Az újabb izraeli-palesztin összecsapások szomorú magyar tanulsága

Miklós Gábor | 2021.05.12. 07:23

Olvasási idő kb. 5 perc

„Ilyet még a ti diktátorok sem tud, hogy háborút robbantson ki csak hogy mentse a bőrét!” Jeruzsálemi ismerősömtől kaptam ezt a rövid üzenetet. Azt állítja, hogy az újból kitört háborúskodás, lövöldözés oka egyszerűen az, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök mesterségesen állít elő olyan politikai helyzetet, amelyben ellenfelei képtelenek kormányt alakítani. És ez talán igaz is. Mióta újból bombázzák Gázát (két tucat halott), leálltak a tárgyalások a Netanjahu-ellenes centrista, baloldali és jobboldali koalíció pártjai és azon kis vallásos-konzervatív arab párt között, amely hajlandó lett volna többséget biztosítani a tarkabarka pártszövetségnek. Ennek a koalíciónak egyetlen célja lenne: eltávolítani Netanjahut a közpolitikából, bíróság elé állítani korrupciós vádakkal, s felszámolni az eddigi miniszterelnök antidemokratikus, jogállamot csorbító örökségét. (Ha ismerősnek látszik ez a helyzet, nem véletlen. Ilyesmi történik most Bulgáriában, s egy ilyen kényszerkoalíció van kialakulóban nálunk is. Netanjahu más korrupt populistákhoz hasonlóan a Trump-jelenségbe kapaszkodva tartotta magát. Ez a külső támasz megszűnt.)

A májusi konfliktust talán egyszer majd Jeruzsálem-csatának nevezik el, mert az összeütközések mind kapcsolatban vannak a szent várossal.

Nézzünk néhányat. Az izraeli kormány (Netanjahu) bejelentette, nem fogja engedni, hogy a palesztin törvényhatósági választásokat megtartsák az arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben. Ez a bejelentés jól jött Mahmúd Abbász palesztin vezetőnek, akinek a pártja, a Fatah vesztésre állt. A választások elhalasztása feldühítette a Hamasz iszlámista politikai/terrorszervezetet, amely arra számított, megszerzi a hatalmat Gáza után Ramallahban is.

Egy izraeli bíróság úgy döntött, hogy egy tucat kelet-jeruzsálemi arab családnak ki kell költöznie eddigi otthonából, mert a házak 1948 előtt zsidó tulajdonban voltak. Ez a döntés felháborodást és tüntetéseket váltott ki.

Az ortodox zsidók is frusztráltak. A legutóbbi választások nyomán úgy látszik, pártjaik kihullanak a hatalomból és nehezebb lesz megőrizniük eddigi kiváltságos helyzetüket. (Katonai szolgálatmentesség, külön iskolarendszer és mások.) 

A most véget érő böjti hónapban mindig nő a zsidó-arab összeütközések lehetősége. A jeruzsálemi muzulmánok hagyományosan a városfal Damaszkuszi kapuja előtti térségben várják az alkonyt, amikor megtörhetik a böjtöt. Az izraeli rendőrség ezt a járványra hivatkozva kordonokkal akadályozta. Újabb összeütközések, verekedések törtek ki az ortodox zsidók és a muzulmán arabok között.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés