Lakner Zoltán Göncz Árpád és Áder János – ugyanaz a poszt, mégis ég és föld

Hosszú – habár csekély össztársadalmi hiányérzetet kiváltó – hallgatás után jelent meg a képernyőn a köztársasági elnök 2021 első perceiben.

Áder János a háláról és a megbecsülésről beszélt.

Ez helyes is, sokkal tartozunk mindazoknak, akik az országot átsegítették a világot sarkaiból kiforgató óéven.

Az államfő nem tartozott közéjük.

A köztársasági elnök nem része a végrehajtó hatalomnak, annak tetteit és elmaradt tetteit számon kérni rajta nem lehet.

Azt azonban igen, volt-e szava mindarról, ami és ahogyan a járvány és a gazdasági válság során történik az országban, amelynek hivatala szerint ő az első embere és összetartozásának szimbolikus kifejezője.

Hol van ott valódi hála és megbecsülés, ahol elmaradt fizetésemelések, megtagadott egyszeri jutalmak, kifizetetlen teljes táppénzek, ki nem osztott védőfelszerelések, elsinkófált tesztelések, áttekinthetetlen járványadatok, homályban tartott oltási terv, meg nem hosszabbított munkanélküli ellátás, a politikai ellenfelekkel szembeni kicsinyes bosszú – közben pedig a csókosok folyamatos jóllakatása – jellemezte a járvány elleni védekezést és a gazdasági válságkezelést?

Áder az orbáni gépezet része. Az Orbán-rezsim kelléke, aki hivatali ideje végéhez közeledve a szemünk láttára változik át Schmitt Pállá. Ezt a szerepet ő választotta, vagy legalábbis ő választotta azt, hogy belenyugszik.

Ez legyen az ő gondja.

Ám a hála és megbecsülés emlegetése tőle inkább tűnik arcátlanságnak, mint az arra méltóknak szóló elismerésnek, ha közben az elnöknek arra nincs szava, valójában mennyire hiányzik a hála és a megbecsülés a hétköznapok hősei iránt.

Egy ilyen elnök szégyen.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!