Tóth Ákos Kormányzás: improvizációk, ötletelgetések, káosz

„Az Index és a HVG alaptalanul rémhírt terjeszt és szándékosan hazugságot állít a mai címlapján. A ma megjelent sajtóhírekkel ellentétben a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedéseket nem hosszabbította meg a kormány, azok 2020. december 11-ig alkalmazandóak. A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8. napjáig” – adta hírül a Kormányzati Tájékoztatási Központ arra reagálva, hogy a HVG kiszúrta, a kormány döntött a veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedések február 8-ig tartó meghosszabbításáról.

A Magyar Közlöny vonatkozó száma szerint a kormányrendelet címe: „A Kormány 505/2020 (XI. 17.) Korm. rendelete a 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról”. Ezek az intézkedések – amelyeket a közlönyben tételesen felsorolnak – a teljesség igénye nélkül a következők: a maszkviselés kötelezővé tétele, az ingyenes parkolás elrendelése, kijárási tilalom, üzletek korai zárása, rendezvények és családi összejövetelek korlátozása, a felső- és középfokú iskolák távoktatása, az egészségügyi dolgozók ingyenes utazása, adófizetési kedvezmények.

A hvg.hu utóbb, a tájékoztatási központ közlése nyomán bocsánatot kért azért, mert eredetileg azt írta, hogy a kormány e rendelettel február 8-ig meghosszabbította az intézkedéseket. Ehelyett – így a portál – a kormány e rendelettel valójában „lehetőséget teremtett arra, hogy az eredetileg 30 napig hatályos járványügyi korlátozásokat akár február 8-ig fenntartsa”.

Nos, a HVG-nek nincs miért elnézést kérnie. Azt írta eredeti cikkében, amit a kormányrendelet tartalmaz.

A kormányrendelet nem azt írja, hogy „rendelet (…) a veszélyhelyzettel összefüggő intézkedések hatályának esetleges meghosszabbításáról” vagy lehetséges meghosszabbításáról, vagy akár meghosszabbíthatóságáról, egyébként is, miért kellene ezt rendeletben rögzíteni, amikor a kormány a rendkívüli felhatalmazás birtokában bármikor dönthet az intézkedések eltörléséről vagy meghosszabbításáról, kiegészítéséről vagy szűkítéséről.

Nem, a rendelet egyértelműen ír. És mivel az intézkedések már hatályba léptek, ez a rendelet a hatály kiterjesztéséről szól, vagyis arról, amit a lap közölt, február 8-ig történő meghosszabbításukról.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!