Miklós Gábor Katart visszavették a klubba

Véget ért a Katar elleni hároméves blokád. Szaúd-Arábia már hétfő este megnyitotta szárazföldi és légi határát a félsziget-emírség előtt, s rá egy napra az eddig ellenséges felek ünnepélyesen kibékültek. Mintha mi sem történt volna, az Öböl együttműködési tanácsa visszafogadta a gáz-monarchiát, amelyet eddig a legsúlyosabb vádakkal illettek. A megbékélés aktusánál a szaúdi Al Ula sivatagi városban jelen volt Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje, aki apósa fő közel-keleti tanácsadójaként már régóta próbált véget vetni ennek a konfliktusnak.

Mi történt 2017-ben? Az együttműködési tanács tagjai, Szaúd-Arábia, s a vele mindig szorosan együttműködő Egyesült Arab Emírségek és Bahrein azzal vádolták meg a világ legnagyobb cseppfolyós-földgáz előállítóját, hogy terroristákat pénzel. Ráadásul a tulajdonában álló al-Dzsazíra médiakonglomerátummal fellazítja az iszlám világot, s egyébként is Irán ügynöke a szunnita közösségben. Katar tagadta a vádakat, ám ez nem segített. Ahogy az sem, hogy az Egyesült Államok már akkor megpróbálta rendezni a sejkközi viszályt. Ez nagyon is érthető, hiszen a félszigeten tízezer amerikai katona állomásozik. Az amerikaiak fő flottabázisa az Öbölben azonban Bahreinben van, s támaszpontjai vannak az emírségekben és Szaúd-Arábiában is.

Annak idején a lapok szerint a viszályt az robbantotta ki, hogy Katar uralkodója egy interjúban Iránt és Izraelt dicsérte, míg az arab országokot, a szövetségeseit bírálta. Katar tagadta, hogy terroristákat támogatna, miközben a dúsgazdag monarchia volt a Muszlim Testvérek legfőbb külső finanszírozója, s elüldözött vezetőinek, távprédikátorainak menedéke. Az al-Dzsazíra is megfelelő platformot adott a politikai iszlámnak. A testvérekhez fűződő intim kapcsolat volt az oka, hogy sietve Egyiptom is csatlakozott a blokádhoz, s ugyanez magyarázza, hogy Törökország viszont katonákat vezényelt a kis országba. Katar pénzeli a Hamaszt is. Ezt a szervezetet nem csak Izrael tartja terrorszervezetnek. Ugyanakkor az izraeli hatóságok lehetővé teszik, hogy a gázmonarchia megbízottja időről-időre beutazzon egy bőrönd pénzzel Gázába, hogy az iszlámista hatóságok fizetni tudjanak alkalmazottaiknak. A Közel-Kelet teli van hasonló egymást kizáró tényekkel.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!