Kína és Európa: egyenlítődő játékterek

| 2020.12.31. 08:36

Olvasási idő kb. 4 perc

Az Európai Unió és Kína hét évnyi tárgyalás után a jelek szerint megállapodásra jutott egy befektetésekről szóló átfogó szerződés ügyében. Az egyezmény szabályozza a jövőben a befektetéseket mindkét irányban, iparáganként részletesen körülírva. Új lehetőségek elsősorban az európai vállalatok számára nyílnak Kínában, lévén a kínai zártabb gazdaság. Az ágazatok többségében teljesen szabad lesz a befektetés, néhány ágazatban meghatározott korlátokban állapodtak meg, s marad azért néhány zárt piaci szegmens is.

Az európaiak számára nagyon fontos áttörést jelent az úgynevezett „kiegyenlített játéktér”. Az egyezmény igyekszik kezelni az elmúlt két évtizedben felgyülemlett gondokat. Közülük a legfontosabb a technológia kikényszerített átadásának tiltása, valamint a kínai vállalatoknak nyújtott állami támogatások átláthatóvá tétele. Jelenleg a kínai befektetések nagy szabadságot élveznek az Európai Unióban, s az egyezmény ezt a jövőre nézve is garantálja.

A megállapodás a német elnökség utolsó előtti munkanapján született, de a végső videókonferencián részt vett a francia elnök is. Az európai tárgyalók ekkor már bírták mind a 27 tagállam támogatását. Hogy nem várták meg a megállapodással a beiktatására váró új amerikai elnököt, annak több oka is lehet. A legfontosabb azonban talán az, hogy Donald Trump militánsan Kína-ellenes politikájának árnyékában az Európai Unió saját Kína-politikát formált. Ezt nem nagyon lehet elhelyezni az egyszeri elemzők számára kreált idegen-barát felismerő rendszerben. Ez a politika rendkívül kritikus Kínával szemben, ugyanakkor realista, s a lehetséges előnyöket sem hagyja figyelmen kívül. Ebbe belepasszol az egyezmény, s a britek távoztával Washington el is veszítette a vész-vétózóját. A zuhanyhíradó szerint egy darabig a lengyelek lapátolgatták a homokot a gépezetbe, de aztán ők is belementek az üzletbe.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés