Vajda Zoltán: Ahova az állam betette a lábát, ott pusztulás van

Szabó Brigitta | 2023.03.07. 08:58

Olvasási idő kb. 16 perc

A parlament Költségvetési Bizottságának szocialista elnöke szerint a kormánynak nincs B terve arra az esetre, ha Magyarország nem kapja meg a korrupciós és jogállamisági problémák miatt visszatartott uniós pénzeket.

Hiába hívta meg az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának január végi ülésére a pénzügyminisztert, a jegybankelnököt és a Költségvetési Tanács két tagját, egyikük sem ment el, hogy válaszoljanak a 2023-as költségvetéssel kapcsolatos kérdéseikre. Bízott benne, hogy elmennek?

Igen, mert egyrészt azt gondoltam, kötelességük eljönni és beszámolni az ország működésének egyik alapját jelentő dokumentumról. Még az Alaptörvény is kimondja, hogy minden jogszabályról, amit rendeleti úton fogad el a kormány, vagyis nem az Országgyűlés dönt róla, a kabinet tagjának, azaz a felelős miniszternek be kell számolnia az illetékes országgyűlési bizottságnak. Varga Mihály pénzügyminiszter az államtitkárát küldte maga helyett, holott előtte nyilvánosan és egy nekem írt levélben is azt közölte, hogy áll a bizottság rendelkezésére. Tulajdonképpen már megszoktam, hogy a kormány tagjai nem tartják be az ígéreteiket. Számukra az nem érték. Kovács Árpádot, a Költségvetési Tanács elnökét és Windisch Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, a tanács tagját pedig amiatt szólítottam meg, mert aktív szerepük van a végleges költségvetés elkészítésében, hiszen véleményezik azt. Gondoltam, jó lenne, ha elmondanák, hogy látják az idei büdzsét. Végül nem titkolt célom volt, hogy Matolcsy György jegybankelnök a tavalyi emlékezetes gazdasági bizottsági szereplése után nálunk is elmondhasson egy igazságbeszédet.

Mert azt annak tartotta?

Annak. Hozzászólási joggal rendelkező meghívottként ott voltam azon a bizonyos ülésen. Olyan közel ültem Matolcsy Györgyhöz, mint most önhöz, és arra voltam felkészülve, hogy egy technikai jellegű éves gazdasági beszámolót fogok hallani az MNB működéséről, felteszem az oda illő kérdéseimet és megyünk tovább. Ehhez képest egy másfél órás monológ következett, amelyben két percet kapott a beszámoló és a többi a kormányzat elhibázott lépéseiről szólt. Az elején kellett 4-5 perc, mire realizáltam, hogy itt most valami más történik. Gyorsan körbekérdeztem, tud-e valaki adni egy papírt és egy tollat, hogy jegyzetelni tudjak. Furcsa élmény volt. Néztem a fideszes kollégákat, döbbenet ült ki az arcukra.

Nem csoda, hiszen a jegybankelnök nekiment a kormánynak. Ez nem szokás. Ön szerint ez rendben volt?

Tartalmilag 90 százalékban egyetértettem Matolcsy Györggyel. Másrészt bődületes felelőtlenségnek tartottam, hogy egy hivatalban lévő jegybankelnök egy nyílt bizottsági ülésen ilyen éles kritikákat fogalmaz meg. Ez nagyon kockázatos. A befektetők az ilyen bizonytalan helyzeteket szokták kihasználni. A spekulánsok szeretik, amikor a fiskális és a monetáris politika között éles ellentétek vannak. És lássuk be, éles ellentét van. Szakmailag, emberileg.

Akkor tulajdonképpen jó is, hogy nem ment el és nem teremtett újra veszélyes helyzetet, nem?

Szigorúan szakmai kérdéseket tettünk volna fel neki.

Ahogy a jelen lévő Banai Péter Benőnek, a Pénzügyminisztérium államtitkárának?

Közel négy órás éles szakmai vita folyt vele, és nagyon korrekten válaszolt.

Kiderült, hogy mivel indokolják a rendeleti úton elfogadott költségvetést?

Igazából nem. De talán meg sem kérdeztük. A rendeleti kormányzásra mindig lehet okot találni, ha nem a Covid, akkor a háború, ha nem a háború, akkor bármi. Egyet tudok érteni azzal, hogy háborús környezetben vannak olyan döntések, amelyeket rapid módon kell meghozni, de az állami költségvetés biztosan nem ilyen. Semmi köze a harcokhoz. A költségvetés definíció szerint arról szól, hogy egy államnak milyen kiadásai és bevételei lesznek adott évben. A dokumentum alapvetően határozza meg a kormányzás minőségét. A költségvetés rendeleti úton való elfogadása még a Kádár-korszakban sem történhetett volna meg, pedig akkor is báb-Parlament működött. Az, hogy parlamenti többség nélkül, akár egy felcsúti mosókonyhában is el tudják fogadni az állami költségvetést, felháborító. Olyan precedenst teremtettek, ami nagyon veszélyes.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés