Rogánnal kísértette ki Orbán Pécs ellenzéki polgármesterét az álegyeztetésről

Azt, hogy az önkormányzatoknak le kell mondaniuk 2021-ben a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának feléről, Orbán Viktor december 19-én, a Karmelita kolostorban osztotta meg a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetőivel. A találkozóról és a covidra hivatkozó adóelvonás várható következményeiről Péterffy Attilát, Pécs ellenzéki polgármesterét kérdeztük.

Mekkora terhet rótt 2020-ban a pécsi önkormányzatra a covid?

A tervezett bevételünk 73,7 milliárd forint volt, ebből működésre 34 milliárdot szántunk. Jelen állás szerint eddig azonban ennél 6 milliárd forinttal kevesebb, 28 milliárd folyt be. A konkrét védekezési költség 300 millió forint volt. A turizmus és a gazdaság gyengélkedése miatt nagyjából 1,8 milliárd forintnyi idegenforgalmi és iparűzési adóbevétel nem teljesült. Az önkormányzat kulturális intézményei is több mint egymilliárd forintos bevételkiesést könyvelhettek el, pontos számokat csak a zárszámadás után fogunk tudni. Mindezt megfejelték a kormányzati elvonások. A parkolás ingyenessé tétele 340 millió forintot vitt el. A gépjárműadó eredetileg az önkormányzatot illető részét is elvonta a kormány, ez 480 millió forint kieséssel járt. Ehhez jött még a városi tömegközlekedési cég, a Tükebusz árbevétel-kiesése, az üzleteink bérlőinek adott összesen 320 millió forintos díjmérséklés, és az, hogy a vállalkozások fél évvel később fizethetik az iparűzési adót.

Az elcsúsztatott adó jövőre befolyhat, viszont 2021-re már itt az újabb teher: az iparűzési adó felének elvonása mekkora teher Pécsnek?

Most úgy látjuk, hogy több mint 2 milliárd forint. Ha a vírus tartósan velünk marad, az rontja a cégek teljesítményét, és akár további 1,5–2 milliárd forint adóbevételkiesést is jelenthet. A gépjárműadó-elvonás 2021-ben további 480 millió forint mínusz, és az idegenforgalmi adóból is 100 helyett 30 millió forint bevételre számíthatunk. Meghagyjuk a cégek kedvezményes bérleti díjait, továbbra is többlettámogatást kell adnunk a Tükebusznak, és egyelőre marad az ingyen-parkolás okozta veszteség. Megjegyzem, nem látom be, mitől lenne kisebb a vírusveszély attól, hogy tele vannak a belvárosi parkolók.

A gazdasági kamara elnöke, Parragh László már régóta küzdött az adócsökkentésért. Vagyis számítani lehetett az adómérséklésre…

Talán igen, a bejelentés módja mégis meglepett.

Miért?

Engem, mint a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnökét, december 18-án este hatkor ért el telefonon Szita Károly, Kaposvár kormánypárti polgármestere, a szövetségünk elnöke, hogy meghívjon másnap délelőttre, a karmelita kolostorba, ahol Orbán Viktor miniszterelnök kívánt konzultálni a szövetség vezetőivel az iparűzési adóról. Felkészítő anyagot nem kaptunk, csak ígéretet arra, hogy egyeztetés lesz.

És másnap tényleg volt valamiféle egyeztetés?

Az nem, csak deklaráció. A miniszterelnök összefoglalta a covid-helyzetet, majd közölte, hogy a kkv-knak csak az iparűzési adó felét kell befizetniük.

Hogyan fogadták ezt a polgármesterek?

A megbeszélésen én voltam az egyetlen ellenzéki polgármester. Szita Károly gyakorlatilag teljes egyetértéséről biztosította a miniszterelnököt. Véleményem szerint a kaposvári polgármester tudta, mit hirdet ki a miniszterelnök. Ezt abból is gondolom, hogy Orbán és Szita némi késéssel érkezett a megbeszélésre. Jó hangulatban, mosolyogva beszélgettek. A jelen lévő fideszes polgármesterek érezhetően nem örültek a bejelentésnek. De elfogadták, fegyelmezetten.

Ön miképp reagált?

Nem értettem egyet, részben azért sem, mert az a vállalkozói kör, amit a kormány segíteni akar, a saját tapasztalataim alapján nem igényelte ezt az adómérséklést. Pécsen egy kisvállalkozó sem jelezte, hogy igényt tartana az adóelengedésre. Ha a számok mögé nézünk, kiderül, miért: Pécsen az iparűzési adó elengedése több mint 17 ezer vállalkozást érint, nekik átlagban, egyenként, évi 119 ezer forinttal kevesebb lesz a fizetendő adójuk. A vállalkozásoknál tehát havonta tízezer forinttal több marad majd, az önkormányzatot viszont kivérezteti a döntés. Megkérdeztem a miniszterelnököt, a kieső bevételeket az állam kompenzálja-e, függetlenül attól, hogy a város vezetése kormánypárti vagy ellenzéki, amire ő azt felelte, hogy automatikusan nem, egyéni elbírálás alapján kompenzálják a rászoruló önkormányzatokat. Megjegyeztem, hogy ha ez így van, akkor érdemes lenne az önkormányzatokat terhelő szolidaritási adót csökkenteni, ami Pécs esetében például egymilliárd forint. Erre is nem volt a válasz. Orbánt egyik javaslat sem érdekelte.

A megyei jogú városokkal legalább leült beszélgetni, a fővárosi önkormányzatokkal viszont nem.

Ott volt a megbeszélésen Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke és Gulyás Gergely, a miniszterelnökség vezetője, s ők arról beszéltek, hogy felesleges is lenne a konzultáció, hisz a fővárosi önkormányzattal, a kerületekkel folyamatos a kapcsolat, és ők nem is igényelték ezt a megbeszélést. Utána beszéltem Karácsony Gergellyel, aki tőlem tudta meg, hogy ők „nem igényelték” a konzultációt.

A karmelita kolostorból kijövet beszélgetett a kormánypárti városvezetőkkel?

Nem. Orbán Viktor, miután lezárta a beszélgetést, megkérte Rogán Antalt, hogy kísérjen ki engem.

A fideszes polgármesterek még maradhattak?

Igen. Világossá vált, hogy látszategyeztetésre hívtak, ahol nekem a biodíszlet szerepét szánták.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!