Herczog Mária: Mindenkinek megérné a befektetés a gyerekekbe

Lakner Zoltán | 2022.01.11. 10:50

Olvasási idő kb. 17 perc

A Progresszív Tanulmányok Európai Alapítványa (FEPS) égisze alatt működő Gyermekunió program célja, hogy a gyerekek jogainak érvényesítése révén átalakítsa az európai társadalompolitikát. Tavaly év végén készítette el Herczog Mária szociológus a magyar helyzetet bemutató országtanulmányt, amelyről a Szociális Demokráciáért Intézet rendezett műhelyvitát. A tanulmány a gyerekek jóllétét szolgáló intézmények alapvető átalakítását kezdeményezi. 

Akció

Milyen értékek mentén fogalmazódtak meg a tanulmányban foglalt értékelések és javaslatok?

Mielőtt bármiféle szakpolitikai gondolkodás elindul, tisztáznunk kell, mi a család, a közösség és az állam felelőssége, milyen legyen köztük a munkamegosztás. Amikor Orbán „közjószágnak” nevezi a gyerekeket, fontos kérdést érint, valóban kellene arról beszélnünk, hol húzódnak a közfelelősség és a magánszféra határai. Csakhogy amikor a kormánynak segítenie kellene, akkor a gyerek „magánjószág”, amikor viszont politikai haszon aratható le, közjószággá változik. Ez érthető, de nem akceptálható játszma.

A tanulmány hangsúlyozza a gyerekkorba történő befektetés magas társadalmi megtérülését, egyúttal azt is, hogy a minőségi és örömteli gyerekkor alapvető jog.

A közgazdasági racionalitás egybeesik azzal a meggyőződéssel és kötelezettséggel, hogy minden gyereket igazi esélyhez kell juttatni. Szakpolitikai szempontból e kettős megközelítés által világosan meghatározható, kinek és milyen feladatot kell elvégeznie, és mindennek az egyéni és társadalmi haszna is számszerűsíthetővé válik.

Ha ez ilyen kézenfekvő, miért nem jut érvényre?

Nyilván azért, mert a jogok és a számszerűsíthető hasznok egybeesését hozó szakpolitikák beüzemelése kormányokon átívelő politikai elkötelezettséget igényel.

Ez klasszikus probléma, ami a választási ciklusok és a szakpolitikai programok eltérő időtávjából adódik.

Igen, 15-20 évről beszélünk, habár például a szállodaépítés is körülbelül ilyen távú megtérüléssel kalkulálható. Nehéz megmagyarázni, miért kellene a gyerekek esetén rövidebb távon gondolkozni. Egy másik vetülete e problémának a politikai megegyezésre való képesség. Erre irányuló kísérlet volt nálunk a 2007-ben konszenzusos parlamenti szavazással útjára indított „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia, amely 25 évre szólt. Ma már ennek a derekán járhatnánk. Csakhogy a stratégia már az induláskor sem kapta meg az akkori kormány által ígért erőforrásokat, ezért 2010 előtt nem sikerült olyan messzire eljutni, ahonnan már nem lehet visszafordulni.

Újra azt kérdezem, hogy miért, ha végeredményben mindenkinek jó lett volna?

Elmaradtak a médiakampányok, a szakmai viták, a továbbképzések, amelyek során közérthetően megismertethető lett volna a program sokirányú hasznossága. A laikusok számára is érthetővé és elfogadhatóvá lehetne tenni, miért kell minden megszületett gyereknek esélyt és magas életminőséget biztosítani. Levezethető lett volna számos előny, például az, hogy mennyivel kevesebb gyereket kellene kiemelni a családjából, hogy aztán sokkal drágább és nem feltétlenül jobb elhelyezésbe kerüljenek. Körülbelül ötszörös, öt és félszeres a kisgyerekkori programokba történő befektetések megtérülése. Számszerűsíthető egyéni és társadalmi haszonnal jár, ha úgy épül fel a társadalmi környezet, az ellátások és a szolgáltatások rendszere, hogy annak révén a gyerek és a szülő is jól van.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés