Páratlan páros lennénk mi ketten

| 2021.10.01. 18:20

Olvasási idő kb. 3 perc

Hír: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter megállapodott egymással, a mai naptól kormányfőjelölti és kormányfőhelyettes-jelölti párosban folytatják a kampányt, de csak a következő hét során döntik el milyen felállásban.

Elképzelhető az, hogy Karácsony föladja a főpolgármesterséget a közjogi és politikai értelemben teljesen súlytalan miniszterelnökhelyettesi pozícióért? Természetesen nem képzelhető el. Akkor ez az amerikai mintájú közös indulás csak úgy valósulhat meg, ha a szereposztás fordított, és Márki-Zay lesz – győzelem esetén – miniszterelnökhelyettes Karácsony kormányában. Lehet, hogy még egy héten át győzködik egymást miközben kutatásokat elemeznek, de a ma bejelentett megállapodásnak nem lehet más kifutása.

A DK híveinek érthető módon egyik változat sem tetszik, ugyanakkor érdemes tisztában lenniük azzal, hogy a képviselőjelöltek számában elért látványos sikerük a Jobbikkal megkötött hasonló megállapodásnak köszönhető. Lehet, hogy Dobrev Klára végül nem lesz miniszterelnökjelölt, de az összefogás pártjai közül a Demokratikus Koalíciónak lesz a legnagyobb frakciója a következő parlamentben.

Éppen emiatt érdemes foglalkozni egy kevéssé tárgyalt körülménnyel, amellyel a Karácsony-Márki-Zay tandemnek szembe kell majd néznie. Képzeljük el, hogy megnyerik a ’22-es választást bármelyik felállásban. Milyen lesz úgy kormányozni akármelyiküknek, hogy a mögöttük álló kormánytöbbség legnagyobb frakcióját azok fogják alkotni, akik szerint ők ketten ellopták tőlük a győzelmet? Nem könnyű. Márki-Zay kormányfő parlamenti hátországa nulla fős lesz. Nem lesz saját frakciója sem. Olyan pártok szavaznak majd neki bizalmat, amelyek egyike sem őt akarta miniszterelnöknek. Egyetlen szavazással el is távolíthatják. Karácsony kormányfő valamivel beljebb lenne, de nem sokkal. Ha az összes MSZP-s és párbeszédes jelölt megnyerné a körzetét, ami nem túl valószínű, akkor 24 fős lenne a frakciója, ehhez jönnének még néhányan a listáról. Emlékeztetőül: a kormányfő parlamenti elfogadásához minimum száz főre van szükség.

Nehéz ebbe az alaphelyzetbe beleálmodni a nyugodt, harmonikus, négy éven át kitartó, stabil működést.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés