Szabó Tímea: Megfigyelnek

A Párbeszéd társelnöke rejtélyes villanyszerelőkről és az ellenzék helyzetéről

Állítása szerint hónapok óta megfigyelik Szabó Tímeát. Úgy véli, meg akarják félemlíteni. „Ez tényleg az ötvenes évek, fekete autókkal” – mondja a Városháza-ügyben elrendelt házkutatással kapcsolatban. Az ellenzéki politikus meg van győződve arról, hogy a Kövér Lászlóról megjelent leleplezések mögött nem az ellenzék áll, hanem Orbán Viktor. Így üzent a házelnöknek. A rendszer paranoid, a vezetők már egymást figyelik meg - jelentette ki a Párbeszéd társelnöke, akitől azt is megkérdeztük, hogy ha valóban diktatúrában élünk, akkor az ellenzék mit keres a Parlamentben.

Gansperger Gyula, aki főszereplője a Városháza-ügy hangfelvételeinek, miközben CIA-és múlttal vádolja, egyben „kurva kemény csajnak” nevezi önt. Valóban ilyen kemény?

Igen, ehhez kell keménység, még akkor is, ha a CIA-ügynöközés nem csak hazugság, de totális kommunikációs kapufa is. A Fidesz ezzel valamiféle wonder womant csinál belőlem, és olyan képességekkel ruház fel, amelyekkel sajnos nem rendelkezem. Viszont ez az egész a mi választóinkat nem érdekli, ahogy még a bizonytalanokat sem. A Fidesz szavazói pedig eddig is utáltak, méghozzá ennél sokkal kevésbé fajsúlyos vádak miatt is, úgyhogy ennél jobban már nem fognak utálni. Ezek a fideszes propagandisták olyanok, mint a tehetségtelen birkózók, felmennek a szőnyegre, izzadnak és küszködnek, de nem találnak rajtam fogást. Én nem járok drogos melegpartikra, nem is loptam, ezért inkább kitalálnak rólam valami nem létezőt. És ha valaki már járt Afganisztánban, ahogy én dolgoztam is ott, akkor a fideszes fiúk fejében ő nyilván CIA-ügynök, ami ugyanolyan képtelenség, mintha azt állítanám, hogy Balog Zoltán meg Stasi-ügynök volt, csak mert az első felesége német.

Nem érzi úgy, hogy ezek a vádak és a rendkívül súlyos parlamenti bírságok azt a célt szolgálják, hogy félelemérzetet tartsanak fönn az ellenzéki képviselőkben, hogy óvatosabbá váljanak, kontrollálják magukat, s ezáltal lassan elveszítsék ellenzéki jellegüket?

De igen, ez nyilvánvalóan így van, ez a célja Kövér László tízmilliós bírságainak is. De én ennél keményebb dolgokhoz is kénytelen voltam és vagyok hozzászokni, s ezek, kiváltképp kétgyermekes családanyaként, nem hogy eltántorítanak, hanem még elszántabbá, még keményebbé tesznek. Egy dolgot nem tudnak: megfélemlíteni. Nem tudom véletlennek tekinteni például, hogy most már hónapok óta a házam előtt bizonyos emberek hol reggel hatkor, hol este tízkor különböző autókban várakoznak, és ha reggel elindulok a munkába, akkor ők is elindulnak utánam. Az ilyen eszközökkel pontosan azt célozzák, hogy ne aludjunk nyugodtan. De üzenem a Fidesznek: én jól alszom, nekem, velük ellentétben, nincs titkolni valóm.

Azt állítja, hogy megfigyelik?

Meggyőződésem, hogy igen. Kaptam olyan jelzést is, hogy magánnyomozókat bérelnek föl, hogy dolgozzanak rám, de nehéz azt gondolni, hogy ebből a hatóságok nem veszik ki a részüket. Persze a szakszolgálatokat bevetni rendkívül kockázatos, hiszen képviselőket nem lehet csak úgy megfigyelni. Ha ezt alapos indok és bírói engedély nélkül teszi bárki, azért börtön jár. Mindenesetre ezzel az egésszel meg kell tanulni együtt élni, de ez nem mindig könnyű. Ha például ismeretlenek találkozóra hívnak, nem megyek el, nehogy valami bűnöző legyen, akivel aztán lefotóznak. Itt most minden eszközt bevetnek ellenünk, nagyon észnél kell lenni.

Mondjuk, nem kell magánnyomozó azok után, hogy a házelnök maga ad ideológiai hátteret a szolgálatoknak ahhoz, hogy ki a haza ellensége.

Ez így van. Én attól tartok ugyanakkor, hogy amikor ellenzéki ügynökökről vízionálnak a kormány tagjai, vannak köztük olyanok, akik tényleg elhiszik, amit mondanak. A diktatúrák sajátja a paranoia is. Mivel az én életem tiszta, rólam is csak azt tudták kitalálni, hogy a CIA ügynöke vagyok.

Azért a Városháza-ügyben a főváros kommunikációja sem volt tiszta, máskülönben nagyon hamar elejét lehetett volna venni ennek az egész mizériának. Miért nem lehetett a kezdetektől azt mondani, hogy igen, megnéztük, érdemes-e eladni az épületet, aztán elvetettük az ötletet?

Ne tévesszük össze, hogy vannak valós, fideszes bűncselekmények. Völner Pál lopása, Simonka György, Boldog István, Mengyi Roland százmilliós botrányai olyan ügyek, amelyekben még Polt Péter is 6-8 év börtönbüntetést kért a kormánypárti képviselőkre, és vannak ezzel szemben nem létező, kreált dolgok.

De miért kellett sunyizni a kommunikációval?

Nem volt semmilyen sunyizás, Karácsony Gergely az első pillanattól azt mondta, hogy nincs szándékukban eladni a Városházát, és ez igaz. Bocsánat, de hol élünk már, hogy nulla szerződés, nulla tranzakció, nulla bűncselekmény mellett mégis házkutatást tart a rendőrség, a gyerekszobában lévő játékokat feltúrva a főpolgármester-helyettes lakásában? Ráadásul úgy, hogy a fideszes propagandasajtó előbb tud a házkutatásról, mint hogy a rendőrség megérkezett volna a helyszínre. Ezek a nem létező ügyek mind-mind arra szolgálnak, hogy Orbán, Rogán, Varga Judit, Szijjártó és a többiek eltereljék a saját maguk által elkövetett milliárdos lopásokról és más, súlyos bűncselekményeikről a figyelmet. A Pegasus-ügy felderítésében, amiben minden már európai országban vizsgálat folyik, nem volt ilyen serény a kormány. Vicc, hogy Varga Judit a magánéletéről szóló hírre százszor olyan vehemensen reagál, mint a Pegasus- vagy a Völner-ügyekre együtt. Nekem egyébként a fővárosétól eltérő a kommunikációs stratégiám, ha rólam azt terjesztik, hogy ügynök vagyok, még aznap reagálok, s hülyét csinálok a nevetséges vádakból. De a kettő nyilván nem összehasonlítható, én sokkal könnyebb helyzetben vagyok, nem vezetek egy kétmilliós várost, nem irányítok egy közel ezer fős apparátust. A rólam szóló nagy leleplezés egyik fő eleme az volt, hogy úgymond „ide” jártam a Mókus utcai általános iskolába, amiből csak az derül ki, hogy a felvételt valószínűleg Óbudán rögzítették, máskülönben miért az ide szót használta volna az illető, továbbá azt, hogy valószínűleg ő is a Mókusba vagy egy közeli iskolába járt.

Csakhogy azok, akik a háza előtt szobroznak, nem a Mókus őrs tagjai. Nem kellett volna erőteljesebben fölszólalniuk Kövér Lászlóval szemben?

A pártok feljelentést tettek, s a következő parlamenti ülésen elmondtuk, hogy itt egy nagyon súlyos bűncselekmény történt, a házelnök gyakorlatilag egy alkotmányos puccs elkövetésére, a többpártrendszer felszámolására szólította fel a szakszolgálatokat. Nem véletlen, hogy amikor az ezért járó börtönbüntetésről beszéltem, Kövér László olyan dühös lett, hogy még a bajusza is beleremegett.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!