Hivatalos: a demokrácia jó dolog

Lakner Zoltán | 2020.06.21. 19:01

Címkék:

demokrácia

Olvasási idő kb. 3 perc

„Amikor az a nemzetközi közfelfogás, hogy a demokrácia helyes és jó dolog – én egyébként osztom ezt az álláspontot –, akkor bizonyos szabályokat mindenhol szem előtt kell tartani”, futott rá elég messziről a miniszterelnök pénteki Kossuth rádiós interjújában a nemzeti konzultáció témájára.

Bizony ám, a tizenhárom kérdésnek világpolitikai összefüggései vannak.

Azon kívül pedig a kérdőívek azt szolgálják, hogy az embereket ne csak a választásokon, négyévente kérdezzék meg, hanem bármikor. Hiszen „nem négyévente van egy csata, hanem a nemzetközi színtéren folyamatosan küzdelmet kell folytatni” a még csak nem is titkos Soros-ügynökökkel szemben, akik fel is írják a homlokukra, hogy ki fizeti őket.

Ha azonban az úgynevezett konzultáció úgynevezett kérdéseit átböngésszük, akkor inkább azzal szembesülünk, hogy

a lista valóságos katalógusa a kormány kudarcainak, hiányosságainak, késlekedéseinek és bizonytalanságának.

Kezdve a védekezési intézkedésekkel és védőfelszerelésekkel, folytatva az idősotthonok védelmével, a digitális oktatással, és zárva az európai hitelfelvétel kínjaival, hogy tudniillik uniós kölcsönt nem akar a magyar kormány, de az abból finanszírozott támogatásból minél többet próbál megszerezni klientúrájának.

Az enyhén szólva befolyásoló módon megfogalmazott kérdésekből összeállított ív biztos bukást jelente egy társadalomtudományi képzés módszertan kurzusán, de hát a célja sem a vélemények felmérése. A kormány arra kíván pecsétet nyomni, amit már elhatározott. Népi igazolást keres a saját propagandájára és azt akarja, hogy az emberek eztán úgy emlékezzenek, a járványkezelés egyetlen összefüggő, megtervezett sikertörténetként zajlott le. Hiszen, ezt is Orbántól tudjuk, még a kórházi ágyak kiürítése is átütő siker volt.

Két ellenzéki képviselő, Szél Bernadett és Hadházy Ákos a nemzeti konzultáció kapcsán ellenakciót hirdettek: azt kérik az állampolgároktól, hogy nekik, pontosabban egy általuk megjelölt alapítvány címére küldjék el a kérdőíveket. Céljuk annak bizonyítása, hogy a kormány a konzultációk végén kitalált számokat mond be. A kérdések még csak nem is a válaszok sugalmazását, mint inkább a kormány üzeneteinek házhoz vitelét szolgálják. Az összesítés pedig végképp fiktív. Igaz, ami igaz, a feldolgozás folyamata soha, egyetlen korábbi konzultációs alkalommal sem volt átlátható, ez most sem várható. Szél és Hadházy úgy gondolják, ha elég sok konzultációs ív landol náluk, azzal legalábbis kikezdhető lesz a kormányzati nagyotmondás.

Az adott körülmények között már egy egészen kicsi valódi demokrácia visszacsempészése is sokat számítana a magyar közéletben.

 

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés