Miklós Gábor Az újabb izraeli-palesztin összecsapások szomorú magyar tanulsága

„Ilyet még a ti diktátorok sem tud, hogy háborút robbantson ki csak hogy mentse a bőrét!” Jeruzsálemi ismerősömtől kaptam ezt a rövid üzenetet. Azt állítja, hogy az újból kitört háborúskodás, lövöldözés oka egyszerűen az, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök mesterségesen állít elő olyan politikai helyzetet, amelyben ellenfelei képtelenek kormányt alakítani. És ez talán igaz is. Mióta újból bombázzák Gázát (két tucat halott), leálltak a tárgyalások a Netanjahu-ellenes centrista, baloldali és jobboldali koalíció pártjai és azon kis vallásos-konzervatív arab párt között, amely hajlandó lett volna többséget biztosítani a tarkabarka pártszövetségnek. Ennek a koalíciónak egyetlen célja lenne: eltávolítani Netanjahut a közpolitikából, bíróság elé állítani korrupciós vádakkal, s felszámolni az eddigi miniszterelnök antidemokratikus, jogállamot csorbító örökségét. (Ha ismerősnek látszik ez a helyzet, nem véletlen. Ilyesmi történik most Bulgáriában, s egy ilyen kényszerkoalíció van kialakulóban nálunk is. Netanjahu más korrupt populistákhoz hasonlóan a Trump-jelenségbe kapaszkodva tartotta magát. Ez a külső támasz megszűnt.)

A májusi konfliktust talán egyszer majd Jeruzsálem-csatának nevezik el, mert az összeütközések mind kapcsolatban vannak a szent várossal.

Nézzünk néhányat. Az izraeli kormány (Netanjahu) bejelentette, nem fogja engedni, hogy a palesztin törvényhatósági választásokat megtartsák az arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben. Ez a bejelentés jól jött Mahmúd Abbász palesztin vezetőnek, akinek a pártja, a Fatah vesztésre állt. A választások elhalasztása feldühítette a Hamasz iszlámista politikai/terrorszervezetet, amely arra számított, megszerzi a hatalmat Gáza után Ramallahban is.

Egy izraeli bíróság úgy döntött, hogy egy tucat kelet-jeruzsálemi arab családnak ki kell költöznie eddigi otthonából, mert a házak 1948 előtt zsidó tulajdonban voltak. Ez a döntés felháborodást és tüntetéseket váltott ki.

Az ortodox zsidók is frusztráltak. A legutóbbi választások nyomán úgy látszik, pártjaik kihullanak a hatalomból és nehezebb lesz megőrizniük eddigi kiváltságos helyzetüket. (Katonai szolgálatmentesség, külön iskolarendszer és mások.) 

A most véget érő böjti hónapban mindig nő a zsidó-arab összeütközések lehetősége. A jeruzsálemi muzulmánok hagyományosan a városfal Damaszkuszi kapuja előtti térségben várják az alkonyt, amikor megtörhetik a böjtöt. Az izraeli rendőrség ezt a járványra hivatkozva kordonokkal akadályozta. Újabb összeütközések, verekedések törtek ki az ortodox zsidók és a muzulmán arabok között.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!