Állami géprablással folytatódott Lukasenko terrorakciója

Miklós Gábor | 2021.05.24. 07:31

Olvasási idő kb. 3 perc

Tanúi vagyunk annak, amint egy hatalma féltésében megtébolyult zsarnok emberek életét, a nemzetközi légiközlekedést veszélyeztető állami kalózakciót rendel el. A világ megdöbbent a híren, hogy a belarusz despota utasítására leszállására kényszerítették vasárnap Minszk repülőterén a Ryanair Athén-Vilnius járatát. A gépen a fehérorosz KGB ügynökei utaztak, akik a belarusz légtérben dulakodni kezdtek, majd azt állították, hogy a fedélzeten bomba van. A gép már a litván határnál volt, de Lukasenko egy Míg-29-es vadászgépet küldött utána és leszállásra kényszerítette. A gépen nem volt bomba, viszont ott utazott a 26 éves Roman Protaszevics. Az újságíró, blogger a Telegram alkalmazáson futó Nexta hírcsatorna alapító főszerkesztője, munkatársa volt. Ez volt az a hírforrás, amelyet a belarusz diktatúra nem tudott betiltani, s amely a tavalyi tiltakozó mozgalom egyik legfontosabb csatornája volt. Protaszevics ezért kell a rezsimnek. Azt feltételezik, hogy a helyi bíróság sok éves börtönre ítéli, de akár halálbüntetést is kaphat, mert a zsarnokság törvényei szerint az újságírás terrorizmusnak minősíthető. Belarusz Európa egyetlen állama, ahol még van halálbüntetés. Lukasenko nem szokott kegyelmet adni.

A nemzetközi sajtóban feltételezik, hogy a KGB Szvetlana Tyihanovszkaját, az ellenzék tavalyi elnökjelöltjét sejtette a gépen, azért volt ez a nagyszabású, kockázatos akció.

Az előző napokban több terrorintézkedést hajtatott végre a rezsim. Felszámolták a tut.by független hírportált, lerohanták a Belsat televízió irodáját. Mindennaposak a perek, letartóztatások. Legutóbb azok a volt rendőrök kerültek sorra, akik tavaly a hatósági erőszak miatt leszereltek. Szó sincs már alkotmányreformról. Lukasenko ezt nyilván azért meri megtenni, mert Putyin is hasonló akciókat hajt végre Oroszországban, azt gondolja, az oroszok már nem kényszerítik ki a távozását.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés