Bűnhődjenek az ártatlanok: ha a kormány hibázik, tovább központosít

Lakner Zoltán | 2021.03.24. 16:17

Olvasási idő kb. 6 perc

Ha valami nem működik az agyonközpontosított rendszerben, akkor a kormány nem korrigál, hanem központosítja azt is, amit eddig még nem.

Csakhogy eddig is a központban volt a hiba, komoly esély van arra, hogy az újabb központosítás miatt hamarosan az sem fog működni, ami eddig még teljesítette feladatait.

Valahogy így foglalható össze annak a lényege, hogy a kormány kiterjeszti a kórházfőigazgatóság alá már korábban besorolt megyei és városi kórházak fennhatóságát az önkormányzati szakrendelőkre és a háziorvosokra.

A kormány(fő) vezénylési mániájának megfelelően a háziorvosok berendelhetők lesznek kórházi ellátásra, amit persze sajnos indokolhat a túltelített kórházi ellátórendszer. Csak akkor mi lesz a háziorvosok kulcsszerepével a lakosság átoltásában? A háziorvosokat eddig is szinte földhöz nyomta az az iszonyatos adminisztrációs teher, amit a totálisan alkalmatlan kormányhivatalok helyett végeznek. Az oltás és annak lepapírozása elveszi az idejüket attól, hogy a „normál” betegségekkel foglalkozzanak a praxisukban. Végképp meghaladja a mezei állampolgári fantáziát annak elgondolása, hogyan képzeli a kormány azt, hogy mindezek mellett még a kórházakba is bevezényli őket.

Egyébként is, az egész ellátórendszer a feje tetejére állt az elmúlt hónapokban. A speciális szakképzettséget igénylő intenzív ellátásra más szakmákból irányítanak át orvosokat és ápolókat, sőt már nem egészségügyi végzettségű önkénteseket toboroznak a kórházakba, míg az oltópontokon és a háziorvosi rendelőkben szakvizsgás orvosokat köt le a vakcinák beadása.

Legalábbis az oltakozás (sic!) hazai stratégiáját a számok még akár igazolhatnák is, hiszen Európa élmezőnyében vagyunk az átoltottságot illetően. Ez nagyon jó, ám annál érthetetlenebb, hogy a 80 év felettieknek alig több mint fele, a 60 és 70 év közöttieknek még a negyede sem kapott oltást, holott az idős korosztály a legveszélyeztetettebb, és éppen ezért állítólag elöl állnak az oltási tervben. Tény, persze, hogy a többi korosztály mögöttük áll, de az idősek mellett a pedagógusok vagy a közlekedési és a kereskedelmi dolgozók beoltásának hiánya is súlyos aggodalmakra ad okot.

Valójában, úgy tűnik, teljesen felbomlott a rend, aki ahol éri, olt és oltakozik. Egymást érik a történetek az egymással nem találkozó nyilvántartásokról, a betegeiktől érdeklődő háziorvosoktól, hogy vajon behívták-e őket központilag oltásra, mert akkor a saját listájukon eggyel tovább lépnének, vagy éppen ellenkezőleg, felírják a központból kapott listára. A vakcina-regisztráció ezenközben még mindig nem érte el a lakosság felét sem. És ami a legdrámaibb, a másodikhoz hasonlóan késve reagált a súlyos harmadik hullámra is a kormány, ezért mára a kórházak elérték kapacitásaik korlátját, és még hetekig ebben az üzemmódban kell dolgozniuk.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés