Kocsis Máté és az elterelő hadművelet

| 2022.07.04. 11:43

Olvasási idő kb. 2 perc

Idegen eredetű kifejezésekkel nem lehet az idegenek ellen harcolni.

Akció

Hajdan volt közigazgatási tisztségek felelevenítése után, határvadász alakulatok felállításával küzdene Kocsis Máté a kétszámjegyű infláció, a 400 forintos euró és a solymári vízhiány ellen. Ez is jó ötlet. De miért hívja őket határvadásznak, ami a német Grenzjäger szó tükörfordítása? Ennyi erővel frakcióvezetőnek (Fraktionführer) is neveztethetné magát a mamelukok főnöke titulus helyett, pedig a nemzeti hagyományainknak az utóbbi felel meg. Van saját múltunk, szép magyar történelmünk, nincs szükségünk a nyugat másolására. Ma még határvadász, holnap már Willkommenskultur.

Legyen inkább a nevük: gyepűvitéz.

A gyepűvitézekből álló bandériumok elszállásolásáról a főispán által kinevezett főlovászmester gondoskodik, zsoldjukat az (ideiglenes) országhatárok menti vármegyék kötelesek kigazdálkodni, a felszerelésüket – néhány nagybirtok átengedéséért cserébe – a haza örökös udvari beszállítója biztosítja.

Amennyiben a pesti diéta főrendjei ezt a javaslatot felirat formájában a budai várban székelő uralkodó elé méltóztatnak terjeszteni, akkor az infláció, a forintgyengülés és a vízhiány elleni végvári küzdelemben újabb dicsőséges győzelmeket jegyezhetnek fel a krónikások hamarosan.

Még több olvasnivaló a témában.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom
Keresés