Lakner Zoltán Százból egy gyermekbántalmazási esetben indul eljárás

Már a parlament előtt van a Fidesz által benyújtott pedofilellenes törvény, amely a büntetési tételek emelésével sújtaná a gyerekeket szexuálisan bántalmazó elkövetőket, és egy speciális nyilvántartás révén tartaná távol őket a kiskorúaktól. A szigorúbb büntetésekkel egyetért Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, azonban hiányolja a törvényből a megelőzést és az áldozatok segítését. A hazai gyermekvédelem állapotával rendszeresen foglalkozó politikus szerint ezek a szempontok nem csak most, hanem szinte mindig hiányoznak a kormány tevékenységéből.

Épeszű, ép lelkű ember nyilvánvalóan azt szeretné, hogy hatásosan lépjenek fel azok ellen, akik a gyerekeket bármilyen módon bántják. Ez a jogszabály alkalmas a pedofil bűncselekmények visszaszorítására?

Ezen a héten tart a törvényjavaslat a bizottsági szakasznál, ennek során alaposan meg kell vitatnunk a tartalmát. Ha harcolni akarunk a pedofilok, illetve a gyerekekkel szembeni szexuális bántalmazás és bármilyen egyéb bántalmazás ellen, akkor három elemből álló szemléletet kell követnünk. Ennek első pontja a megelőzés, a másik az áldozatok segítése, a harmadik az elkövetők felelősségre vonása. Kocsis Máté azt mondta egy interjúban, hogy az új törvény révén pokollá teszik majd a pedofilok életét, ami rámutat a javaslat korlátjára: az a gond vele, ami kimaradt belőle, a megelőzés és az áldozatok segítése. Ezekkel együtt mondhatnánk azt, hogy a gyermekeink nagyobb biztonságban vannak.

A büntetőjogi szigorítás elfogadható az ön számára?

A büntetés súlyosbítása fontos, ez a Kaleta-ügyben hozott enyhe bírósági ítélet egyik tanulsága, a szigorítással tehát egyetértek. Azzal is egyetértek, hogy tágabb körben lesz tiltott a munkavállalás a pedofil múlttal rendelkezők számára, hogy minél kisebb eséllyel találkozhassanak gyerekekkel. Azt a kérdést pedig fel fogom tenni a parlamenti vita során, hogy a nyilvántartás új szabályai alkalmazhatók lesznek-e a jogszabályban felsorolt munkahelyeken most is dolgozó szexuális bűnelkövetőkkel kapcsolatban.

A túl enyhe büntetési tételeket maga a miniszterelnök tette szóvá egy interjúban tavaly nyáron, elvileg azóta készül a törvény – az áldozatsegítés és a megelőzés ennyi idő alatt mégsem került képbe.

A rendelkezésre álló idő, ez a majdnem egy év bizonyosan elegendő lett volna arra, hogy a kormány széles körű szakmai egyeztetéseket folytasson, és átfogó javaslatcsomagot nyújtson be. Erre nagy szükség is lenne, mert ma száz esetből tíz derül ki, ezekből mindössze egyben indul eljárás és 0,7 esetben kerül sor vádemelésre. Vagyis ezek az ügyek a legtöbbször ki sem derülnek, így az akár szigorúbb büntetési tételek alkalmazása sem merül fel. Hogy ez megváltozzon, társadalmi szemléletformálásra lenne szükség, odáig menően, hogy a gyerekeknek is meg kell tanítani, mi számít már elfogadhatatlan közeledésnek egy felnőtt részéről, és hogy ilyen esetben kihez fordulhatnak. Működő jelzőrendszer esetén tudjuk csak kiszűrni, ha egy gyermeket bántalmaznak.

Sok esetben, ha a gyerek beszél is róla, nem hisznek neki, vagy olyan körülmények között mondatják el vele az esetet, amitől újratraumatizálódik.

Találkoztam olyan esettel, amikor egy feltehetően bántalmazott gyermeket, egy kislányt, a jogi eljárás folyamán többször meghallgattak, változatos rajzokat készíttettek vele a konkrét esetekről, de egyszer sem olyan módon bántak vele, ahogyan egy gyermekkel ilyen helyzetben viselkedni kell. Több olyan esetről tudok, amikor nem használják a gyerekbarát kihallgatószobákat – amelyeket Navracsics Tibor igazságügy-minisztersége idején vezettek be Magyarországon –, a gyerekeket az eljárás során ide-oda dobálják a hivatalok, majd a végén nem születik olyan döntés, amely a bántalmazót távol tartaná tőlük.

Minderről tehát nem szól az új törvény, viszont például ezzel vezetik át a családvédelmi törvényen az alaptörvényileg rögzített családmodellt, miszerint az apa férfi, az anya nő.

Ez a meleg szülők irányában tett nagyon durva lépés, amiről szintén beszélnünk kell majd a vita folyamán. Megint igyekeznek összemosni a pedofíliát a homoszexualitással, amit otrombaságnak tartok. Ha az lett volna a cél, hogy a lehető legjobb törvény szülessen, akkor a téma súlya miatt olyan szakemberekkel konzultáltak volna, akik szakmai megfontolások alapján biztosan kiegészítették volna a szöveget a megelőzéssel és az áldozatok segítésével.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!