Fóti Tamás Az EU jövője szempontjából nem olyan abszurd a felfüggesztett jogállamiság

Az Európai Unió átléphette volna az árnyékát, bár még sohasem tette, és deklarálhatta volna, hogy Lengyelország és Magyarország, saját önmeghatározásukkal, nem jogállamok többé.

Aki ezt várta, nem ismeri az EU dinamikáját.

Nem könnyű két tagállamnak úgy nekimenni, hogy mindkettő élén ugyanaz a többször megválasztott hatalmi elit van. Hogy mit gondolnak az unió vezetői ennek az elitnek a politikájáról, azt jól lehet tudni, hiszen mindkét ország ellen folyamatban van a 7-es cikkely alapján indított eljárás.

Utoljára a Wolfgang Schüssel vezette Ausztriának mentek neki 2000-ben, amiért koalícióra lépett a szélsőjobb Szabadságpárttal, de a kapcsolatok bilaterális alapon történt befagyasztása fiaskó lett. Ennek következménye a 7-es cikkely, amely elvileg lehetővé teszi a közösségi szintű politikai fellépést egy tagállammal szemben, azonban meglehetősen impotensnek bizonyult eszköz, nem utolsósorban a rengeteg beépített féknek köszönhetően. Ezt remélték felülírni a jogállamisági mechanizmussal, amely egy-két éven belül hatályba lép, amint az Európai Bíróság meghozza ítéletét. Nekünk, érintetteknek persze abszurdnak tűnik ez a felfüggesztett jogállamiság, az EU jövője szempontjából, amely azért a mi jövőnk is, már nem annyira.

Tudomásul kell venni, hogy egy államközösség csak így tud működni, nem gázolhat át senkin puszta erőből.

Minden országban találni sajátos érdeket, amelyet a többiek nem értenek, nem osztanak, s ilyenkor erény a türelem. Igazuk van azoknak, akik szerint ha a helyreállítási alap megnyílik Orbánék számára, azzal a következő választásig kellő anyagi támogatást élvezhetnek, amivel akár be is biztosíthatják a 2022-es győzelmüket. Ez sajnos realitás, ezzel együtt kell élni. Angela Merkel német kancellár nem akarta kockára tenni az EU jövőjét, arra pedig végképp nem vállalkozhatott, hogy elvégezze a magyar és lengyel választók feladatát.

Viszont Kaczynski és Orbán „alkalmas” ellenzéke mostantól naponta vághatja a képükbe, önmaguk állították ki a papírjukat arról, hogy rendszerük nem állja ki a jogállamiság próbáját.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.