A magyar kormány az agresszor oldalára állt

ÓGT | 2022.01.10. 18:17

Címkék:

Kazahsztán

Olvasási idő kb. 2 perc

Az orosz elnök szerint “belső és külső destruktív erők” miatt a kazah államiság veszélybe került, ezért volt szükség arra, hogy békefenntartó kontingenst vezényeljenek a közép-ázsiai országba. A Barátság érdemrenddel nemrég Moszkvában kitüntetett Szijjártó Péter hasonlóan látja a helyzetet. A Kreml budapesti irodáját vezető, a birodalmi logikát és a külföldi beavatkozást mindig hevesen elutasító politikus ma azt nyilatkozta, hogy Kazahsztánban „megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében megtámadták a kazah államot”. 

Figyelemreméltó rugalmasságról tanúskodik, hogy az a Pjotr miniszter állt ki – bármiféle aggály megfogalmazása nélkül – a kazahsztáni rendcsinálás mellett, aki a pártjával együtt a 2006. október 23-ai rendőrségi fellépést az emberiség történetének legbrutálisabb jogsértésének állítja be. Almatiban nem gumilövedékkel, hanem éles fegyverrel lőnek.

Az alábbi képen egy korábbi baráti segítségnyújtás keretében Budapestre érkező békefenntartók láthatók. Az átmenetileg itt állomásozó kontingens behívására azért volt szükség, mert a magukat pesti srácoknak nevező destruktív erők megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében megtámadták a magyar államot.

A béketábor összes szijjártója üdvözölte a beavatkozást.

Akció

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés