Előválasztás: öt pusztító nap után kezdhetnek mindent elölről

Lakner Zoltán | 2021.10.06. 18:23

Olvasási idő kb. 2 perc

Visszatértünk a startmezőre, jobban mondva, sose mozdultunk el onnan.

Tény, Karácsony Gergely sosem mondta, hogy visszalép, ám hétfőn még az hangzott el, hogy Márki-Zay Péterrel megegyeztek, kormányra jutva, miniszterelnökként és miniszterelnök-helyettesként fenntartják a Fidesz családtámogatási rendszerét. Ma Karácsony mégis az igazságtalan családtámogatási rendszerre hivatkozva mondta, hogy nem áll módjában támogatni Márki-Zay Pétert.

Mindenki ott áll tehát, ahol eddig is, de hogy ehhez miért volt szükség a 2009. márciusi miniszterelnöki „castingot” idéző öt napra, azt nehéz lenne megmondani. Lehet elítélően beszélni a „füstös szobák” megegyezéseiről, de a politikában időnként bizony le kell ülni egymással, és csak utána a nyilvánosság elé állni az eredménnyel. Nem lehet minden pillanatban a közönségnek játszani.

Habár Márki-Zay Péter korábban azt mondta, ha Karácsony nem lép vissza, majd megteszi ő, de azóta két közvélemény-kutatás is azt mutatta, hogy Márki-Zay elébe vágott Karácsonynak. Igaz, a politika nem puszta matek, de gazdálkodni csak azokkal az információkkal tudunk, amelyek rendelkezésre állnak. Ezek közül a legaggasztóbbak azt mutatják, hogy az ellenzéki pártok egyik lehetséges miniszterelnök-jelölt vezetésével sem nyernének. A kampány persze arra való, hogy változtasson az ilyen számokon.

Az éllovas Dobrev Klára például holnap Szolnokon kampányol. Ez egy értelmezhető cselekvés. Hogy ellenfelei mikor tesznek ilyesmit, egyelőre nem tudni.

Az viszont biztosan közös érdek, hogy az előválasztás ne egy hitelességében leamortizált ellenzéki politikusi garnitúrát hagyjon maga mögött, és ne egymásnak ugrasztott ellenzéki résztáborokat.

Ha ezen a vizsgán nem megy át az ellenzék, akkor a végén se jön ki a matek.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés