Kocsis Máté és az elterelő hadművelet

| 2022.07.04. 11:43

Olvasási idő kb. 2 perc

Idegen eredetű kifejezésekkel nem lehet az idegenek ellen harcolni.

Akció

Hajdan volt közigazgatási tisztségek felelevenítése után, határvadász alakulatok felállításával küzdene Kocsis Máté a kétszámjegyű infláció, a 400 forintos euró és a solymári vízhiány ellen. Ez is jó ötlet. De miért hívja őket határvadásznak, ami a német Grenzjäger szó tükörfordítása? Ennyi erővel frakcióvezetőnek (Fraktionführer) is neveztethetné magát a mamelukok főnöke titulus helyett, pedig a nemzeti hagyományainknak az utóbbi felel meg. Van saját múltunk, szép magyar történelmünk, nincs szükségünk a nyugat másolására. Ma még határvadász, holnap már Willkommenskultur.

Legyen inkább a nevük: gyepűvitéz.

A gyepűvitézekből álló bandériumok elszállásolásáról a főispán által kinevezett főlovászmester gondoskodik, zsoldjukat az (ideiglenes) országhatárok menti vármegyék kötelesek kigazdálkodni, a felszerelésüket – néhány nagybirtok átengedéséért cserébe – a haza örökös udvari beszállítója biztosítja.

Amennyiben a pesti diéta főrendjei ezt a javaslatot felirat formájában a budai várban székelő uralkodó elé méltóztatnak terjeszteni, akkor az infláció, a forintgyengülés és a vízhiány elleni végvári küzdelemben újabb dicsőséges győzelmeket jegyezhetnek fel a krónikások hamarosan.

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés