A részvétel a fontos

| 2021.10.06. 09:00

Címkék:

előválasztás

Olvasási idő kb. 3 perc

Hír: a Medián felmérése szerint Dobrev Klára 37, Márki-Zay Péter 33, Karácsony Gergely 24 százalékon áll.

Személyes vélemény: Ebben a helyzetben talán az lenne a legjobb összellenzéki szempontból, ha egyik jelölt sem lépne vissza, hanem mindhárman indulnának a második fordulóban. Miért?

Mert összellenzéki szempontból az lenne a legrosszabb, ha a második fordulóban jelentősen visszaesne a részvétel. A három indulóból bárki nyer alacsony részvétel mellett, az összességében rosszabb mintha a másik kettőből nyerne valaki magas részvétel mellett. Az alacsony részvétel nemcsak demoralizáló lenne, hanem azt vetítené előre, hogy a Momentum, a Jobbik, (ha visszalép, akkor) Márki-Zay szavazóit nem hozza izgalomba, hogy az MSZP két utódpártjának jelöltjei közül melyik nyer. A hármas verseny azonban még két hétig érdekessé tenné az előválasztást, a részvétel feltehetően így lenne a legmagasabb, ebben az esetben a nem baloldali szavazóknak (akik nélkül esélye sincs a kormányváltásnak) volna kire szavazniuk, a végén jöhetne a tűzijáték és a katarzis, de legalábbis olyan eredmény születne, amelyet minden szavazótábor tudomásul vesz.

Őszintén szólva, egyszerűen nem látom, hogy a tavaszi választáson nyerni lehetne gigantikus terepmunka és szervezettség nélkül. Azt sem látom, hogy a szervezettség jeleit egyedül mutató DK aktivistái elvégeznék majd ezt a gigantikus terepmunkát, ha úgy élik meg, hogy ármánykodással (valójában: két fordulós választáson szokványos taktikázással) megfosztották a kedvencüket az elsőségtől.

Na jó, de nincs abban kockázat, ha végül Dobrev/Karácsony/Márki-Zay nyer? De van. Mindegyik forgatókönyvben van kockázat. Mindegyik versenyzőnek van a Fidesz által kihasználható konstrukciós hibája (Dobrevnek Gyurcsány, Karácsonynak Budapest, Márki-Zaynak nincs pártja), de mindegyiküknek van előnye is (nem sorolom). Nem kell hinni azoknak, akik a fotelből meg tudják mondani, hogy ezek közül melyik garantál győzelmet és melyik végzetes.

Egy valamit viszont meg lehet mondani a fotelből is: annál minden jobb, de főleg kevésbé ciki, mint ami az előválasztás első fordulója utáni néhány napban történt.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés