Láng Zsuzsa Világsztárok a Hollán Ernő utcában

5 perc szünet Keleti Kristóffal

A Budapest Jazz Club (BJC) kommunikációért felelős munkatársával arról beszélgettünk, minek köszönhető, hogy annyi hazai és világsztár lett visszatérő vendégük az elmúlt években.

Nehogy elvesszen a telefonod, mert nyilván minden világhírű művész összes elérhetősége benne van, hiszen a hívásodra jönnek fellépni...

Ez nem egészen így van. Az, hogy az amerikai jazz-zenészek színe-java rendszeresen fellép nálunk, erős csapatmunkának és számos más, belső és külső tényezőnek köszönhető. Köztük a klub két tulajdonosának, akik aktív részesei a szervezésnek. Egyikük Bóna László, aki egyben a BJC programigazgatója is, másikuk pedig Susszer Zoltán, aki a stratéga. Érdemes megemlíteni, hogy a budapesti Hollán Ernő utcai klub más hasonló befogadóképességű kulturális intézményekkel ellentétben magántulajdonban van, nem állami fenntartásban működő intézmény, még ha a 2012-ben, a Fővárosi Önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződésünk keretében közcélú feladatokat is ellátunk. A programok kilencven százalékát Bóna Laci szervezi, lényegében az összes magyar fellépőt ő diszponálja. Nem könnyű feladatról van szó, különös tekintettel arra, hogy havonta akár száznál is több művész fordul meg nálunk. Annyiban könnyítettük mostanában az életünket, hogy – korábbi helyzetekből okulva – hosszabb időre előre gondolkodunk. A kezdetekkor még csak egy-két, míg mostanában jellemzően három-négy hónapra előre tervezünk.

Mivel foglalkozol pontosan a BJC-ben?

A PR és marketing kommunikációért felelek, többek között azért, hogy mi és milyen formában szerepeljen a programfüzeteinkben, a holnapunkon, a Facebook- és Instagram-oldalunkon. Ebben a folyamatban több grafikussal dolgozom együtt. Ezen kívül a BJC-t érintő minden egyéb, szponzori vagy marketing-együttműködés során létrejött megjelenésért is felelek.

Legendásan jó a konyhátok is.

Örülök, ha ilyen jó a hírünk, ezen is sokan és sokféleképpen dolgozunk, de a legfőbb érdem persze a séfeké.

Mivel foglalkozol még?

A programok egy részét is én szervezem. Elsősorban azokat, amelyek nem tartoznak a klasszikus értelemben vett jazz-produkciókhoz. Ez lehet színház, musical, szakmai workshop vagy céges rendezvény, de mind közül a legszívesebben a világsztár-sorozatunkkal foglalkozom.

Azért ennél itt időzzünk el egy kicsit, hogyan kezdődött ez a széria?

2009-ben volt az első ilyen koncertünk, amikor Dave Douglas lépett fel nálunk. Nem titok, ebbe akkor bele is tört a bicskánk. Nem tudtuk még, hogyan működnek az alkufolyamatok, milyen összegért lehet elhívni egy-egy nagynevű művészt. Aztán szépen lassan beletanultunk abba, hogyan kell az ügynökségekkel egyeztetnünk.

Hogy zajlik egy ilyen alkufolyamat?

Hiába művészetről és művészekről van szó, nagyon kevésben tér el más üzleti jellegű egyeztetéstől. Persze, van néhány trükk is, amiket be kell vetnünk, de ezeket most nem árulom el. Az üzleti fogásoknál fontosabb, hogy milyen gondolkodásmóddal közelítjük meg ezeket a koncerteket. Szemben sok más, korábban működő hazai jazz klubbal, mi igyekszünk a kulturális programokat, tehát a koncerteket is rentábilisan megvalósítani. Értem ezalatt, hogy többségében olyan fellépőket hívunk meg, akiknek a tiszteletdíját, útiköltségét és egyéb költségeinek legalább jelentős részét a jegybevételből ki tudjuk termelni. E szemlélet mellett is sikerült az elmúlt években a legnagyobb jazz-csillagokat meghívni. Persze alkalmazkodnunk kell a turnéjukhoz és figyelnünk kell a last minute ajánlatokat. Ennek köszönhetően azonban nem kisebb nevek léptek fel a klubban, mint Mike Stern, Kurt Elling, Stacey Kent, Joshua Redman, Chris Potter, Bebel Gilberto, John Pizzarelli, Joey Calderazzo, John Scofield, októberben pedig Emmet Cohen érkezik hozzánk.

A járványon a házhozszállítás segített át benneteket?

Részben igen, ugyanakkor a lezárások alatt sem állt le nálunk a zenei élet. A zárt ajtók mögött zajló koncerteket élőben stream-eltük. A koncerteket jellemzően ingyenesen közvetítettük, így volt olyan koncert, amit több mint tízezren követtek. Persze ennek ellenére sem sírjuk vissza ezt az időszakot, sőt! Most, hogy végre minden a régi, újra pezseg az élet a jazzklub falai között, és ez az, ami mindennél fontosabb. Az élőzene varázsát csak élőben lehet igazán átérezni, így nem csoda, hogy a korábbi kimaradást pótolva rengeteg program zajlik a klubban. Épp most, október 28-án fogunk újabb rekordot dönteni: egyetlen nap alatt négy különböző esemény követi egymást. Délelőtt a legfiatalabbaknak játszik a MÁV Szimfonikusok Zenekara, kora délután a Pege Aladár Jazz Nagybőgő Verseny következik, este Vázsonyi János 50. születésnapi koncertje kerül sorra, 23 órától pedig jam session várja a közönséget. A BJC tehát végre újra heti hat-hét napot nyitva tart. Reméljük, ez most hosszú ideig így is marad!

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.