Blöffölnek a britek a Brexit-vita újranyitásával?

Faragó József | 2020.09.12. 08:22

Címkék:

Brexit

Olvasási idő kb. 3 perc

Egyre csökken az esélye, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió még az év vége előtt megkösse a kereskedelmi megállapodást. Ami a korábban vártnál is kaotikusabb Brexit folyamatot vetít előre. A csütörtöki sikertelen tárgyaláson Boris Johnson brit miniszterelnök elutasította azt az uniós kérést, hogy ne fogadják el a törvényt, mely alapján felülírhatnák a januárban már megkötött megállapodást. A brit törvényjavaslat vitája hétfőn kezdődik a londoni alsóházban. Az EU tárgyalói három hét haladékot adtak most a briteknek mielőtt bíróságra vinnék az ügyet.

Közben Japánnal azért összehozott egy kereskedelmi megállapodást az Egyesült Királyság. Ami valóban siker, pláne, hogy ez az első szerződés. De a két szigetország közti évi 39 milliárd fontos forgalom eltörpül a britek uniós kereskedelmi kitettsége mellett, ami 1000 milliárd dolláros tétel. Ráadásul, Nagy-Britannia többet sokkal többet veszíthet, mint az Európai Unió. A mérleg egyik serpenyőjében csak egy ország, míg a másikban az egész eurózóna. A brit tárgyalópozíciót tovább gyengíti, hogy amíg az idei második negyedévben az zóna GDP 14,7 százalékot esett év per év alapon, addig a brit gazdaság azonos mutatója 21,7 zuhanást produkált. A kereskedelmi megállapodás elmaradása súlyos recesszióba taszíthatja a briteket, mert az újra megjelenő vámok nyomán elszabadulhat az infláció.

Elemzők szerint, ennyi negatív következmény fényében, könnyen elképzelhető, hogy Boris Johnson csupán blöfföl az uniós tárgyalásokon. Valójában megegyezésre törekszik, de előtte még a lehető legtöbb engedményt kívánja kicsikarni. Amire a koronavírus válság előtt talán lehetett volna esélye. A karantén recesszió azonban az Európai Unió gazdaságát is megviselte. De nemcsak emiatt kisebb most az engedmények mozgástere. Politikai szempontból is kockázatos lenne engedni a briteknek, mert az felerősíthetné a szkeptikus kórust, ráadásul Brüsszel az egyre többet fészkelődő, korlátaikat feszegető kelet-európai politikusoknak is rossz példát mutatna.

 

 

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés