látják, hogy egymás ellen acsarkodunk, egymást próbáljuk lejáratni, a sárba húzni, letiporni, akkor ezt a bizalmat elveszítjük. Amit a DK és a Jobbik tesz, kamikaze akció, mert nem végződhet mással, csak az összefogás bukásával.

Mondjon példát, kérem, arra, hogy mivel sározzák önt.

Csak egyetlen példa, ha már Dobrev Klárát említettem. Telekürtölték a DK-sok a Facebookot és minden létező közösségimédia-felületet azzal, hogy „azt csiripelik a madarak”, hogy megcsúfolom a sajtószabadságot és meghazudtolom a választási ígéreteimet, mert úgymond letiltottam a bajai tévét arról, hogy közvetítsék Dobrev Klára programját. A tévé természetesen ott volt, közvetített, tette a dolgát. De nap mint nap van valami ilyesmi, egyértelműen látszik az a cél, hogy a DK lejárassa a Momentumot és az MSZP-t Baján annak érdekében, hogy az előválasztáson az ő jelöltje vagy a Jobbikos győzzön attól függően, hogy ki lép vissza a másik javára. A parlamenti mandátumok megszerzéséről szól most minden, és ezért, úgy tűnik, mintha semmi nem lenne elég drága.

De Baja nem az egyetlen hely, ahol bomlik az összefogás, ott van Szekszárd, Eger, Göd példája is.

Persze, nem elszigetelt jelenségről van szó. Az ellenzéki torta ugyanis akkora, amekkora, s ezek a pártok nyilvánvalóan a maguk javára próbálják fölszabdalni. Ez legitim szándék, nem vitatom, de azt állítom, hogy a módszerek pont ugyanazok, amiket a Fidesz alkalmaz, a gyalázatos suttogópropaganda, a lejáratás, a mocskolódás. És ennek az egésznek csak az a célja, hogy minél nagyobb befolyáshoz jusson a majdani parlamentben akár ellenzékben, akár kormányon a Demokratikus Koalíció és a Jobbik. Mintha a fókusz kicsit elkerült volna arról, hogy a Fideszt kell leváltani!

Mit képzelhet ezek után, mondjuk egy bizonytalan választó, hogyan fognak az összefogás pártjai kormányon együttműködni?

Sehogy. A választó azt fogja gondolni, hogy erre mi nem leszünk képesek, és attól tartok, hogy jól gondolja. Nap mint nap hatalmas csalódást okozunk ezzel a belső marakodással a választóknak, aminek meglesz a következménye.

Ki lehet ebből a helyzetből jönni?

Már nem tudom, hányszor leültem beszélgetni erről Varju Lászlóval és Vadai Ágnessel, kértem, hogy tegyük helyre a dolgokat, de mintha tudomást sem vennének arról, amit mondok, csak azt nézik, hogy a DK erősödik, és nem foglalkoznak azzal, hogy mégis, milyen áron. Vannak, akik azt gondolják, hogy ez elmúlik majd, mert amikorra befejeződik az előválasztás, addigra úgymond a helyükre kerülnek a dolgok. Én viszont attól tartok, hogy addigra olyan szinten mérgesedik el a helyzet, hogy az már végképp helyrehozhatatlan lesz.

László Károly nem reagál

Megkerestük László Károlyt, hogy reagáljon az interjúban mondottakra. A DK-s politikus kezdetben készségesnek mutatkozott, kérdéseinket írásban kérte. Ezek a következők voltak:

  • Valóban kezdeményezte-e a polgármesternél a pandémia első hullámának ideje alatt a fizetése fölemelését, s ha igen, miért?
  • Valóban megosztott-e olyan információkat másokkal, amelyekből arra lehet következtetni, hogy Nyírati Klára megbuktatására törekedett?
  • Ha a pártja most ön mellett áll jelöltként, miért hagyta korábban, hogy a polgármester fölmentse?
  • Valóban ön verte-e szét a bajai együttműködést?
  • Helytálló-e az a megállapítás, hogy a DK a Jobbikkal karöltve a Momentum és az MSZP gyengítésére törekszik Baján?
  • Visszalép-e a Jobbikos jelölt javára vagy van-e tudomása arról, hogy ő tervez ilyen lépést?
  • Nem érzi-e úgy, hogy mindaz, ami Baján kialakult, valójában az ellenzék pozícióit gyengíti? 

László Károly a kérdéseinkre nem válaszolt, további megkeresésünkre nem reagált.

Még több olvasnivaló a témában.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom
Keresés