Brexit: pisztolyok az asztalon

Faragó József | 2020.10.14. 12:57

Címkék:

Brexit

Olvasási idő kb. 3 perc

Holnap lejár az újabb határidő, de továbbra is késhegyre menő vita zajlik az Európai Unió és Nagy-Britannia között a kereskedelmi megállapodásról, mely kulcsfontosságú eleme a rendezett brexitnek.

Korábban Boris Johnson brit miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogyha október 15-ig nem születik megállapodás, akkor év végéig már biztosan nem tudják aláírni a rendezett brexitet biztosító szerződést. Johnson a BBC-nek azt mondta: együtt tudna élni azzal, ha az átmeneti időszak megállapodás nélkül zárulna, Brüsszelben viszont eddig úgy vélték, ha november elejéig sikerülne alkut kötni, akkor mégiscsak lehetséges lenne a ratifikálás év végéig. Ehhez képest most az EU vezetői is elkezdték a felkészülést a rendezetlen brit távozásra.

Joggal merült fel korábban, hogy a brit miniszterelnök valójában blöfföl, s csak a tárgyalási pozícióit erősíti. Mert a britek uniós kereskedelmi kitettsége évi 1000 milliárd dolláros tétel, s Nagy-Britannia sokkal többet veszíthet, mint az Európai Unió. Könnyen elképzelhető azonban, hogy most az EU kezdett nagyban taktikázni, szintén növelve a másik félre nehezedő nyomást. Így például elhatárolódva attól a javaslattól is, hogy egyes területeket magába foglaló mini megállapodásokat kössön Nagy-Britanniával, helyette továbbra is csak az átfogó megállapodást tartja elfogadhatónak.

Szeptemberben még azzal élcelődött Boris Johnson, hogy a formálódó kereskedelmi megállapodásnak ellentmondó belső piaci törvénnyel, úgymond, a britek kitették a pisztolyt az asztalra, nem tudván mással ráijeszteni túlerőben lévő tárgyalópartnerükre. Nos, úgy tűnik, immár mindkét pisztoly az asztalon hever.

Nagy-Britanniában közben a megkérdezettek kétharmada nem szeretne rendezetlen Brexitet, pedig Boris Johnson hetek óta próbálja „megdumálni” a közvéleményt. Miután uniós álláspont szerint a november eleji megállapodás még elegendő időt adna a ratifikálásra, van rá esély, hogy a hétvégi kétnapos uniós csúcson újabb lendületet kapjanak a tárgyalások.

Mindenesetre, október második felében így vagy úgy, de dűlőre kell jutniuk a feleknek.

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés