Láng Zsuzsa Világsztárok a Hollán Ernő utcában

5 perc szünet Keleti Kristóffal

A Budapest Jazz Club (BJC) kommunikációért felelős munkatársával arról beszélgettünk, minek köszönhető, hogy annyi hazai és világsztár lett visszatérő vendégük az elmúlt években.

Nehogy elvesszen a telefonod, mert nyilván minden világhírű művész összes elérhetősége benne van, hiszen a hívásodra jönnek fellépni...

Ez nem egészen így van. Az, hogy az amerikai jazz-zenészek színe-java rendszeresen fellép nálunk, erős csapatmunkának és számos más, belső és külső tényezőnek köszönhető. Köztük a klub két tulajdonosának, akik aktív részesei a szervezésnek. Egyikük Bóna László, aki egyben a BJC programigazgatója is, másikuk pedig Susszer Zoltán, aki a stratéga. Érdemes megemlíteni, hogy a budapesti Hollán Ernő utcai klub más hasonló befogadóképességű kulturális intézményekkel ellentétben magántulajdonban van, nem állami fenntartásban működő intézmény, még ha a 2012-ben, a Fővárosi Önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződésünk keretében közcélú feladatokat is ellátunk. A programok kilencven százalékát Bóna Laci szervezi, lényegében az összes magyar fellépőt ő diszponálja. Nem könnyű feladatról van szó, különös tekintettel arra, hogy havonta akár száznál is több művész fordul meg nálunk. Annyiban könnyítettük mostanában az életünket, hogy – korábbi helyzetekből okulva – hosszabb időre előre gondolkodunk. A kezdetekkor még csak egy-két, míg mostanában jellemzően három-négy hónapra előre tervezünk.

Mivel foglalkozol pontosan a BJC-ben?

A PR és marketing kommunikációért felelek, többek között azért, hogy mi és milyen formában szerepeljen a programfüzeteinkben, a holnapunkon, a Facebook- és Instagram-oldalunkon. Ebben a folyamatban több grafikussal dolgozom együtt. Ezen kívül a BJC-t érintő minden egyéb, szponzori vagy marketing-együttműködés során létrejött megjelenésért is felelek.

Legendásan jó a konyhátok is.

Örülök, ha ilyen jó a hírünk, ezen is sokan és sokféleképpen dolgozunk, de a legfőbb érdem persze a séfeké.

Mivel foglalkozol még?

A programok egy részét is én szervezem. Elsősorban azokat, amelyek nem tartoznak a klasszikus értelemben vett jazz-produkciókhoz. Ez lehet színház, musical, szakmai workshop vagy céges rendezvény, de mind közül a legszívesebben a világsztár-sorozatunkkal foglalkozom.

Azért ennél itt időzzünk el egy kicsit, hogyan kezdődött ez a széria?

2009-ben volt az első ilyen koncertünk, amikor Dave Douglas lépett fel nálunk. Nem titok, ebbe akkor bele is tört a bicskánk. Nem tudtuk még, hogyan működnek az alkufolyamatok, milyen összegért lehet elhívni egy-egy nagynevű művészt. Aztán szépen lassan beletanultunk abba, hogyan kell az ügynökségekkel egyeztetnünk.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!