Tóth Ákos Tóth Csaba a képviselői munkáról és az ellene fölhozott vádakról

Tóth Csaba, az MSZP Zuglóban megválasztott parlamenti képviselője szerint a Momentum Zuglót, nem pedig az ő személyét tartja szimbolikusnak, amikor a kormányváltást a korrupcióellenes harchoz, a hitelességhez köti, de ha így van is, akkor szerinte a ráindított Hadházy Ákos rossz helyen keresgél: nem tudnak semmilyen helyi korrupciós ügyet ráhúzni. A vele készült interjúban szóba kerülnek régi ügyek, továbbá az is, hogy nem Vas megyében kezdődött-e az MSZP megállíthatatlannak tűnő lejtmenete.

A Hadházy Ákossal készült interjú ide kattintva olvasható.

A Momentum Zuglót szimbolikus helyszínnek tartja, de a megnyilvánulásaikból sokkal inkább azt érezni, hogy a kerületet valójában az ön személye miatt tartják szimbolikusnak. Vajon miért?

Szerintem a Momentumnak Zugló a szimbolikus, nem az én személyem, hiszen Zugló a baloldal egyik legerősebb körzete. A Momentumnak épp egy ilyen erős körzetre van szüksége, ezért is nézték ki maguknak. Indulhattak volna bárhol, de ők Zuglót akarják megszerezni.

A Momentum és a színeiben helyben önt kihívó Hadházy Ákos alapállítása az, hogy csak a hitelesség lehet az egyetlen fegyver az ellenzék kezében a Fidesszel szemben jövőre. Vagyis megkérdőjelezik az ön hitelességét.

És akkor elindítanak az előválasztáson egy olyan jelöltet, Hadházy Ákost, aki a Fidesztől kezdve már minden pártot végig járt? Ő lenne számukra a hiteles, új arc? Fekete-Győr András új politikáról, új generációról beszél, és ehhez képest indítják az előválasztáson azt a Hadházy Ákost velem szemben, aki akkor, amikor én itt, Zuglóban már a kormánypártok ellen harcoltam, még büszkén vallotta magát fideszes helyi képviselőnek Szekszárdon. Ha ő az új arc, akkor valami nagy baj van a Momentum elképzeléseivel.

Én a szimbolikát abban vélem fölfedezni, hogy Hadházy Ákos országos ismertségre a korrupcióellenes fellépésével tett szert, és ezt szeretné önnel szemben is fölmutatni.

Zuglóban nagyon rossz helyen keresgéli a korrupciót. Itt az előző öt évben Karácsony Gergely volt a polgármester, most pedig Horváth Csaba, s talán mások is elismerik, hogy ha a korrupciónak akár már csak az árnyéka is rávetült volna valamely ügyre vagy a személyére, akkor Karácsony Gergely lett volna az első, aki ezt megakadályozza. Ami pedig engem illet, egy országgyűlési képviselőnek a kerület és az önkormányzat működéséhez semmi köze nincsen. Hadházy Ákos az ország számos településén tárt fel korrupciós ügyeket, nagyon helyesen, de akkor ezek valamelyikén induljon előválasztáson, ne Zuglóban. Nem egy olyan országgyűlési körzetben kell próbálkozni, amelyet az ellenzék már megnyert, mert azért azt senki ne felejtse el, hogy 2010-ben itt még úgy hívták az országgyűlési képviselőt és a polgármestert is, hogy Papcsák Ferenc. Akkor minden helyi önkormányzati körzetet fideszes képviselők nyerték. Mi ezt a helyzetet változtattuk meg.

Ellenfelei viszont azt mondják, akkor lesz változás az országban, ha Zuglóban is változás lesz.

Nem tudom, mire gondolnak. Zuglóban már megtörtént a változás, 2014-ben megnyertem a parlamenti választást, az önkormányzatit pedig Karácsony Gergely. A képviselői választást 2018-ban meg is védtem, méghozzá a baloldal második legjobb eredményével. Ha valaki ezt meg akarja változtatni, akkor nem a kormányváltásért dolgozik.

Továbbra is azt gondolom, hogy a változás nem a politikai erőviszonyokról, hanem az ön személyéről szólna. Vannak, akik politikai gengszternek, mások feketeöves maffiózónak nevezik. Miért alakulhatott ki önről ez a kép?

Ezt ne tőlem kérdezze, hanem azoktól, akik ezt terjesztik.

És nem zavarja ez a kép?

Annak, aki ilyet állít rólam, bíróság előtt kell megvédenie az álláspontját. Jelenleg is folyamatban van egy ilyen rágalmazási ügyünk, ahol egyébként tanúvallomást is tett Karácsony Gergely, aki elmondta, hogy soha velem kapcsolatban olyan kijelentést …

…mármint azt, hogy ha visszatérne politikusnak Zuglóba, akkor őt itt elásnák...

…igen, de a főpolgármester bíróság előtt ismerte be, hogy soha velem kapcsolatban ilyen állítást nem tett, nem fenyegettem meg őt sem én, sem a kollégáim. Egy bíróság előtt tett tanúvallomás, úgy hiszem, komolyabb súllyal esik latba, mint a sajtóban terjesztett mendemondák.

Nem arról van inkább szó, hogy a Vas megyei MSZP-ben annak idején történtek miatt állíthatnak ilyeneket önről?

Az, hogy húsz évvel ezelőtt mi történt vagy mi nem történt, ma már nem lényeges. A lényeges csak az, hogy azt, amivel engem akkor megvádoltak, soha senki nem bizonyította.

Mármint a fiktív tagbeléptetést?

Az is ugyanolyan politikai támadás volt a személyem ellen, mint e mostani, megismétlem, soha senki semmit nem tudott rám bizonyítani. A zuglói választók bizalma számomra sokkal fontosabb, mint ezek a rosszindulatú pletykák. Kétszer választottak meg képviselőnek, legutóbb 28 ezren szavaztak rám, s ez mindennél többet jelent számomra. Azok az, akik ismernek, tudják, milyen munkát végzek és végeztem a kerületben az elmúlt 15 évben. Minden percem arról szólt, hogy mit tudunk tenni a helyiekért, mit annak érdekében, hogy Zugló igazi gondoskodó, fejlődő, zöld és biztonságos kerület legyen. Ezt a munkát fogom folytatni a jövőben is.

Visszatérve Vas megyére: vannak olyan vélemények, hogy az MSZP súlyos lejtmenetre az ott történtekkel kezdődött és vált megállíthatatlanná Zuschlag Jánossal és önnel, azzal, amilyen módszerekkel átvették a tagszervezeteket.

Miért, mi történt Vas megyében?

Fiktív tagbeléptetésekkel egy fiatal, törtető társaság átvette a hatalmat.

Erről a vádról utóbb kiderült, hogy nem volt igaz.

Erőszakos eseményekről is hallani lehetett.

Amiről szintén kiderült, hogy nem igaz.

Rendőrségi nyomozás is indult.

Ez is azt bizonyította, hogy semmi nem volt igaz.

A néhai Kiss Péter ment a megyébe, úgymond, rendet teremteni, de fölemelt kézzel volt kénytelen távozni.

Azért, mert nem történt semmi elítélendő. A politikai ellenfeleim a saját pozíciójuk védelmében vádoltak fiktív tagtoborzással, s ez később bebizonyosodott. Egyébként sem attól kell félni, hogy egy szervezethez új tagok csatlakoznak. Csak hogy egyetlen példát említsek, most a zuglói előválasztások hírére a bejelentés óta eltelt időszakban húsz ember akart belépni az MSZP-be. Meg lehet kérdezni őket, hogy miért teszik ezt, és el fogják mondani, hogy látják, mit tettem Zuglóért, így akarnak kiállni mellettem és segíteni. Megnézném, máshol hol csatlakoznak még ennyien a jelöltek mellé.

Nem fiktív tagok?

Ugyan már, maguktól csatlakoztak, senki nem kéri őket. Persze mindenkit mindennel meg lehet vádolni, csak a helyzet az, hogy azt bizonyítani is kell. Nem lehet megrágalmazni egy egyéniben kétszer is megválasztott politikust. A rám kígyót-békát kiáltó Fekete-Győr Andrást például még soha nem választották meg semminek.

Csak pártelnöknek és most miniszterelnök-jelöltnek.

Megismétlem: ha alá tudja támasztani az állításait, azt a bíróságon megteheti.

A leggyakrabban azt emlegetik föl, hogy helyben a Fidesz és az MSZP közösen lemutyizta a parkolási rendszert. Ezt a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely is megerősítette, aki zuglói polgármesterként tartózkodott az erről szóló szavazás során.

Mi a kérdés?

Az, hogy mire alapozzák ezt az állításukat?

Aki ismeri a közbeszerzési eljárások folyamatát, tudja, hogy azok előkészítését a hivatal végzi, a kiírásról a képviselő-testület dönt. Ezt a polgármester aláírja, majd a beérkezett ajánlatok elbírálása után a döntés ismét a testületé, a szerződést pedig a polgármester köti meg. Ez egy tisztán csak hivatali eljárás, amely nyílt európai uniós közbeszerzési eljárás volt. Lehet persze mendemondákat gyártani, ködösíteni, de ha valaki elgondolkodik ezen a folyamaton, akkor láthatja, hogy egy ilyen eljárásban szinte mindenki benne van a hivatal részéről, de egy ember bizonyosan nincs benne, méghozzá az országgyűlési képviselő, akinek tényleg semmi köze nincs ehhez a rendszerhez. Aki ezzel próbál vádolni, nagyon rossz úton jár.

De csak együtt szavazott az MSZP a Fidesszel.

Ennek egyszerű oka volt, hiszen patthelyzet alakult ki, s valóban, voltak olyan döntések, ahol a kerület érdekében bizonyos ügyekben együtt szavaztak a frakciók, máskülönben egyetlen fontos döntés sem született volna. És ne felejtsünk el egy nagyon fontos dolgot Karácsony Gergelynek zuglói polgármesterként volt egy fideszes alpolgármestere. Tehát ha valakit azokból az időkből a Fidesszel való együttműködéssel lehet vádolni…

…de nem együttműködésről, hanem mutyizásról van szó…

…ha valakit ezzel vádolni lehet, az nem az MSZP-frakció. Az MSZP nem támogatta, hogy a polgármesternek legyen fideszes helyettese, és ezt nem is szavazta meg. Volt is belőle balhé rendesen.

Ezzel azt mondja, hogy Karácsony lepacsizott a Fidesszel?

Nem, én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy nem érdemes MSZP-Fidesz együttműködésről beszélni ebben a kerületben.

Miért érezte szükségét, hogy ennyire vehemensen reagáljon a Momentum bejelentésére? Nem lett volna egyszerűbb hallgatni? Hiszen ilyen az előválasztás, idejön a Momentum, elindítja Hadházy Ákost, aztán hadd győzzön az erősebb.

Nem voltam én vehemens. Közzétettem egy Facebook-videót, amelynek a tartalmát nem is ismerem…

…ugye viccel.

Valóban nem ismerem, csak azt tudom, hogy egy Hadházy által föltárt korrupciós ügyről van benne szó. Ezzel csak azt akartam jelezni, hogy ha valaki valóban a korrupció ellen akar harcolni, arra van az országban számos alkalmas választókerület. Ha komolyan gondolja a Momentum és az itteni jelöltje, hogy kormányváltást szeretnének 2022-ben, ahhoz olyan körzetekből kell elhoznia az ellenzéknek mandátumot, ahol most fideszes képviselő van. Abból, ha onnan akarnak elvenni, ahol ellenzéki a képviselő, nem lesz kormányváltás. Nálunk hiába próbálkozik Hadházy, nem talál korrupciós ügyet, olyat bizonyosan nem, amelyet a személyemhez lehetne kapcsolni. Az a baj, hogy ebből így nem lesz békés előválasztás, mert ha alaptalanul megvádolnak, akkor bíróságon kötünk ki, ha pedig ott kötünk, ki, az nem használ az összefogásnak. Ha a Momentum komolyan gondolná azt, hogy új arcokat akar, akkor elindíthatott volna egy helyi, zuglói párttagot ellenem, amivel semmi baj nem lenne, mert értelmesen vitatkozhatnánk a kerületről. De ez a vita sajnos nem Zuglóról, nem a zuglói emberekről fog szólni, hiszen Hadházy helyi korrupciós ügyeket akar majd föltárni, s így óhatatlanul Karácsony Gergely egykori polgármester időszakánál kötünk majd ki.

Nem tartja természetes folyamatnak, hogy a hat ellenzéki párt megpróbálja a belső erőviszonyokat érvényesíteni?

Milyen tekintetben?

A támogatottságukéban.

Volt arra irányuló próbálkozás, s a pártok közt majdnem ki is alakult egy megállapodás arról, hogy azok a körzetek, ahol egyéni győztesek vannak, ott pedig, ahol kétszeres egyéni győztesek vannak, ne legyen előválasztás. Heten vagyunk összesen, akik másodszor is tudtunk nyerni, s szerintem ez a hét ember, köztük én is, a munkájának eredményeként ezt joggal várhatta volna el. Nem így lett. Természetesen megmérkőzünk, nincs is ezzel probléma, de én valójában a Fidesz jelöltjét akarom 2022-ben is legyőzni, amire meg is van az esélyem. Csak tartok attól, hogy az ilyen ügyek az együttműködésben érdekelt pártok közös ügyét belülről feszítik majd.

Hadházy Ákos azt mondja önről, hogy úgymond „csendes” képviselő.

A csendességről annyit, hogy azért ahhoz nekem nagyon sokat kellett tennem, hogy 2014-ben ledöntsük a Papcsák-érát.

A legtöbbet ezért az úrhatnámságával kérkedő Papcsák tette.

Igen, de ahhoz, hogy ezek az ügyei napvilágra kerüljenek, az kellett, hogy mi itt, helyben, egyáltalán ne legyünk csendesek. És nem is voltunk azok. Már elvégeztük azt a munkát, amit most a Momentum jelöltje szeretne. Gondolja el, 2010-ben mindent elveszítettünk, kivéve a 13. kerület két körzetét. Ekkor kezdtünk el az akkor még kis csapatommal foglalkozni az itt élőkkel, a problémáikkal, a mindennapi életüket érintő ügyekkel. Ezek nem nagy dolgok, elég csak egy kátyúra vagy egy társasház problémáira gondolni. Mi ezeket szisztematikusan megoldottuk. Programot szerveztünk az emberek életét leginkább befolyásoló tényezők, a környezetük fejlesztése, a biztonságérzetük növelése köré. Ez a gondolkodó, fejlődő, zöld és biztonságos Zugló projektje. Maroknyian voltunk, amikor elkezdtünk, de a csapat a sikereink láttán egyre bővült.

Vagyis ön itt, Zuglóban hiteles személyiség, s ezt Hadházy Ákos a véleménye szerint nem tudja kikezdeni.

Ez nem az én véleményem, hanem a zuglói embereké, akik kétszer is kinyilvánították már, hogy engem akarnak képviselőjüknek. Ha ezt valaki megkérdőjelezi, az ő véleményüket kérdőjelezi meg. Nincs olyan nap, hogy ne fordulnának hozzám valamilyen panasszal, épp tegnap este kaptam egy levelet, kétszáz lakos írta alá egy iskola határának kijelölése kapcsán, pár hónapja pedig egy háromszáz zuglói családot becsapó vállalkozó ügyében kellett fölszólalnom a Parlamentben. Fölkarolom a kis ügyeket is, s aki a hitelességemet akarja kikezdeni, az megkérdőjelezi azt, hogy nekem például nem egy iskola akadálymentesítésével kellene foglalkoznom, hanem ahelyett nem létező korrupciós ügyeket föltárnom.

Ilyen összehasonlítást senki nem tett.

De egyfolytában csak a korrupcióról beszélnek. De én nem hangoskodom valóban, inkább végzem a dolgomat. Például azt, hogy egy középiskolás kislányt tragikus baleset ért, a zuglói vasútállomáson levágta a lábát az egyik szerelvény. A rehabilitáció után azonban nem tudott iskolába menni, mert az nem volt akadálymentesítve. Az iskola igazgatója megkeresett, s ezután írtunk a miniszternek, a KLIK-nek, mindenkinek, aki döntési helyzetben lehet az ügyben, végül megoldották az ügyet. Én ezt tartom a dolgomnak.

Ön lesz 2022-ben a körzet parlamenti képviselője?

Egészen biztos vagyok benne.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.