Itt egy komoly esély: mégsem lesz olyan csúnya a brit-EU válás

Faragó József | 2020.11.10. 13:56

Címkék:

Brexit

Olvasási idő kb. 3 perc

Úgy tűnik, mégis engednek a britek. Bár a sajtóban eddig úgy ábrázolták a londoni és a brüsszeli tárgyalókat, mint valami vadnyugati delegációkat, ahol mindenki előtt ott a töltött forgópisztoly az asztalon. Szakértők ugyan eddig is mondogatták, hogy a szigetország veszíthet többet. Ám a brit kormányfő hihetően blöffölt. Egészen az utolsó hétig…

Hétfőn megkezdődött a Brexit-tárgyalások utolsó hete. Korábban ugyanis mindkét fél november 15-i határidőt szabott az egyezségnek, így elvileg a hét végére le kéne zárni a tárgyalásokat. A vasárnapi határidő jogi szempontból, persze nem kötelező érvényű. Csak azért tűzték ki, hogy év végéig mind Nagy-Britanniában, mind az Európai Unióban beilleszthessék a jogrendbe a megállapodást. Így ugyanis elkerülhető lenne a rendezetlen Brexit.

Hétvégén még Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is egyeztetett a Brexittel kapcsolatban. Mert az elmúlt hónapokban valamelyest ugyan közeledtek az álláspontok, de fontos kérdésben továbbra is nagyok a nézeteltérések. Elsősorban a versenyjogi szabályozás és a halászati jogok kérdésében voltak merevek az álláspontok.

Újdonság, hogy a Lordok Háza kihúzta a brit belkereskedelmi törvény azon részét, mely alapján a miniszterek egyoldalúan felülírhatták volna a Brexit-megállapodást. Jelentős akadály hárult el ezzel a végső megállapodás elől. Mert ez volt az EU által erősen vitatott egyik pont, és amennyiben ez benne maradt volna a végleges törvényben, akkor az Unió akár kenyértörésre is vitte volna a dolgot. A módosítás miatt most a belkereskedelmi törvény visszakerül a brit képviselőház elé, ahol a vitatott passzus nélkül újra szavaznak róla. A törvényjavaslat ezt követően ismét a Lordok Háza elé kerül.

A hírre az eddig rezignáltan viselkedő fontpiac is felébredt Csipkerózsika álmából. Az utóbbi időben a piac annyira belefásult a kilátástalan vitába, hogy már nem is árazta a bizonytalanságot. A Lordok Házában történtekre a brit fizetőeszköz hirtelen erősödni kezdett.

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés