Sztálin élt, Sztálin él, Sztálin élni fog

Lakner Zoltán | 2023.03.13. 09:04

Olvasási idő kb. 18 perc

Habár nincs hivatalos Sztálin-kultusz Putyin Oroszországában, az egykori diktátor népszerű, a közvélemény az elmúlt évszázad főszereplői közül inkább azokat ítéli el, akik nagyobb szabadságot próbáltak hozni. Sz. Bíró Zoltán történésszel arról is beszélgettünk Sztálin halálának hetvenedik évfordulója kapcsán, hogy a birodalmi múlt felmagasztosítása együtt jár a jelenbéli birodalom-újjáépítési ambíciókkal, miközben Sztálin történelmi bűneit feledésbe taszítja az állami emlékezetpolitika.

Hogyan alakult ki a legfőbb politikai vezető istenítése egy olyan politikai ideológia keretei között, amely személyek helyett társadalmi osztályokban gondolkodott?

Valószínűleg az orosz történelmi fejlődésből fakad a személyközpontúság, a vezető iránti kultikus rajongás. Az orosz történelem számos mozzanatában tetten érhető a tradíciók ereje, lett légyen szó bármilyen, mégoly racionálisan végiggondolt reformszándékról. Abban, hogy Sztálin személye kapcsán ez a kultusz létrejöhetett, az alattvalói magatartás prolongálódása lehetett meghatározó, az, hogy az alattvalóból nem igazán jött létre állampolgár, vagy legalábbis csak nagyon kevesen lettek állampolgárokká a késői cárizmus időszakában. A személyes méltóság megélése és öntudata keveseknek jutott osztályrészül.

Sztálin felhasználta ezt az attitűdöt?

Azt hiszem, megérezte, kihasználta és rá is játszott, különösen az 1930-as évektől, amikor valódi kultusz épült vezetői szerepe körül. Ez összefüggött a hatalom teljes kisajátításával. Sztálin – az általa szintén kultusz tárgyává tett – Lenin egyetlen autentikus örökösének szerepébe helyezkedett. Ebből a pozícióból hajtotta végre az addigi vezetőtársakkal szembeni politikai és fizikai leszámolást.

Nyilván senki sem szondázhatta a közvéleményt akkoriban, mégis, mi tudható arról, hogy mit jelentett ennek a politikai istenfigurának a halála 1953-ban?

Ez nagyon sok mindentől függött. A hivatalos gyász ismert képein túl nagyon eltérő élethelyzetek, családi történetek, személyes tapasztalatok különíthetők el. Azoknak, akik egy kicsit is kritikailag tudtak a sztálinizmus történelmi teljesítményére tekinteni, vagy egyenesen elszenvedői voltak mindannak, ami különösen az 1920-as évek végétől kibontakozott, megkönnyebbülés volt Sztálin halála. Nagyon sokak számára azonban a jövőtől való félelem volt a meghatározó érzés. A bizonytalanság, sőt rettegés, hogy mi lesz ezután? Addigra elhitették az emberekkel, hogy a szovjet nagyság csakis addig létezhet, amíg Sztálin velük van. Sokan őszintén megélték a megrendülést, az elbizonytalanodást.

Fordulópontot Hruscsov 1956. februári beszéde jelentett, mellyel elkezdte feltárni Sztálin bűneit. Mi az oka, hogy Hruscsov a politikai irányváltáson túl a múlt átértékelésébe is belefogott, szembefordulva a Sztálin-kultusszal?

Szerepet játszhatott ebben a késői sztálinizmus egyre kiszámíthatatlanabb hangulata. Az 1940-es évek végétől Sztálin paranoiája elhatalmasodott, egyre abszurdabb vádak fogalmazódtak meg különböző csoportokkal szemben, sokan féltek, hogy az 1930-as évek moszkvai pereinek brutalitása tér vissza. Ez a folyamat csak Sztálin halálával szakadt meg. A legfelsőbb vezetés, amit ekkor a Központi Bizottság Elnökségének hívtak, megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy a Gazda nincs többé. Megpróbálták valahogy racionalizálni az általa örökül hagyott rendszert, nem olyan fenyegetően és kiszámíthatatlanul működtetni, mint addig. 1953 márciusa után Sztálin örökösei a Nyugat felé is jelezni próbálták, hogy a konfrontáció örvénylését meg akarják állítani. Bár ez a folyamat távolról sem egyenes vonalú, a hidegháborús hangulat enyhülését jelezte a koreai háború lezárása, vagy a még mindig szovjet területen lévő német hadifoglyok hazaengedése. 1957 júniusától lehet egyébként arról beszélni, hogy teljes mértékben Hruscsov kezébe kerül a hatalom, ekkor szorította ki a vezetésből a sztálini régi gárdát.

Aminek persze ő maga is része volt.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bosszúpolitikával rontja tovább a kormány a megítélését

Lakner Zoltán

Ismét a különállását hangsúlyozza a magyar külpolitika, így aztán nemhogy csökkenne, de inkább növekszik azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben a magyar kormány a nyugati szövetségesektől távolodik, miközben az orbáni vétópolitika letörésére is egyre határozottabb válaszok érkeznek – végeredményben egyre erősebben romlik az ország alkupozíciója.

Elolvasom

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Keresés