Láng Zsuzsa SZFE: Friss levegőt fúj az európai összefogás

Upor László: Úgy érzem, nagy az eufória

A szenzációs hírek szerint mestertervvel menekíti ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kormányzati einstandba szorult diákjait öt európai egyetem: formálisan elismerik a kreditjeiket és „örökbe fogadják“ őket, a tanáraikkal együtt. A nemzetközi projekt részleteiről Upor Lászlóval, az egykori SZFE rektorhelyettesével beszélgettünk.

Mikor alakult ki a mesterv?

A „mesterterv“ kifejezés nekem nem nagyon tetszik, de még mindig sokkal jobb, mint amit másutt olvastam, hogy „trükk“ volna, hiszen senki nem fondorlatoskodik: ez minden szempontból legális, szabályos, csak még soha ki nem próbált, egészen egyedülálló összefogásból született terv. A hallgatók szorult helyzetére kellett találnunk valamiféle megoldást: olyat, amelynek révén mindazok, akik nem szeretnék az új vezetés alatt folytatni az egyetemet, továbbra is tanulhassanak. Az eddig bejelentkezett öt európai egyetem szabályosan örökbefogad bizonyos képzéseket, mivel tökéletesen megbíznak az itteni tanárokban. A velünk kapcsolatos korábbi tapasztalataik, valamint az iskola és az oktatók renoméja okot ad arra, hogy sajátjuknak tekintsék az általunk nyújtott oktatást. A partnerintézmények az igazolásokat és a hivatalos papírokat ki fogják állítani, illetve a saját minőségellenőrzési normáik szerint érvényesítik a megfelelő színvonalú képzést. A vizsgafilmeket, vizsgaelőadásokat, diplomamunkákat velünk együtt minősítik, illetve fogadják el. Vagyis itt nem afféle formalitásról van szó, hanem komoly együttműködésről, amelynek, ha minden jól megy, lesz jövője is.

A hírek arról szónak, hogy eddig 150 hallgató és tizenegy doktoranduszjelölt került a programba. De nyilván sokkal többen mennének.

Ez azért óriási szám a mi kis négyszázvalahány fős iskolánkhoz képest. Az egyéni szerződések aláírása folyamatban van, ezért is nem lehet pontosan tudni, hányan élnek majd a lehetőséggel, de látszik, hogy folyamatosan növekszik a számuk. Nyilván vannak olyanok, akik meggyőződésből maradnának, és folytatnák ott, ahol vannak, másokat esetleg nem érdekel túlzottan, hogy milyen körülmények között és kikkel folytatják, csak tanulhassanak, és vannak, akik nagyon is szeretnének elszakadni az új vezetés által „dominált“ intézménytől, hogy ilyen finoman fogalmazzak, csak esetleg valamiért nem tehetik. De úgy érzem, nagy az eufória.

Biztos, hogy mindenki felfér Noé bárkájába?A tévés osztály vezető tanára fölöslegesen aggódik amiatt, hogy diákjai kevésbé lennének kapósabbak Baden-Würtenbergben, mint az operatőrök?

Azt hiszem, csak ritmus-, illetve időeltolódásról van szó. Mindenkinek próbálunk helyet találni. A színházasok előtt előbb nyíltak meg a kapuk, de vannak és még többen lesznek a film- és médiaszakos felajánlások. Igyekszünk minden jelentkezőnek kiutat biztosítani. És úgy tűnik, egyre bővülnek a lehetőségek. Bocsánat, ha ködösen fogalmazok, de ebben a pillanatban csak ennyit mondhatok biztosan.

Vagyis mindenkinek jut majd hely?

Mindenkinek, aki szeretne helyet. Mi egyetlenegy embert sem próbálunk rábeszélni, hogy jöjjön, ahogyan lebeszélni sem akarunk senkit arról, hogy ott maradjon, ahol eddig volt.

Az öt egyetem – melyek közül az egyik még anonim – deklarálta, hogy tandíjmentesen fogadják örökbe a jelentkezőket.

Egyik szakon sem kell tandíjat fizetni, esetleg valami jelképes regisztrációs díjat. És nem ez az egyetlen bizonyítéka annak, hogy nagyvonalúan, humánusan és szakszerűen működnek a partnereink. Mindenkinek kívánom azt az élményt, ahogy az ember hétről-hétre olyan európai egyetemi emberekkel találkozik, akik minden kényes ponton a probléma helyett a megoldandó feladatot látják. Mifelénk ez elég szokatlan. Ezek a valóban európai társak teljes természetességgel, önzetlenül és a legcsekélyebb önfényezés nélkül cselekszenek: egymással szövetkezve keresnek kapcsolatokat, hogy mindenáron segíthessenek az itteni hallgatókon. Felemelő érzés, revitalizáló. Friss levegőt fúj az ember lelkébe, ami mindannyiunkra ráfér az elmúlt időszak után.

Vannak diákok, akiket még mindig anyagi szempontok szögeznek a modellváltott egyetemhez. Az ösztöndíjak visszafizetése majdnem reménytelen.

Visszafizetni szerencsére semmilyen ösztöndíjat nem kell. De anyagilag az egész egyesületi működés a támogatásszerzés és -gyűjtés sikerén áll vagy bukik hosszú távon. Remélhetőleg eljön az az idő, amikor már ösztöndíjat is tudunk fizetni és a tanárok is kaphatnak honoráriumot. Itt nem tartunk még. De akkor sem lesz könnyű a diákhiteleket pótolni, márpedig sok hallgatónak az létszükséglet.

A freeszfe tanárairól sem tudni, miből fognak megélni. Mindenki felmondott, de ez nem az a szakma, ahol sok másodállás lehetősége kínálkozik.

Vagyunk jó néhányan, akik semmiféle lehetőségét nem láttuk annak, hogy együttműködjünk azzal a vezetéssel, amely úgy vette át ennek az intézménynek az irányítását, ahogy ez megtörtént. De igaz, akik eddig az SZFE alkalmzottai voltak, és most eljöttek, nehéz helyzetbe kerülnek. Hiszen nincs nagyon második-harmadik ilyen profilú egyetem – bár most hirtelen kettő lett az egyből –, ahol el lehetne helyezkedni. Egyéb jövedelemre sem számíthatnak, hiszen a járványhelyzetben a külső szakmai, illetve alkotómunka is szünetel. Márpedig a színházi, tévés és filmes tanárok többsége „a szakmából“ jön. Kicsit nagyképűen azt is mondhatnám, hogy a szakma krémje csatlakozott hozzánk, és nem a nagy jövedelem reményében. Hihetetlenül sok fantasztikus professzor és művész jelentkezett.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!