Fantasztikus kilátások

Lakner Zoltán | 2020.06.17. 13:21

Címkék:

autóipar

Olvasási idő kb. 3 perc

Újabb magyarországi autóipari beruházást halaszt el egy német óriáscég. A járványügyi veszélyhelyzet idején a BMW jelentette be, hogy egy évvel elcsúsztatja új debreceni gyárának megnyitását. Most pedig a Thyssenkrupp tolja el a pécsi egység építkezését.

A Morgan Stanley előrejelzése szerint – amire a kormánysajtó olyan büszke, hogy a Magyar Nemzet online verziója egymás alatt két különböző cikkében is a címben idézi – a magyar gazdaság 2021 utolsó negyedévére érheti el a válság előtti teljesítményét. Lévén, az utolsó Covid-mentes teljes negyedév a 2019-es utolsó volt, összesen körülbelül két évre saccolja a regenerálódás idejét az egyik nagy hitelminősítő cég.

Akkor viszont nemhogy kilábalás, de tigrisugrás lesz, legalábbis a magyar kormányfő szerint, aki mostanában rendszeresen használja a „fantasztikus” kifejezést a válság utáni gazdasági kilátásokat jellemezve.

Meglehet, a fantasztikumra, mint a képzelet merész játékára gondolt.

Annál is inkább, mert a német ipar magyarországi zászlóshajója, az Audi, amely a járványleállás után már áprilisban újraindult, csak további állami támogatással tudja fenntartani hazai jelenlétét. Ezt Orbán akkor ígérte meg a cégnek, amikor a minap Győrbe látogatott. Az Audi az elmúlt tíz évben több mint ötmilliárd euró profitot vitt ki Magyarországról, és közel negyvenmilliárd forintnyi állami pénzt kapott. A Thyssenkrupp pécsi beruházásának közel harmada szintén magyar állami támogatásból valósul meg.

Az Audi magyarországi cégének vezetője szerint a vásárlások egyelőre visszafogottak. A Thyessenkruppnál úgy vélik, mielőtt továbblépnek, meg kell nézni, hogyan alakul az autóipar.

A helyzet valóban bizonytalan, az óvatosság sajnos indokolt. A gazdasági kilátások homályosak, ilyenkor a hurráoptimizmus nem annyira lelkesítő, mint inkább meghökkentő. Nem mindegy, hogy valaki a fantáziáját használja, vagy pedig fantaszta.

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés