Tanulnunk kell a történelem tanulságaiból

5 perc szünet Jennifer Teege-vel

Kormos Lili | 2021.10.24. 06:46

Címkék:

5 perc szünet

Olvasási idő kb. 7 perc

Terápiás folyamat volt számodra ennek a könyvnek a megírása, vagy inkább úgy élted meg, hogy akkor most újra keresztül kell menned azokon a traumákon, amiket egyszer már nagyjából feldolgoztál?

Az írás nagyon sokat segített abban, hogy rendszerezzem a gondolataimat, de a feldolgozás nem a könyv megírásával kezdődött. Jártam terápiába, viszonylag hosszú időn keresztül, és végigmentem azokon a fázisokon, amiken végig kell menni ahhoz, hogy egy ilyen élményt érthetően el tudjak magyarázni másoknak. Nagyon világos elképzelésem volt arról, miért fontos megírni ezt a könyvet, de sosem tekintettem terápiás eszköznek. Tudtam, hogy el akarok mondani valamit és azt is, hogy a könyvnek nagyon személyesnek kell lennie, annyira, hogy az olvasók úgy érezzék, bebocsátást nyertek a fejembe, a gondolataim közé. A belső folyamatokat ugyanis az én feladatom volt érthetővé és átélhetővé tenni az olvasóim számára. Nagy segítségemre volt a könyv másik narrátora, Nikola Sellmair, aki egyrészt kiegészítette a személyes történetemet a történelmi háttérrel, másrészt megszólaltatta azokat az embereket, akik maguk is ismerték a Göth családot, vagy akár engem. Ez egy nagyon különleges könyv, egyszerre edukatív, és nagyon személyes.

Nyolc éve jelent meg a könyved, és mint mondod, már addigra is túl voltál sok mindenen, hogy vagy most?

Köszönöm, jól. Nagyon sok dolog történt azóta, számos fordulópontot tartogatott ez az időszak, ilyen volt például, amikor 2015-ben meghívtak a regénnyel Izraelbe, ahol én korábban évekig éltem. Oda visszamenni, beszélgetni emberekkel és elmesélni nekik a történetemet, csodálatos élmény volt. Nagyon nyitottan álltak hozzám, pedig, gondolj csak bele, sokan közülük túlélők gyerekei, mégis úgy éreztem, hogy nem csak nekem, de számukra is gyógyító élmény volt ez a találkozás. A felismerés, amiről 2008-ban azt gondoltam, hogy csak rosszul hathat az életemre, végül rengeteg pozitív változást hozott. Többek között ennek az időszaknak köszönhetem, hogy most már hangosabban, bátrabban merek a számomra fontos dolgokról beszélni.

Megtudni, hogy Amon Göth unokája vagy, mennyire rombolta le a személyiségedet vagy azt, amit addig magadról hittél?

Az, hogy lerombolta a személyiségemet, talán erős kifejezés. Minden attól függ, hogy te kinek tartod magadat. Hiszem, hogy a személyiségünknek vannak olyan részei, amelyek rejtve vannak előlünk, arról szól például a pszichoterápia, hogy ezeket a vakfoltokat felismerjük. Minél többet tudsz magadról, minél jobban megismered magadat, annál közelebb jutsz ahhoz, hogy önazonos életet tudj élni. Olyan ez, mintha egy házban élnél, ami tele van szobákkal, de ezeknek a nagy része zárva van. Te pedig keresel benne valamit, de sokszor azt sem tudod, mit. Ettől olyan mérgezőek a családi titkok, mert nem tudod, mi a baj, csak azt érzed, hogy valami nem jó, hogy fontos dolgok nem működnek az életedben, de nem tudod az okát. Ezt éreztem én is, hogy van itt valami, de nem tudok közel férkőzni hozzá. A családom múltjának megismerése tulajdonképpen könnyebbé tette számomra, hogy autentikus életet élhessek, mert ez a súlyos titok megannyi ajtó kulcsát adta a kezembe.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Krajczár Gyula

Szabó Barnabás

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés