Lakner Zoltán Az utolsó bástya elfoglalása

„Nincs mit kommentálni, ugyanis a bírósági szervezet hivatalosan semmilyen koncepciót nem kapott” – nyilatkozta a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője 2011 nyarán, amikor arról kérdezték, mit szólnak a bírák a bírósági reformhoz.

Ekkorra amúgy már túl voltunk a bírák egy részének rapid nyugdíjazására tett első kormányzati kísérleten.

Már kilenc éve is ugyanaz ment, amire sokan még most is rácsodálkoznak: a kormány alapvető fontosságú területeket rohan le. Nem hiba, hanem a stratégia része az érintettek kizárása.

Az akkori igazságügyi miniszter, a magasan jegyzett emberarcú fideszes, Navracsics Tibor, aki manapság csakis észak-dunántúli ügyeket kommentál, Áder Jánost kérte fel, hogy dolgozza ki a bírósági reform alapvonalait. Áder akkoriban uniós száműzetésben kínlódott, az európai parlamenti képviselők keserű kenyerét ette a volt házelnök, frakcióvezető.

Áder, meghallván a hívó szót, a bírák hivatalos testületeivel természetszerűleg nem egyeztetett. Nem ez volt a dolga. Viszont az előkészítő munkája gyümölcseként létrejövő törvényt a végső formájában már ő írhatta alá köztársasági elnökként.

A jól végzett munka jutalmaként.

Ha a bírákat nem is tudta az általa kívánt tömegben és tempóban elzavarni az Orbán-rendszer, a bírósági rendszer irányítását azért átalakította.

Baka András legfelsőbb bírósági elnöki mandátumából 2011-ben még négy év volt hátra, amit a Fideszben nem akartak kivárni, ezért inkább kiszervezték alóla a testületet. Az utódot elnevezték Kúriának, elvégre ez a történelmi terminológia. Ennek élére Baka azért nem is pályázhatott, mert ő „csak” az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) bírájaként dolgozott, tizenhét évig. Előtte egyébként MDF-es országgyűlési képviselő volt. 2011 végén viszont azt a feltételt szabta a kétharmad, hogy csakis öt éves hazai bírói gyakorlattal lehet valaki főbíró. Navracsics világossá tette: Baka szóba sem kerülhet.

Öt évvel később egyébként az EJEB jogellenesnek ítélte ezt az eljárást és 100 ezer eurót ítélt meg Bakának, amit természetesen a magyar adófizetőknek kellett állniuk.

2019 végén aztán fordult a kocka. Immár a Varga Judit-féle úgynevezett igazságügyi tárca azzal állt elő: bírói gyakorlat nélkül is bírói kinevezést kaphatnak az alkotmánybírák. Ez azért érdekes, mert ez nem úgy van, hogy bíró, bíró, egykutya. Teljesen másféle feladatkörökről van szó, ahogy például a focibíró sem azonos a kisbíróval, s míg a Kúria vezetéséhez sokéves bírói gyakorlat után is pályázat szükséges, addig alkotmánybíróvá elméleti jogászként is kinevezhetnek valakit, akit a pályafutása erre érdemesít.

A 2019-es törvény tehát kifejezetten szembefordult azzal a 2011-es elvárással, miszerint sokéves bírói gyakorlat kell a kúriai bíróvá váláshoz.

Az új előírás alapján 2020 nyarán megint Áder János lépett: nyolc alkotmánybírót is kinevezett bíróvá. Köztük Varga Zsolt Andrást, aki Polt Péter állandó helyetteseként futott be karriert az elmúlt két évtizedben, egészen addig, amíg ügyészből alkotmánybíróvá nem vált. Idén pedig alkotmánybíróként bírói kinevezést kapott, s most, lássunk csodát, Áder éppen őt jelölte a Kúria elnökének, egyetlen percnyi hazai vagy nemzetközi bírói gyakorlat nélkül.

A személyre szabott törvényhozás szép példájaként tehát előbb leváltották Baka Andrást, mert csak nemzetközi bírói gyakorlata volt, majd egy reá szabott klauzula alapján kinevezik Varga Zsolt Andrást, akinek egyáltalán semmilyen bírói gyakorlata sincs.

János pedig igenis aláírja. Sőt, meg is írja, ha arra van szükség.

Habár nemrégiben Handó Tündét ki kellett vonni a bírósági forgalomból az Országos Bírói Hivatal élén végzett ámokfutása miatt – most a magyar jogszolgáltatás nagyobb dicsőségére az alkotmánybíróságot erősíti –, de a Kúria nyílt elfoglalására csak tíz év NER után kerül sor.

Ledönteni nem sikerült, így hát belülről foglalják el a hatalommegosztás utolsó bástyáját.

Tisztelt Olvasónk!

Ön az elmúlt percekben a Jelen cikkét olvasta. Köszönjük érdeklődését!
Ha tetszett, olvassa el a többi cikkünket is, amelyek előfizetéssel érhetők el.