A tűzzel játszanak a britek a Brexit-vita újranyitásával

Faragó József | 2020.10.04. 14:30

Címkék:

Brexit

Olvasási idő kb. 3 perc

Három hete még úgy tűnt, csak blöffölnek a britek a Brexit-vita újranyitásával. Most az újabb kétnapos tárgyalási forduló után Boris Johnson miniszterelnök azt nyilatkozta a BBC-nek: együtt tudna élni azzal, ha az átmeneti időszak megállapodás nélkül zárulna. Lehet, még mindig csak a tárgyalási pozícióját erősíti a brit kormányfő. Igaz, blöffnek ez már olyan erős, mint egy tréfának szánt székely hátbavágás. Egyre sanszosabb, nem tudják annyira felpörgetni a tárgyalásokat, hogy év végéig az aláírásig jussanak. Vagy mégis?

A brit jegybank elnöke, Andrew Bailey vélhetően nem szívesen élne együtt a megállapodás hiányával. Erre utal, hogy minap is a rendezett Brexit fontosságáról beszélt. Szerinte a kockázatok és a bizonytalanság csökkentése miatt fontos, hogy az Európai Unió és Nagy-Britannia megegyezzen arról, januártól milyen szabályok mentén folytatják a kapcsolatukat. A jegybankelnök jelenleg erősebben érzi a Brexit-hatást, mint a miniszterelnök. London pénzügyi központ, ahol bankárnak lenni ugyanolyan foglalkozás, mint nálunk az autó-összeszerelő. A méreteket jól jelzi, hogy több mint 350 ezer munkahelyről van szó, csak a Cityben. Ahol a 2008-2009-es pénzügyi válság idején sokkszerűen hatott, hogy 20 ezer befektetési bankár került utcára. Nos, a Brexittel kapcsolatos áthelyezések a pénzügyi szektor 20 százalékát érintik. Hamarosan költözik például a tőzsdei elszámoló központ is.

Az elmúlt hetekben tovább nőtt a feszültség. Miután az EU kérése ellenére Nagy-Britannia nem vonta vissza a brit belkereskedelmi törvényt a szeptember végi határidőig, így Brüsszel megtette a következő lépést és jogi eljárást indított Nagy-Britannia ellen a nemzetközi szerződés egyoldalú felülírása miatt. Elemzők nem látnak ésszerű magyarázatot a merev londoni álláspontra. Mert a britek uniós kereskedelmi kitettsége évi 1000 milliárd dolláros tétel, ráadásul Nagy-Britannia sokkal többet veszíthet, mint az Európai Unió. A kereskedelmi megállapodás elmaradása súlyos recesszióba taszíthatja a briteket, mert az újra megjelenő vámok nyomán elszabadulhat az infláció.

A hétvégi kétnapos tárgyalássorozat sem hozott áttörést. Még mindig nagy a rés az álláspontok között például a halászati jogok ügyében. Boris Johnson szerint, ha október 15-ig nem születik megállapodás, akkor év végéig már nem tudják aláírni a szerződést. Brüsszelben viszont úgy vélik, ha november elejéig sikerülne alkut kötni, akkor lehetséges a ratifikálás év végéig.

Ha az Unió derűlátó a terminust illetően, akkor a britek sem ágálhatnak. Elvégre Boris Johnsonnak csak egy parlament két házát kellene meggyőznie két hónap alatt.

Még több olvasnivaló a témában.

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés