Tóth Bea Simon Andrással a miniszterelnök-jelölti vitáról

„A stílus maga az ember” – fogalmazta meg Georges-Louis Leclerc de Buffon francia természettudós az 1753-as akadémiai székfoglalóján. Simon András, az ATV műsorvezetője szerint nincs ez másképp egy előválasztási ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita esetén sem. A vitavezetővel néhány nappal a vasárnapi esemény előtt beszélgettünk közérthetőségről, mélyütésekről és a skandallumok elévüléséről.

1998-ban Horn-Orbán, 2002-ben Medgyessy-Orbán, majd 2006-ban Gyurcsány-Orbán vitát is rendeztek. Azóta nem volt több ilyen esemény.

Szomorú, hogy 15 éve nem volt erre példa. De mégiscsak az lenne az igazi, ha Orbán Viktor is itt lenne a műsorban, viszont legalább az öt ellenzéki jelölt kiáll egy vitára.

Lehet, hogy ennyi idő után újra kell teremteni ezt a műfajt?

Igen, ez nem is kérdés, de hangsúlyozom, hogy soha nem rajtunk múlott, mert a magyar sajtó mindig készen állt az ilyen viták megrendezésére, de a Fidesz azt mondta, hogy ezek a viták elsősorban a sajtó szempontjából érdekesek. A választók egyébként 2014-ben és 2018-ban is ismerhették a kormány cselekvési politikáját, tehát az valóban nem egy ilyen vitából derült volna ki. Csakhogy azt, hogy a választókat mégiscsak érdekelhetik ezek az események, az is bizonyítja, hogy 2006-ban több mint négymillióan láttak legalább 15 percet az akkori miniszterelnöki és -jelölti vitából. Az más kérdés, hogy mennyire képes egy ilyen vita alapjaiban megváltoztatni a preferenciáinkat. Szakértők szerint nem igazán. E műfaj bölcsője Amerika, ahol az első televíziós presidential debate 1960-ban a Nixon-Kennedy vita volt, és ahogy általában, a nézők döntő többsége már ekkor is a saját szimpátiája alapján döntötte el, ki az, akit győztesnek lát. Az viszont egyértelmű, hogy a nézők nem a tartalom, hanem a stílus alapján döntenek. A Metropolitan Egyetemen, ahol televíziós műsorkészítést tanítok, a hallgatókkal rendszeresen elemzünk ilyen helyzeteket. A visszajelzéseikből mindig az derül ki, hogy a stílusjegyek számítanak a leginkább. A hallgatóknak általában szembetűnő, ha a vitázó bizonytalan vagy épp túl agresszív, mesterkélt, másfelől a jelölt lehet oldott, magabiztos, hiteles, akár még humoros is. De sem Karácsony Gergelyt, sem Dobrev Klárát, sem Márki-Zay Pétert, sem Fekete-Győr Andrást, sem Jakab Pétert nem ebből a műsorból fogják a nézők megismerni. A műsorkeret arra nem is alkalmas, hogy részletes portrét vázoljon föl róluk. Viszont nem kell az emlékeinkre hagyatkoznunk: a vitapartnerek ott állnak egymás mellett, térben és időben összehasonlíthatóak a stílusjegyeik alapján, ahogy beszélnek, mozognak és gesztikulálnak. A televízió pedig olyan, mint a nagyító: felnagyítja a habitusbeli különbségeket.

Mire számít? A habitusok csapnak össze vagy az eltérő álláspontok valódi vitában csúcsosodnak ki?

Valódi vita akkor alakulna ki, ha Orbán Viktor is ott állna a hatodik pulpitusnál. De hogy miről lesz érdemi vita, az számomra is nagy kérdés, mert ugyan az öt jelölt győzni akar, de korábban mégiscsak stratégiai szövetségre léptek és van egy többé-kevésbé összefésült közös programjuk is. Több az azonosság, mint a különbség. Engem vitavezetőként és moderátorként az utóbbi érdekel.

Tehát az összefésült programot szeretné szétszálazni.

Részben igen, részben pedig a hangsúly- és súlypontbeli különbségeket szeretném láttatni. Ki fog derülni, ki az, aki hitelesebben és meggyőzőbben tud beszélni a programjáról.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!