Miklós Gábor A bolgárok leszavazták Orbán nagy barátját és a status quot

Patthelyzettel végződött a vasárnapi bolgár parlamenti választás. Egyetlen erő, egyetlen lehetséges koalíció sem szerzett annyi mandátumot, hogy kormányt alakíthasson. Vicces, hogy a külföldi hírügynökségek jelentése szerint az eddig kormányzó párt győzött, miközben ez nyilvánvaló értelmetlenség. Ugyan Bojko Boriszov miniszterelnök jobbközép pártja, a GERB (Polgárok az európai Bulgáriáért) kapta a legtöbb szavazatot, az összes leadott voks kicsit több, mint 26 százalékát, de senki sincs, aki kormányt alakítana vele, tehát veszített. Vesztes a többi eddigi parlamenti párt is: szavazatokat vesztett a posztkommunista Bolgár Szocialista Párt BSZP), valamint a török kisebbséget és más nemzetiségű muzulmánokat képviselő DPSZ (Mozgalom a jogokért és a szabadságért) is. Bejutott viszont a nemzetgyűlésbe három protesztpárt, amelyek különböző módon, de az eddigi status quo megszüntetését, a korrupcióra épülő rezsim felszámolását ígérték. Az egyiket egy Szlavi Trifonov nevű popzenész vezeti. Az ő pártja végzett a második helyen, s kapta a külföldön élő bolgároktól a legtöbb szavazatot.

A vereséget gyorsan felismerte Boriszov is, még vasárnap este Facebook-oldalán arra szólította fel az összes parlamenti pártot, hogy alakítsanak szakértői kormányt, amely a koronavírus-járvány lecsengéséig vezetné az országot, s utána írjanak ki új választást. Nyilván kiszámolta, hogy így farolhatna ki a leégésből.

Bulgária a befejezetlen rendszerváltás országa. Elitet sem sikerült váltani, s a szovjet típusú gazdasági rendszer felbomlása után kialakult rezsim képtelen volt arra, hogy működő demokratikus intézményeket honosítson meg. A társadalom tartósan nem hisz a politikusnak, tudja, hogy szervezett bűnözők zsebében vannak, vagy ők maguk is azok, s hogy az igazi döntéseket az oligarchák hozzák. Ebből két kiút van: az egyik a tömeges emigráció, az otthon maradók meg időnként, amikor már nem bírják elviselni az állapotokat az utcára mennek. Ilyenkor népmozgalmak, tüntetéssorozatok rázzák meg az országot, s az emberek az ilyenek nyomán felbukkanó politikai messiásokra szavaznak. Tavaly nagy tüntetések voltak, most a parlamentbe három protesztpárt is bejutott, sokaknak Trifonov, ez a majd kétméteres kopasz popzenész a megváltó, ő tudja, hívei szerint is, hogy lehet rendbe hozni a bolgár ügyeket.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!