Hiába a német elnökség, Orbán megint megúszthatja

Lakner Zoltán | 2020.07.05. 15:00

Olvasási idő kb. 4 perc

Talán soha olyan direkt módon nem volt még napirenden az Európai Unióban a költségvetési támogatások és a jogállami kritériumok összekapcsolása, mint most. Magyarán, a jövőben az az ország, ahol sérül a demokrácia, uniós pénztől eshet el.

Legalábbis szó van arról, hogy akár így is lehetne. Mert közben van itt néhány más probléma is.

Óriási várakozás előzte meg, hogy július 1-jétől Németország tölti be az Európai Unió elnökségét. A félévenkénti rotációban éppen akkor kerül sor ismét Angela Merkelre, a kontinens legerősebb és legtapasztaltabb vezetőjére, amikor a világ, és benne Európa a legmélyebb válságát éli.

Habár a „normál” hétéves költségvetésről is elhúzódó, éles viták szoktak zajlani az állam- és kormányfők körében, most egy másik pénzügyi csomag, a koronavírus utáni helyreállítási alap elosztásáról is meg kellene állapodni. A német kancellár világossá tette, hogy még az ősz előtt megegyezést akar, másképpen lehetetlenné válik az Unió üzemszerű működése 2021 elejétől.

Mindezeken túl az Unió előtt áll a klímastratégiáról, a gazdaság digitalizálásáról, a Kínával, az Egyesült Államokkal és az Afrikával fenntartott kapcsolatok új alapokra helyezése, továbbá a közös menekültpolitikának való sokadik nekifutás, valamint a Brexit utáni helyzet végleges rendezése Nagy-Britanniával.

Féléves programnak ez igazán nem kevés, Merkel minden tapasztalatára, tárgyalási és nyomásgyakorló készségére szükség lesz, hogy elérje céljait.

Az ezzel kapcsolatos várakozás lényege: ha ő sem tud eredményeket elérni, akkor majdhogynem be lehet csukni a boltot.

A demokrácia-kritériumok érvényesítése az európai feladathegynek csak az egyik darabja. Nyilván pontosan ez az, amire a fő érintettek, Lengyelország és Magyarország erősen rájátszanak majd. Vezetőik tudják, jó taktikával, más ügyekben tett engedményekkel, ismét, sokadszorra megúszhatják, hogy az illiberális politika miatt bármilyen tényleges szankcióban részesüljenek. Ilyenkor az erkölcsről szavaló politikusok hirtelen mindig nagyon gyakorlatiassá válnak.

Kaczynski és Orbán ugyanakkor azt is tudják, hogy bajjal járhat számukra, hogy a jogállamiság ügyei egyáltalán terítéken vannak. Rontja minden más területen is az alkuhelyzetüket, hogy demokráciaügyben védekezniük kell.

Abban azonban bízhatnak, hogy ez csak az egyik tét a játszmában. Merkel az Unió fennmaradásáért, működőképességéért és a világban betöltött szerepéért küzd, bizonyos ügyeket el fog engedni a hatékony megállapodások megkötése érdekében. A kancellár Kínával, Nagy-Britanniával, Törökországgal egyezkedik, Magyarország a sokadik gondja csupán. A nagyhangú nacionalisták legnagyobb szövetségese saját viszonylagos jelentéktelenségük. Különösen igaz ez Orbánra: hiába szolgál mintaként a világ populistáinak, mégsem egy nagyhatalom vezetője.

Viszont, ha éppen emiatt Orbán megint megúszhatja a szankciókat, akkor ennek tudatában kell a demokrácia megóvását szorgalmazóknak is a német elnökség időszakára tekinteni. Mérsékelt várakozásokkal. Ehhez képest minden esetleges eredmény a demokrácia-kritériumok és a pénztámogatások összekapcsolása ügyében váratlan sikernek számít majd.

 

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés