Láng Zsuzsa A kormány kinyírta a 40 éves brandet, nehogy valami jó kapcsolódjon a Budapest névhez

Első hallásra nehezen érthető, miért nem újítja meg a kormány a Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezéséről szóló, idén lejáró, három éves szerződését a fővárosi önkormányzattal, holott a negyven éve zajos nemzetközi sikereket arató rendezvénysorozat sok pénzt, elismerést, hírnevet hozott nemcsak a városnak, hanem az egész országnak. Az is szokatlan, hogy a kormány nem csak minden magyarázat nélkül szakított régi partnerével, de ahhoz sem volt kedve, hogy szemtől szembe mondja ki: vége! – inkább, mint valami gyáva szerető, megüzente, hogy a maga részéről befejezettnek tekinti a kapcsolatot.

Legalábbis ez derült ki Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes Népszavának adott nyilatkozatából. „Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a kormány eldob egy negyven éve sikeres brandet és a továbbiakban nem kíván együttműködni a Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezésében a fővárosi önkormányzattal. Az állam az idei évtől kivonul a rendezvénysorozat finanszírozásából.”

A főpolgármester-helyettes elmondása szerint a múlt héten kereste fel Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál eddigi, állam által felkért szervezője a Városházán, hogy tájékoztatást adjon a kormány döntéséről, és arról is, hogy a döntés értelmében a továbbiakban ő szervezi meg a kabinet által elindítani kívánt új tavaszi és őszi fesztivált.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál helyébe lépő Bartók Tavasz Nemzetközi Hetek és az őszi fesztivált váltó Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál az idén 1,75 milliárd forint állami támogatást kap, és ez az összeg 2025-ig nem is csökken majd, vagyis elég jól kistafírozottnak látszik a régi kapcsolatot szétdúló, hirtelen színre lépő, az a bizonyos „harmadik fél".

Azt mindannyian tudjuk, hogy az üzenve kirúgott régi partnernek nincs sok választása. Tudomásul kell vennie a döntést. Esetleg kérheti – mint most, a főváros esetében –, hogy azért a folyó ügyeket és a közös életből fakadó közös költségeket korrekten számolják el, de akár sírással küzdve, akár tehetetlen dühöt érezve, el kell hagynia a terepet.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!