Szabó Brigitta Válságkezelés helyett megszorít a kormány

Surányi György: Nem a munkahelyeket kell megvédeni, hanem azokat, akik elveszítették a munkájukat

A válság kezdetén minimális pluszforrást fordított a kormány közvetlen válságkezelésre, az egészségügyi dolgozók egyszeri jutalmazását, a lélegeztető-gépek vásárlását, az egészségügyi pluszkiadásokat költségvetésen belüli átcsoportosításokkal, elvonásokkal és az általános tartalék terhére próbálta megoldani. Surányi György egyetemi tanár, volt jegybankelnök szerint a válságkezelő csomag kezdetben a GDP legfeljebb 1-2 százalékának megfelelő többletet mozgósított, ami nemhogy aktív keresletösztönzést és válságkezelést nem tett lehetővé, de inkább megszorító jellegű költségvetést körvonalazott. Ezzel párosul az elhibázott bértámogatási rendszer. Félrevezetők a foglalkoztatási statisztikák, ezek miatt nem igazak a jövedelmekről szóló adatok sem, így elfedik a társadalmi és szociális feszültségeket.

Milyen állapotban érte a koronavírus-válság a magyar gazdaságot?

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!