Tóth Csaba a képviselői munkáról és az ellene fölhozott vádakról

Tóth Ákos | 2021.02.27. 06:45

Olvasási idő kb. 15 perc

A Hadházy Ákossal készült interjú ide kattintva olvasható.

A Momentum Zuglót szimbolikus helyszínnek tartja, de a megnyilvánulásaikból sokkal inkább azt érezni, hogy a kerületet valójában az ön személye miatt tartják szimbolikusnak. Vajon miért?

Szerintem a Momentumnak Zugló a szimbolikus, nem az én személyem, hiszen Zugló a baloldal egyik legerősebb körzete. A Momentumnak épp egy ilyen erős körzetre van szüksége, ezért is nézték ki maguknak. Indulhattak volna bárhol, de ők Zuglót akarják megszerezni.

A Momentum és a színeiben helyben önt kihívó Hadházy Ákos alapállítása az, hogy csak a hitelesség lehet az egyetlen fegyver az ellenzék kezében a Fidesszel szemben jövőre. Vagyis megkérdőjelezik az ön hitelességét.

És akkor elindítanak az előválasztáson egy olyan jelöltet, Hadházy Ákost, aki a Fidesztől kezdve már minden pártot végig járt? Ő lenne számukra a hiteles, új arc? Fekete-Győr András új politikáról, új generációról beszél, és ehhez képest indítják az előválasztáson azt a Hadházy Ákost velem szemben, aki akkor, amikor én itt, Zuglóban már a kormánypártok ellen harcoltam, még büszkén vallotta magát fideszes helyi képviselőnek Szekszárdon. Ha ő az új arc, akkor valami nagy baj van a Momentum elképzeléseivel.

Én a szimbolikát abban vélem fölfedezni, hogy Hadházy Ákos országos ismertségre a korrupcióellenes fellépésével tett szert, és ezt szeretné önnel szemben is fölmutatni.

Zuglóban nagyon rossz helyen keresgéli a korrupciót. Itt az előző öt évben Karácsony Gergely volt a polgármester, most pedig Horváth Csaba, s talán mások is elismerik, hogy ha a korrupciónak akár már csak az árnyéka is rávetült volna valamely ügyre vagy a személyére, akkor Karácsony Gergely lett volna az első, aki ezt megakadályozza. Ami pedig engem illet, egy országgyűlési képviselőnek a kerület és az önkormányzat működéséhez semmi köze nincsen. Hadházy Ákos az ország számos településén tárt fel korrupciós ügyeket, nagyon helyesen, de akkor ezek valamelyikén induljon előválasztáson, ne Zuglóban. Nem egy olyan országgyűlési körzetben kell próbálkozni, amelyet az ellenzék már megnyert, mert azért azt senki ne felejtse el, hogy 2010-ben itt még úgy hívták az országgyűlési képviselőt és a polgármestert is, hogy Papcsák Ferenc. Akkor minden helyi önkormányzati körzetet fideszes képviselők nyerték. Mi ezt a helyzetet változtattuk meg.

Ellenfelei viszont azt mondják, akkor lesz változás az országban, ha Zuglóban is változás lesz.

Nem tudom, mire gondolnak. Zuglóban már megtörtént a változás, 2014-ben megnyertem a parlamenti választást, az önkormányzatit pedig Karácsony Gergely. A képviselői választást 2018-ban meg is védtem, méghozzá a baloldal második legjobb eredményével. Ha valaki ezt meg akarja változtatni, akkor nem a kormányváltásért dolgozik.

Továbbra is azt gondolom, hogy a változás nem a politikai erőviszonyokról, hanem az ön személyéről szólna. Vannak, akik politikai gengszternek, mások feketeöves maffiózónak nevezik. Miért alakulhatott ki önről ez a kép?

Ezt ne tőlem kérdezze, hanem azoktól, akik ezt terjesztik.

És nem zavarja ez a kép?

Annak, aki ilyet állít rólam, bíróság előtt kell megvédenie az álláspontját. Jelenleg is folyamatban van egy ilyen rágalmazási ügyünk, ahol egyébként tanúvallomást is tett Karácsony Gergely, aki elmondta, hogy soha velem kapcsolatban olyan kijelentést …

…mármint azt, hogy ha visszatérne politikusnak Zuglóba, akkor őt itt elásnák…

…igen, de a főpolgármester bíróság előtt ismerte be, hogy soha velem kapcsolatban ilyen állítást nem tett, nem fenyegettem meg őt sem én, sem a kollégáim. Egy bíróság előtt tett tanúvallomás, úgy hiszem, komolyabb súllyal esik latba, mint a sajtóban terjesztett mendemondák.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés