Tamás Ervin Amikor a sárgás habszegfű közbeszól

A Gellért-hegy déli oldalán mégsem lesz gyümölcsös, szőlő, pedig a rezsim ezt a merész álmot szövögette évekig. Persze, nem ez az egyetlen terv, ami  lekerült a napirendről, s voltak ennél fontosabbak is. Kiemeltnek nevezett beruházások törölnek semmivé tradicionális előírásokat, az építészrendészet nagyjából arról dönthet, hogy hol legyen a kukatároló, a klientúra vagyongyűjtögetői műemlékeket szabnak át kedvükre, a településtervezés szintén bizonyos érdekek csapdájában landolt, a természetvédelem bizonyos esetekben leszűkült a haverok természetének védelmére – az önkormányzatok naponta értesülhetnek hatáskörük megnyirbálásáról.

A flancos kastélyavatók korában, a méregdrága francia pezsgő koccintása közben valósággal üdítő olvasni olyan hírt, amely a körültekintő gondosságról árulkodik. Márpedig a Citadella felújításának környezetvédelmi hatásvizsgálata, ha nem is minden pontjában, de egy szilánknyi részletében igazolja, hogy a hatalom sem akarja minduntalan forrón enni a kását. Itt is érvényesült ugyan a totojázást elkerülendő, a kiemelt beruházást lendkerekes autóvá változtató ügymenet – a kijelölt funkciók miatti változtatások utat törtek maguknak, beáldoztak értékeket. Mint a HVG információjából például megtudhatjuk, a rondella egyik oldalát 28 méter hosszan lebontják és helyére 12 méter magas üvegépületet húznak fel, amely a Magyar Szabadságharcosok Múzeumának fogadóportálja lesz.

Lehorgasztott fejjel olvashattuk, hogy a gyümölcsös üdítő látványát azért kell nélkülöznünk, mert a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal egyeztetve kiderült, hogy az országban ez az egyetlen hely, ahol előfordul a sárgás habszegfű. Üdvös döntés, hiszen folyton-folyvást azon háborgunk, hogy a hatóságok habozás nélkül lépik át a törvények, előírások szabta korlátokat, mutatnak fityiszt adott esetben még a legjózanabb emlékeket óvó kérelemnek – és akkor szembejön velünk ez a vézna, kecses habszegfű (Silene flavescens), amely a szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjába tartozó faj és Magyarországon jelenleg tényleg csak jelenleg a Gellért-hegy dolomitsziklainak repedéseiben lelhető fel. Aki virágaival akar találkozni, a nyári hónapokban sétáljon a környéken, talán lát belőlük néhányat, de szemfülesnek kell lennie, mert leginkább szürkületben, vagy éjszaka bontják ki szirmaikat, meleg időben perceken belül összepöndörödnek. Másfajta habszegfűből egyébként jól állunk, de ez a növény sárgás színeivel valódi különlegesség, elüt más színű társaitól.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!