5 perc szünet

Sárik Péter: A slágerfeldolgozás érzékeny műfaj

Láng Zsuzsa | 2021.07.25. 18:41

Címkék:

dzsessz zene

Olvasási idő kb. 7 perc

Tényleg olyan, mintha hazamennétek?

Valóban nagyon szeretnek minket Erdélyben, lassan húsz éve, hogy minden nyáron meglátogatjuk az ottani közönségünket, és az utóbbi időben Falusi Mariann is egyre többször tart velünk. Idén pedig éppen elkaptuk azt az időszakot, amikor elsöprő sikert arattunk szinte minden helyszínen. Több mint egy éves várakozás után az emberek végre megkapták azt, amire olyan régen vágytak, és azért „csak” tizenegy koncertet tartottunk, mert haza kellett jönnünk a budapesti fellépések miatt, amúgy bőven belefért volna még három-négy állomás. Mindig jó hangulatúak az ottani koncertjeink, de idén, a Covid miatti bezártság után kitörő lelkesedéssel fogadtak minket. Volt olyan helyszín, ahol például két- háromszáz embert vártak, de több mint ezren jöttek el.

Valószínűleg a rajongás kölcsönös, mert ti sem hagynátok ki egyetlen lehetőséget sem…

Olyan ez, mint a függőség: ha valaki egyszer rákap az ízére, nem akarja elengedni többé. Elmesélem az utolsó koncertünk után történteket Gyergyóremetén: az éjszaka közepén indultunk haza a busszal, éhesek és szomjasak voltunk, de nemigen volt esélyünk arra, hogy nyitva találjunk valami étterem-félét vagy vendéglőt. Mint mindenütt, ott is van kedvenc helyünk, gondoltuk, megnézzük – hátha… Ott van az országút mellett, jól láttuk, hogy a konyhában már nem ég a villany, de az éttermi részben még igen. Kerítettek nekünk hideg előételeket, kenyeret. Ott volt még egy hegedős, egy harmonikás, úgyhogy öt perc múlva már Mariannal együtt énekelték a nótákat, mi pedig roptuk a táncot velük. Ilyesmi, ugye nehezen képzelhető el itthon, vagy a világ bármely más pontján, de Erdélyben még csak ritkaságnak sem számít.

Tizenegy koncert – tizenegy város?

Egymás után, szünet nélkül. Idén vadonatúj műsorral mentünk, olyannyira friss volt az anyag, hogy másfél héttel a turné kezdete előtt fejeztük be a stúdiófelvételeket. Ez a Jazzkívánságműsor magyarul című előadásunk második lemeze, ahol a közönség kívánságait teljesítjük: beküldik, milyen számot szeretnének a mi feldolgozásunkban hallani, és együtt kiválasztjuk közülük a legjobban működőket, és ezekből készül a lemez. Csak magyar slágerek feldolgozásait játszottuk, a lemezbemutató koncertünk szeptember 10-én lesz Budapesten, a MOM Kulturális Központban. Erről a műsorról azért elmondanám, hogy ez egy kicsit becsapós produkció, mert amellett, hogy ismert slágereket játszunk, elég keményen belemegyünk a jazz-be. Akár Neoton-ba, R go-ba, Bikinibe van csomagolva, annyira, hogy akik nem rajonganak a jazz-ért, észre sem veszik, hogy jazz-koncerten vannak. Ők csak a slágerekre figyelnek, az improvizációk pedig őket is elragadják. Akik viszont a jazz-t szeretik, azok elviselik a slágerhatást, és élvezik az imprót.

Mit szólnak az eredeti szerzők, akiknek a zenéjét feldolgozzátok?

Őrzöm a legkedvesebb Presser-sms-t, mindössze három szó. Nemigen tűri a nyomdafestéket, de azért kimondom: „ez kurva jó”. Ezt írta, amikor feldolgoztuk a Nem adom fel-t. Az a tapasztalatunk, hogy a szerzők szeretik az átdolgozásainkat. Mindannyian tudják, hogy szeretettel és alázattal nyúlunk a számaikhoz. Fontosnak tartom, hogy csak olyat csináljunk, amivel valamivel több lesz, maibb lesz, mint volt. Meggyőződésem, hogy ezek a dalok megérdemlik, hogy futhassanak még egy kört. Nem egy közülük harminc-negyven éves, és a mai fiatalok már nem ismerik, az elvakult jazz-hívők pedig soha életükben nem hallották, pedig lehet még egy virágzásuk. Ha ehhez hozzá tudunk járulni, az tök jó, a szerzők pedig megértik, sőt örülnek nekik. Már az elején, amikor még jogos lehetne a bizalmatlanság, hiszen lássuk be, szörnyű feldolgozások is vannak a világban, és ez a műfaj nagyon érzékeny dolog, pontosan tudják, hogy mi abból indulunk ki: mindig az eredeti a tökéletes. Még ha Falusi Mariann sokkal jobban énekel egy számot, mint az eredeti előadó, akkor is az eredeti előadóval szerették meg az emberek. Mindig kell beletennünk valami csavart, ami értelmet ad a feldolgozásnak.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés