Tóth Ákos Próbáljuk menteni, ami menthető

Gémesi György az önkormányzatok helyzetéről

Szeptember végén mutatja be a Magyar Önkormányzatok Szövetsége az önkormányzati rendszer megújításának szükséges elemeit tartalmazó programját. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke azt mondja, ha valamelyik politikai erő fölvállalja ennek képviseletét, azt az önkormányzatok támogatni fogják.

Habár a koronavírus-járvány első hullámában az önkormányzatok átvették a lebénult államtól a végrehajtói hatalmat, ezt követően a kormány nem partnerként, hanem mintha legyőzendő ellenfélnek tekintette volna őket. Miért?

Mondhatjuk úgy, hogy legyőzendő ellenfélként, de fogalmazhatunk úgy is, hogy a kormány abban a hiszemben van, hogy mi, választott helyi vezetők és önkormányzatok csak fiókszervezetei vagyunk az államnak és a politikának, ezért aztán úgy kezel bennünket, mint a kormányhivatalokat. Ez egy stratégia, amelynek mentén lépésről lépésre szűkítik a mozgásterünket, a feladatainkat, gyakorlatilag kiüresítik az önkormányzati rendszert. Ugyanakkor elveszik a forrásainkat, méghozzá több pénzt visznek el, mint amennyi feladatot, így törvényszerűen kerülnek egyre nehezebb helyzetbe a települések. Az önkormányzatok ezt próbálják valamiképpen pótolni, s azokat, amelyek közel vannak a tűzhöz, illetve amelyek esetében a kormány abban bízhat, hogy kap némi helyi hátszelet a jövő évi választáson, meg is segítik.

De nem lenne hosszú távon kifizetődőbb, épp a pandémia során tapasztaltak miatt, partnerként tekinteni az önkormányzatokra?

Bizonyos, hogy a központi és a helyi hatalom közötti optimális feladat- és forrásmegosztás adná az ország hatékony működésének feltételrendszerét. Vannak ugyanis olyan feladatok, amelyek egész egyszerűen helyben oldhatóak meg a legjobban, tehát azokat oda kell telepíteni, odatenni hozzájuk a forrást vagy hagyni az önkormányzatot, hadd teremtse meg a működtetéshez szükséges bevételt. Ez hosszú évtizedeken keresztül így működött, de most egészen más irányba megyünk, holott a polgármesterek és képviselő-testületek összességében valamennyi magyar állampolgár mindennapi életéért, biztonságáért és komfortérzéséért felelnek.

És hát ők vannak a legközelebb az emberekhez.

Így van. Hozzánk jönnek be, nekünk mondják el a panaszukat, miért nincs ez, miért nincs fűvágás, miért folyik be a víz, miért esnek hasra a járdán és így tovább. Ezeket a problémákat nekünk kell megoldani. Ehhez pénzre van szükség. Ha kiürítik a kasszát, márpedig most ez zajlik, akkor ennek a feladatnak nem vagy csak részben tudunk megfelelni. A pandémia valóban rávilágított arra, hogy az önkormányzati rendszer, ha hagyják, képes önállóan működni.

De az hogyan lehetséges, hogy a pandémia idején az önkormányzatok nem kaphattak felvilágosítást arról, hogy a településeiken mennyien betegedtek meg?

A kormány ezt a típusú információtömeget magánál tartotta, mert attól félt, hogy osztoznia kell a sikereken. És nehogy véletlenül arra gondoljanak az állampolgárok, hogy itt az operatív törzsön és a miniszterelnök úron kívül más is dolgozott.

Féltékenységről lenne szó?

Igen, ez meggyőződésem.

De ebből az is következik, hogy az állam mintha politikai szereplőként tekintene az önkormányzatokra.

A 2019-es választások óta van egy része az önkormányzati szektornak, amely nem kedves a kormányzat számára, mert nem sikerült elfoglalni ezeket a településeket, illetve mások kerültek a Fidesz ellenében az élükre. És bár a miniszterelnök úr azt mondta, hogy mindenkivel kiválóan fog együttműködni, ez nem így történik.

De nem csak az a kérdés, hogy a kormány politikai szereplőként tekint-e a településekre, hiszen ez nyilvánvaló, hanem az is, hogy nincs-e ebben igaza.

A Fidesz mindenre és mindenkire politikai szereplőként tekint, de a települések maguk nem politikai aktorok, még abban az esetben sem, ha esetleg a lakóik többsége nem igazán kedveli a Fideszt vagy épp elegük van a pártpolitikából. Nagyon szerencsétlennek tartom ezt a megközelítést.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!