Tamás Ervin Tamás Ervin: Ez a vizsga eladó

Ma megtudhattuk, hogy a végrehajtói kar első embere nem csak a hozzátartozó státuszok dolgában intézkedett, hanem egyetemi vizsgák elintézését is vállalta. Sokszor úgy, hogy a hallgatók jelenlétét is mellőzni lehetett. 

A 444 által megszerzett iratokban nem is az a legriasztóbb, hogy egy-egy kollokviumkor kivételesen besegít az ismerős, hiszen a „lágy” kettes némelyik professzornál praktikus okokból születik – a delikvenssel nem akarja több időt tölteni, mert időfecsérlésnek tartja pótvizsgáztatni. A mi végrehajtónk azonban olyan végrehajtó, amilyen az ország végrehajtói-gyakorlata – a szívesség-világ korifeusa, ennek fényében létesít, fenntart, használ minden kapcsolatot, a szálak nem a Burda kötésmintái, hanem egy morálisan leromlott ország sumákhálója.

A Völner ügy kulcsfigurája a mocsárban tört akadálytalanul előre, ő nem a Hanság lecsapolását tűzte ki céljául, ehelyett egész pályáján sok-sok kis Hanságot teremtett maga körül – erre épült a karrierje.

Nem tudni, hogy a fiatal Scahdl György életkorának melyik szakaszában jött rá arra, hogy mi az érvényesülés titka. Hogy a jó sváda, a jó duma, nagy önbizalommal és gátlástalansággal fűszerezve könnyen teremthet olyan pozíciót, amivel fű alatt intézhető szinte minden, mert az ismeretségi kör automatikusan bővül és fölveszi a telefont. Egyetemek soránál működtek úgymond szívesség-káderek, láthatóvá válik, hogy a piramis tetején hogy s miként intézik a teljesítményt, tudást, munkát helyettesítő dolgokat, s ennek tükrében mit ér mondjuk egy egyetemi diploma. De talán még borzasztóbb a lehallgatott szövegek stílusa, bizalmas belvilága, amely tényleg a „romlás virágait” köti csokorba.

És hogy ez a bizonyítvány mekkora károkat okoz, arra egyetlen példa. A pécsi orvostudományi egyetem fizetős, angol anyanyelvű hallgatói levelet írtak az illetékesekhez, hogy tudtukkal a nyelvi vizsgáknál többen akadálytalanul puskázhatnak. Ők ezt azért sérelmezik, mert komoly összegért tanulnak itt, s úgy vélik, hogy ez a gyakorlat a majdan megszerzendő diplomájuk értékét fogja csökkenteni.

Szabad-e rajtuk nevetni? Kapásból válaszolható, hogy nem, persze, hogy nem szabad, Schadl György hálózata azonban mintha erre az egészre kajánul vállat rántana: ne bomoljatok, a felsőoktatás csak az egyik lépcső ebben az országnyi lépcsőházban!       

 

 

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.