Fóti Tamás EU-csúcs a Covidról: fogytán a türelem

Az Európai Unió idei első csúcstalálkozóján egyetlen téma, a koronavírus szerepelt. A csütörtök esti videókonferencián megindult az egymásra mutogatás, míg Brüsszel az oltási terveket kérte számon a tagországokon, azok a vakcinaellátás akadozását bírálták. Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös javaslata módosít a vírus előfordulása alapján használt megkülönböztetéseken. Az EU-t eddig zöld, narancssárga és piros zónákra osztották fel, ezt most kiegészítik egy vörös besorolással, ahol a legszigorúbb intézkedések lesznek érvényben. Az azonos színű régiókban azonos korlátozásokat javasolnak, ami lehetővé teszi a védekezési politikák összehangolását.

Az online csúcs nyitányát Angela Merkel német kancellár adta meg, amikor azzal fenyegette meg a tagállamokat, hogy amennyiben nem találnak megoldást a külső határok utasforgalmának drasztikus korlátozására, akkor Németország kénytelen lesz önhatalmúlag lezárni határait. Berlin szerint ugyanis a koronavírus újabb mutánsai nagyon súlyos kockázatokat jelentenek, és mindent el kell követni a fertőzések kordában tartására. Luxemburg arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egészségügyi szolgáltatásainak az összeomlásával járna, mert az ágazatban dolgozók 60 százaléka Németországból pendlizik naponta.

Alexander de Croo belga kormányfő a halasztható, elsősorban turisztikai célú utazásokat tiltaná be, tekintettel a karnevál környéki vakációkkal járó kockázatokra. „Nem engedhető meg, hogy az emberek kedvükre utazzanak és poggyászukban meg hazahozzák a vírust” – mondta. A csúcs végül egyezségre jutott abban, hogy szigorítanak a külső határok ellenőrzésén, a belső határokat nem zárják le, de valóban, csak az indokolt, elsősorban munkajellegű határátlépéseket tűrik.

A déli országok ugyan elismerik az extra veszélyeket, de azzal érvelve, hogy a vakcinák a jelek szerint védenek a mutációk ellen is, azt javasolják, hogy az oltási igazolvány legyen egyfajta útlevél is, amely könnyítéseket hozhat az idegenforgalomban. A nyári turistaforgalmat akarják megmenteni, még egy, a tavalyihoz hasonló mostoha évet nem élnének túl a szállodák, vendéglátóhelyek. Ha a tavalyi állapotok ismétlődnének meg, a mediterrán országok milliárdos veszteségei tömeges csődöket, munkanélküliséget eredményeznének. Elsősorban Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő érvelt a vakcina igazolásával adható engedmények mellett és indulatosan hívta fel a figyelmet a diszkriminációt emlegető tagállamok képmutatására: az EU-szintű koordinált fellépés üres szólamnak bizonyult eddig is, hiszen ahány tagország, annyiféle korlátozás van érvényben, nincs egységes utazási tilalom, különbözőek a kijárási tilalmak, a boltok, szolgáltatások tiltása is eltérő. A

z északiak eddig is képviselt álláspontja azonban korainak véli a korlátozások feloldásáról beszélni, különösen, hogy senki nem lát előre, nem lehet tudni, sikerül-e tartani az Európai Bizottság ambiciózus célját, hogy nyárra az EU lakosságának 70 százaléka kapja meg az oltást. Egyelőre csupán abban egyeztek meg, hogy az egységes európai oltási igazolvány hasznos dokumentum, azonban ez még nem alkalmas útiokmánynak. A kérdésre visszatérnek, ha már előrehaladottabb lesz a tömeges oltás.

A csúcson elhangzott, hogy hiába tudták a tagállamok, hogy december végétől hozzájutnak a BioNTech-Pfizer vakcinájához, nem készültek el az oltási tervekkel, nem szervezték meg előre az oltóanyagok célba juttatását. Vagyis az eddigi lassú ütemű oltás csak részben magyarázható a szállítmányok egyenetlenségével, az ellátási zavarokkal, a problémák sok helyütt logisztikaiak is voltak. Különösen Németország esetében igaz ez, összehasonlítva Dániával, ott lakosságarányosan kétszer annyian kapták meg oltásukat. Az eddigi koncepció gyökeres módosítását követelte több tagállam is, így például Sebastian Kurz osztrák kancellár azt akarja elérni, hogy mivel küszöbön áll – akár már a jövő héten is várható – az AstraZeneca vakcinájának az európai hatóság általi engedélyezése, már most lássanak hozzá az oltóanyag szétosztásához, hogy a rábólintással egyidőben megkezdhessék az oltásokat.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.