Orr Máté: Örülök, hogy most élünk

Kormos Lili | 2021.10.10. 18:07

Címkék:

5 perc szünet

Olvasási idő kb. 8 perc

Schrödinger macskájával kapcsolatban az a kérdés, hogy él-e még a macska. De mi a helyzet Schrödinger jaguárjával?

Ez a bizonyos macska a Schrödinger és Albert Einstein közötti levelezésben bukkant föl, mint gondolatkísérlet, de ha tovább olvasod a levélváltásukat, akkor a következő bekezdés így szól: „Így elkerülhetjük, hogy naivan érvényesnek fogadjunk el egy homályos modellt a valóság reprezentálására (…) Különbséget kell tennünk egy elmosódott, életlen fénykép és egy felhőket vagy ködöt ábrázoló éles kép között.” A macska a dobozban azt hivatott szemléltetni, hogy attól, hogy épp nem tudjuk megnézni, a valóság még vagy ilyen vagy olyan. Naivitás egyszerre két ellentétes állítást igaznak venni. Nagyon fontos, hogy ne keverjük össze a dolgokat, amikor valamiről gondolkodni akarunk. A kiállításnak is az volt az alapötlete, hogy figyeljük meg azt, amitől félünk, vagy ami triggerel bennünket, és próbáljuk megérteni. Ezért is gondoltam, hogy jó lesz a Schrödinger-szálat behozni, mert kifejezetten erről szól ez is. A képeken egyébként sok természeti motívumot, főleg állatokat használok. Azt gondoltam, ha a házi macskát jaguárra cserélem, a nézők erről a természetre fognak asszociálni.

Itt van például a képed a kutyáról, aki meg akarja harapni a fölötte repülő kacsát, de az a csőrével belecsíp a kutya farkába. Ha akarom, akkor ez a kép akár lehet komikus is, de kiválthat feszültséget is a benne lévő agresszió. Mi volt a szándék: a feszültséget keltő érzés átkeretezése valami olyanná, ami komfortos számunkra, vagy hogy gondolkodjunk azon, hogy mitől is félünk?

Én ennél a képnél pont arra gondoltam, hogy felületesen szemlélve a kacsa az áldozat és a kutya az agresszor, de ha jobban megnézzük, akkor kölcsönös agresszió történik. Szerintem az átkeretezés egy jó megragadása ennek.

Te például, hogy vagy a félelmeiddel és szorongásaiddal?

Nyilván vannak, ahogy mindenki másnak is. Szerintem jó gyakorlat, ha időt töltünk azzal, hogy megfigyeljük ezeket az érzéseket, hogy megértsük, mitől félelmetesek, én is próbálom ezt csinálni. Van erről egy elég plasztikus gyerekkori sztorim: mindig ijesztgettek minket, hogy ha nem megyünk be órára, akkor igazolatlant fogunk kapni. Úristen! Igazolatlan óra! Aztán elkezdődött a gimnázium, ahol elmondták, hogy ez csak akkor probléma, ha harminc ilyen összegyűlik, de ha van öt, az semmi. Ez egy olyan dolog, amitől automatikusan megijedtem, mert olyan kontextusban hallottam, amelyben félelmetesnek tűnt, pedig nem volt az. Ha előbb megismerem, akkor simán ellóghattam volna néhány órát. De nem is kell ennyit visszamenni az időben a saját életünkben, mert viszonylag aktuális jelenség minden társadalomban, hogy ijesztgetésekkel próbálják manipulálni az embereket, könnyen lehet ilyesmire példát találni. Ezért is tetszik nekem az, amit Selye János írt egyszer, hogy a természetben az interakciók nagyrésze a közömbösségről szól. Nem veszik fel a harcot az élőlények, nem menekülnek, egyszerűen nem vesznek tudomást a másikról. Egy csomó dolog iránt lehetnénk közömbösek, ehelyett megpróbáljuk őket előjelekkel felruházni.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés